Kommande recept
Ledigt i jul!
Jag tar ännu mera ledigt från bloggande i jul. Jag får se om jag kommer igång nästa år. Man kan kika in här då och då ändå. Jag lägger möjligtvis ut något recept jag vill spara, lite bakande kommer de bli och julgodis ska jag också göra. Vi firar hela månaden här med paket och öl-kalender :)
Tisdagsmiddag v.47
En god pasta med kyckling och bacon fick vi hemma hos Tia i tisdags. Jag tycker mycket om just kyckling och bacon tillsammans, och det var en väldigt god rätt. På det här inlägget lämnar jag endast en ingredienslista för en pastasås räknar jag med att de flesta kan slänga ihop ändå. Det är mycket gott i så ta en titt på listan och testa. En bra vardagsrätt tycker jag.
Nästa vecka går vi på restaurang så då blir det inget recept.
Krämig penne-pasta med kyckling och bacon!
Ingerdienser:
900g kyckling
2 pkt bacon
10-15 cm purjolök
1/2 röd parika
1 pkt philadelphia
1 pkt lätt creme friche
1 dl lätt grädde
4 msk manogo chutney
salt, peppar
penne-pasta
Jag har själv insett att jag inte har någon kariär som matfotograf. Det här är ännu en otroligt tråkig bild på en god maträtt. Ett annat exempel på hur jag totalförstört lusten av att baka en av en god efterrätt med min kamera, kan ni se här
Julklappstips!
Här kommer jag med ett julklappstips! Alla har väl en hamburger-älskande vän eller släkting!? Den här hamburgerpressen är i sådant fall en bra julklapp. Jag fick min i födelsedagspresent av Jessica. I lördags använde jag den för första gången.
Placera färs i pressen
Pressa den ganska hårt
Nu är det dags att vända på burgaren (obs inget foto)
VOILA! Alla hamburgare blir exakt lika stora och snygga!
Det var inga problem att få ut burgare ur pressen, bara att skaka lite så lossna den lätt. Ett problem jag ibland har när jag steker eller grillar hemmagjorda hamburgare är att de går sönder lätt. Men nu var de så hårt pressade att det inte var något problem.
Tisdagsmiddag v.46
Jessie lagade fräsch, god, enkel och snabblagad mat med få ingredienser. Vi hade middag 18:30 Jessie var på väg hem kl: 17:30, rätt imponerande att få ihop en så god middag på kort tid! Lax & cous-cous serverat med yoghurtsås på vitlök och mynta!
Ingredienser:
lax
matlagningsyougurt
vitlök (efter smak)
1 kruka färsk mynta
1 kruka färsk mynta
salt
peppar
1 citron
körsbärstomater
sockerärtor
Peppra och pressan citronsaft över laxen, tillaga lax och tomater i ugnen, ca 20-25 min, 175 grader. Gör cous- cous enligt anvisningar på paket. Hacka mynta och pressa vitlök i mattlagningsyoghurt, smaka av med salt och peppar.
Ett tips: det finns smaksatta cous-cous, jag köpte en med chilli och aprikoser, den var väldigt god.
Tisdagsmiddag v.45
Lammstek på menyn igår när jag hade gäster hemma! Jag har lagat lammmstek massor av gånger tidigare. Ett stort bakben med benet kvar i, vitlöksspäckad. Det var i Australien och jag brukade sätta i den fryst i ugnen på morgonen i ca 100-120 grader, sen när jag kom hem på lvällen så var den klar, saftig och god. Jag var aldrig orolig över hur lammet skulle smaka eller om det skullle vara torrt, man var bara nöjd över sin lammstek och att ha mat i flera dagar framöver.
"No worries- attityden" har tyvärr kommit lite på avvägar och jag var lite orolig över min lammstek som också var urbenat, vilket jag inte är van vid. Efter att ha sökt på olika tillagningsätt på internet bestämde jag mig för gjutjärnsgryta och marinad. Till lammet lagade jag en potatisgratäng med gorgonzola och päron, den vann ICA tidningen Buffés potatistävling under hösten. Lammet blev gott, tyvärr ganska rött då jag tog ut det vid 55 grader och lät det vila i folie ca 1 halvtimme, nästa gång låter jag det nog gå till 65 grader, jag tror då att de blir så där lagom rosa som jag själv gillar lamm. Potatisgratängen var god, men jag hade högre förväntningar på ett recept där priset var ett kök för 25000 kr.
Tisdagsmiddag v 45 : Marinerad lammstek & potatisgratäng med gorgonzola och päron
Ingredienser:
1- 1,5 kg lammstek
smör
Marinad:
1 gul lök
2 msk soja
5-6 pressande vitlöksklytor
2 msk honung
½ dl olja
salvia
timjan
salt
peppar
Hacka lök, blanda alla ingredienser till marinad i en skål. Gnid i lammet i marinad, försalgsvis i en plastpåse, förvara i kyl ett dygn innan.
Tillagning: Ha i en stor klick smör i gryta, lägg i steken och marinad, bryn steken runt om i smöret så den får en aptitlig stekyta. Sänk värmen och tillaga steken på låg värme. Vänd steken då och då och ös över marinaden. Jag hade en stek på 1,2 kg, det tog 1 timme och 15 minuter till 55 grader. Men jag rekomenderar att man har den till 65 grader (55 var lite för blodigt även för mig) Använd stektermometer.
Sås måste man ju ha till stek! Sila av spadet från gryrtan och blanda med grädde.
Bilden är från min matlåda från lunchen idag, jag var rätt ivrig igår när det var dags att äta att jag glömde fota min mat, ett återkommande problem när det är dags att blogga. Även solen har fläckar ;)
Tisdagsmiddag v.44
Elin var värd i tisdags. Hon bjöd på Chévrefyllda, baconlindade lammfärsbiffar med röd pesto och youghurtsås. Jag har varit lite skeptisk till lammfärs för jag gjorde en skitäcklig köttfärsås för några årsedan på lammfärs. Fast jag har ätit det på spett på grekisk restaurang och det varit gott, så det var en hungrig Linnea redo för lammkött som gick hem till Elin i tisdags. Vi tyckte alla om rätten, och när vi alla var mätta konstaterades att man inte blev så där flottigt äckelmätt som man ofta blir på tisdagsmiddag, det var positivt då flera av oss strävar efter viktiminskning.
Ingredienser:
500 g lammfärs
½ riven lök
1 äggula
Salt och peppar
200 g chévre
1 pkt bacon
Smör till stekning
Röd pesto:
1 burk soltorkade tomater i olja
1 dl finriven parmesanost
10-12 basilikablad
Salt och peppar
Yoghurtsås:
4-5 dl turkisk yoghurt
1 citron
4 vitlöksklyftor
2 tsk socker
Salt och peppar, OBS väldigt stark sås
½ riven lök
1 äggula
Salt och peppar
200 g chévre
1 pkt bacon
Smör till stekning
Röd pesto:
1 burk soltorkade tomater i olja
1 dl finriven parmesanost
10-12 basilikablad
Salt och peppar
Yoghurtsås:
4-5 dl turkisk yoghurt
1 citron
4 vitlöksklyftor
2 tsk socker
Salt och peppar, OBS väldigt stark sås
Blanda färsen med lök, äggula, salt och peppar. Forma två runda plattor till varje biff. Lägg ost på den ena och den andra plattan över. Nyp ihop kanterna och linda in biffen i bacon.
Stek biffarna gyllenbruna och efterstek i ugnen i 10 min på 200 grader. Eller, tillaga dem helt i ugnen ca 200 grader i 35 -40 minuter.
Mixa soltorkade tomater, basilika och parmesan till en pesto. Smaka av med salt och peppar.
Riv skalet av citronen ner i yoghurten och pressa sedan i saften. Pressa i vitlök och smaka av med salt, peppar och socker.
Valfritt tillbehör ex couscous, pasta, sallad.
Stek biffarna gyllenbruna och efterstek i ugnen i 10 min på 200 grader. Eller, tillaga dem helt i ugnen ca 200 grader i 35 -40 minuter.
Mixa soltorkade tomater, basilika och parmesan till en pesto. Smaka av med salt och peppar.
Riv skalet av citronen ner i yoghurten och pressa sedan i saften. Pressa i vitlök och smaka av med salt, peppar och socker.
Valfritt tillbehör ex couscous, pasta, sallad.
Tomaterna på toppen var också väldigt goda!
Den röda peston tillsammans med bulgur och biffen smaka väldigt bra!
Tisdagsmiddag v. 43
I tisdags bjöd Tia på smörgåstårta. Jag ÄLSKAR smörgåstårta och jag hade laddat hela dagen, gjort rum i magen ;) Smörgåstårtan hon gjort innehåller ingen ost, inga räkor och inget ägg, endast lite majonäs. Jag blev inte skeptisk men rätt förvånad. Jag undrade varför man avlägnsnar det godaste ingerdienserna. Därför att det är en Smörgåstårta a lá club sandwich!
Den var riktigt god, jag tog om 4 gånger, plus att jag böt en till mig en bit med Kris på jobbet dagen efter.
Ingredienser:
3 paket bacon
1 st grillad kyckling
10 st soltorkade tomater i olja
1 dl majonäs
3 dl matyoughurt
1 dl finskuren gräslök
1 tsk dijon senap
18 st formfranska (grovt)
300 g philadelphina
1 dl körsbärstomater (gula & röda)
ruccola
salt & peppar
1 st grillad kyckling
10 st soltorkade tomater i olja
1 dl majonäs
3 dl matyoughurt
1 dl finskuren gräslök
1 tsk dijon senap
18 st formfranska (grovt)
300 g philadelphina
1 dl körsbärstomater (gula & röda)
ruccola
salt & peppar
Stek bacon skivorna knaprigt, låt rinna av och hacka det. Skär kycklingen i små bitar, och hackade de soltorkade tomaterna.
Blanda soltorkade tomater, majonäs, youghurt, gräslök, senap, 2/3 bacon, kyckling, salt och peppar.
kantskär bröden, lägg ut 6 st skivor. Bred ut hälften av fyllningen. Sedan på med 6 skivor börd till och resten av fyllningen på dem. På med 6 skivor bröd till och täck med folie. Ställ in i kylen över natten.
bred sen tårtan med rumstempererad philadelphia, strö över bacon, rucola och tomater!
Blanda soltorkade tomater, majonäs, youghurt, gräslök, senap, 2/3 bacon, kyckling, salt och peppar.
kantskär bröden, lägg ut 6 st skivor. Bred ut hälften av fyllningen. Sedan på med 6 skivor börd till och resten av fyllningen på dem. På med 6 skivor bröd till och täck med folie. Ställ in i kylen över natten.
bred sen tårtan med rumstempererad philadelphia, strö över bacon, rucola och tomater!
Sötpotatissoppa med ingefära & chili
Jag känner mig så nöjd just nu! Jag har precis lagat en riktigt god soppa. Efter att ha letat recept på nätet och inte hittat något improviserade jag fram en sötpotatissoppa. Inte avancerat på något vis. Väldigt lätt och snabb att laga. Jag blev lite inspirerad av Tias tisdagsmiddag v. 39.
Ingredienser:
ca 500 g sötpotatis
1 gul lök
1-2 tsk riven ingefära
1 chili
olja att steka i
1 l vatten
2 st tärningar kycklingbuljong
eventuellt lite honung
1 gul lök
1-2 tsk riven ingefära
1 chili
olja att steka i
1 l vatten
2 st tärningar kycklingbuljong
eventuellt lite honung
balsamico
salt
peppar
torkad ramslök
creme fraise
Finhacka lök och chili, riv ingefäran. Skala potatis och skär den i bitar. Stek allt i oljan ca 5 minuter. Häll sedan på vattnet och smula i buljongtärningar. Låt koka tills potatisen blivit mjuk ca 10-15 min. Kör soopan slät med stavmixer. Smaka av med salt, peppar, och balsamico. Jag hade en rätt stark chili så därför hade jag i lite honung också. Det där får man känna efter om de behövs någon honung. Servera med en klick creme fraise och torkad ramslök.
Till den här soppan åt jag ett hembakat bröd. Tanken var att jag skulle baka valnötsbröd att frysa in, men jag hade varken valnötsolja eller valnötter hemma. Så jag fick improvisera även där. Olivolja och krossade linförn fick ersätta valnötterna. Så det är bra att veta att det brödreceptet går att variera lite.
Trevlig Helg!
Tisdagsmiddag v. 42
I tisdags var det min tur att bjuda på mat. Jag hade helt missat det och trodde det var Tias tur. Så det blev lite improviserat men det blev bra. Svampsoppa konjaksgrädde och valnötsbröd. Jag har ätit rätt mycket svmapsoppa den senaste veckan så jag har tröttnat lite men tjejerna gilla den så det väl bara att rekomendera receptet. Receptet är för övrigt en liten blanding mellan olika sopprecept från "Allt om mat"
Ingredienser
ca 500 g blandad svamp
1 gul lök
1-2 msk smör
3 dl vitt vin
4 dl vispgrädde
4 dl vatten
2 msk kycklingdond
timjan
salt
peppar'
Konjaksgrädde:
1 dl grädde
2 tsk konjak
Vispa grädden fast och smaksätt med konjak
Stek svampen i smör tills den blir mjuk. Ta undan hälften av svampen. Finhacka lök och stek i smör, häll på vitt vin och låt koka tills ca hälften återstår. Häll på vatten, fond och grädde. Lägg i hälften av svampen. Låt koka i ca 10 min. Mixa soppan slät med mixerstav. Smaka av med salt, peppar och timjan. Innan servering lägg ner andra hälften av svampen. Servera soppan med en klick konjaksgrädde och gott bröd. tex valnötsbröd
Chili!
Jag är sjuk. Så den gär veckan blev det ingen tisdagsmiddag för mig. Men jag har ett äss upp i min skjortärm. Jag lagade nämligen en chili på min tisdagsmiddag v .38. Men jag la aldrig ut receptet, den var okej, men jag var aldrig helt nöjd med den. Idag har min crocpot fått laga ännu en chili efter ett recept ur Buffé. Den blev väldigt bra. Jag gjorde detta i min crockpot. Gryta för långkok.
Ingedrienser:
4-6 pers
1,2 kg grytbitar av nötkött
2 chilifrukter
5 vitlöksklyftor
3 torkade fikon
1 paket bacon
2 msk tomatpuré
½ dl inlagda jalapeños
½ dl oxfond
ca 25 cl öl
1 dl vitt vin
2 msk paprikapulver
½ dl chilipulver
½ msk malen koriander
½ msk spiskummin
Hacka chilli, vitlök, jalapeños, fikon. Dela bacon i mindre bitar. Sen lägger man alla ingredienser i grytan .Rör om lite. Kör på "low" i ca 7 timmar. Klart! Vi åt med tacotillbehör idag och även när jag gjorde den på tisdagsmiddagen.
Alla ingredienser i grytan.
7 ½ halv timme senare.
Tisdagsmiddag v.40
I tisdags var det Elins tur att laga mat. Hon bjöd på: Stora köttbullar med inslag av vilt i en sås gjord på blandade kantareller och mandelpotatismos!
Det var väldigt gott, jag är ju väldigt förtjust i vanliga pannbiffar med mos och sås, så det här blev en lite lyxigare variant. Jag har inget exakt recept men skriver en liten lista på ungefär vad/hur Elin sa hon gjort.
Blandfärs 50%
Älgfärs 50%
Rökt sidfläsk
lök
ströbröd, grädde, ägg ( som till vanlia pannbiffar)
salt, peppar
Mandelpotatis
Röd mjölk
smör
Grädde
lammbuljong
schallottenlök
rödvin
balsamvinäger
salt
peppar
socker
smörstekta kantareller
smör
morötter
Utifrån den här listan skulle jag nog gjort så att jag gör stora köttbullar enligt vanligt pannbiffsrecept med ströbröd som ska svälla. Sedan steker dom. Smörsteker kantareller bredvid. Häller på grädde på bullarna, reder en sås på stekfettet och grädde (eventuellt redning) I med kantareller, låt bullar och sås stå och bli klara på låg värme. Göra vanligt mos av mandelpotatis. Koka morötter, häll av vatten och på med smör och salt. Jag tyckte morötterna var ett otroligt gott tillbehör. Jag har aldrig ätit smörkokta morötter förr. Jag brukar honungskoka mina.
UPPDATERING: Elins kommentar
Jag gjorde först köttbullarna som du beskriver. Men jag brynte dem i pannan och tillagade dom färdiga i ugnen. Jag stekte sedan svampen i samma panna som köttbullarna, med mycket smör! Sen hade jag i grädde, lammbuljong, scharlottenlök, balsamvinäger, lite rödvin, salt, socker och peppar.. När såsen var klar lade jag i köttbullarna, precis på slutet!
Tisdagsmiddag v.39
Nu var det längensedan jag bloggade. Jag har inte haft tid helt enkelt. Men nu ska jag försöka ta tag i det igen. Först och främst kommer det bli våra tisdagsmiddagar jag uppdaterar, så ett nytt recept i veckan kan man räkna med i alla fall :)
Tisdagsmiddagarna kommer från och med nu att ligga i en egen kategori.
I tisdags lagade Tia något riktigt gott. Lite annorlunda smaker för den vanliga Svensson, men jag gillade det väldigt mycket.
Kycklingfile med sötpotatis-röra, smaksatt med lime & ingefära!
Ingredienser:
8 st kycklingfiléer, (ca 1 kg)
1 msk smör
3 tsk salt, (2 tsk + 1 tsk)
2 krm svartpeppar, nymald
2 st lime, rivet skal och saft
400 g sötpotatis
4 dl crème fraiche
2 msk ingefära, färskriven
1 krm cayenpeppar
1 msk smör
3 tsk salt, (2 tsk + 1 tsk)
2 krm svartpeppar, nymald
2 st lime, rivet skal och saft
400 g sötpotatis
4 dl crème fraiche
2 msk ingefära, färskriven
1 krm cayenpeppar
Sätt ugnen på 225°. Bryn kycklingen i smör ca 2 min per sida. Krydda med 2 tsk salt och peppar. Lägg över kycklingen i en smord ugnssäker form. Pressa över limesaft.
Skala potatisen och riv den på rivjärnets grova sida. Blanda potatis, limeskal, creme fraiche, ingefära och cayennepeppar. Smaka av med 1 tsk salt.
Bred potatissmeten på kycklingfiléerna.
Gratinera mitt i ugnen tills kycklingen har fin färg och är genomstekt, 20–25 min.
Skala potatisen och riv den på rivjärnets grova sida. Blanda potatis, limeskal, creme fraiche, ingefära och cayennepeppar. Smaka av med 1 tsk salt.
Bred potatissmeten på kycklingfiléerna.
Gratinera mitt i ugnen tills kycklingen har fin färg och är genomstekt, 20–25 min.
Penslad karré
Namnet på rätten heter egentligen "Pulled pork" Namnet penslad karré är ett internt skämt jag inte kommer dra här. Hur som helst är det här väldigt gott. Receptet kommer från "Allt om mat". Jag lagade karrén i crockpot. Men det kan tillagas i ugn då på 125 grader i 8 timmar. Lägg karrén i ugnsform.
Ingredienser
1 ½ kilo fläskkarré
TIll rub:
5 vitlöksklyftor
1 ½ msk paprikapulver
1 msk farinsocker
1 msk kummin
1 msk flingsalt
1 ½ tsk cayennepeppar
Till sås:
2 dl ketchup
½ dl äppelcidervinäger
½ dl farinsocker
1 msk worcestersås
½ tsk tabasco
½ tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
- Stick köttet med gaffel (för att kryddorna ska kunna ta sig in) Skala och finhacka vitlöken. Blanda den med paprikapukver, farinsocker, spiskummin, flingsalt och cayenne. Gnid in köttet med detta. Lägg i kylskåp i 12 timmar
- Sätt ugn på 125 grader eller crockpot på low och ställ in/ned köttet. Låt stå i 8 timmar.
- Sås: Blanda alla ingredienser till såsen ien kastrull och låt den koka upp. Koka 3 min, låt såsen sedan svalna
- Pensla köttet 3 till 4 gånger under sista timmen av tillagningstiden. Ta ut köttet och riv det i bitar
Det här var väldigt gott. Jag gjorde ochkså en senapsdressing till.
Senapsdressing:
1 ½ dl matyoghurt
1 dl majonäs
½ dl sötstark senap
2 msk hackad persilja
½ tsk salt
1 krn cayennepeppar
Blanda allt, låt stå en timme i kylen.
Av detta blev det en härlig burgare. Riktigt gott.
Jag har också gjort toast med "penslad karré" och imorgon äter vi den i tortillabröd.
Baileys biscotti gräddglass!
Nu var det längesedan jag skrev något här. Senast var innan semestern tror jag minsann. Men nu när nästan hela sommaren har gått har jag äntligen något att komma med ;) En glass gjord på Baileys! Det kan ju inte bli fel. Jag och Rikard hade med oss glassen som en gå-bort-present när vi blev bortbjudna på kräftskiva (så jag har inte smakat den själv). Men glassen blev godkänd och fick tummen upp av Jessie och hennes familj.
Ingredienser:
3 äggulor
1 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 dl grädde
½ dl Baileys biscotti
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker tills det blir vitt och fluffigt. Vispa grädden. Blanda i Baileys i ägguleblandningen. Vänd ned grädden med ägguleblandningen. Kör i glassmaskin!