ÄGGTIPS!
- Ägg tycker jag är himla gott! Och det är nyttigt ockå. När man bakar och lagar mat inträffar det då och då att man ska använda halva ägget, dvs gulan eller vitan. Här kommer några tips på vad man kan göra av den delen som blir över.
Gulan: Majonäs, Aioli (min personliga favorit) Såser tex: bearnaisé & hollandaisé, Glass, Chokladmousse.
Vitan: Maränger i alla olika varanter, klassiska Mums Mums (gräddbullar), Marshmallows.
Äggvita kan man frysa in och använda senare. Fryser man in äggulan tappar den sin bindande förmåga (som den ofta menas användas till när man använder halva ägg)
Visste du att:
- En höna kan bara lägga 1 ägg om dagen (En bra värphöna kan värpa 300 ägg/år)
- Det tar 21 dagar för ett befruktat hönsägg att bli en kyckling
- En höna kan bli upp till 10 år gammal
- En kyckling kan andas inne i ägget
- Äggulans färg varierar beroende på vad hönan äter
- Hönan "kacklar" på ett speciellt sätt när hon ruvar på ägg

Kommentarer
Postat av: Andrea
Vilka bra tips! Ägg är ett oslagbart livsmedel helt enkelt =)
Trackback