Tisdagsmiddag v. 43

I tisdags bjöd Tia på smörgåstårta. Jag ÄLSKAR smörgåstårta och jag hade laddat hela dagen, gjort rum i magen ;) Smörgåstårtan hon gjort innehåller ingen ost, inga räkor och inget ägg, endast lite majonäs. Jag blev inte skeptisk men rätt förvånad. Jag undrade varför man avlägnsnar det godaste ingerdienserna. Därför att det är en Smörgåstårta a lá club sandwich!
Den var riktigt god, jag tog om 4 gånger, plus att jag böt en till mig en bit med Kris på jobbet dagen efter.
 
Ingredienser:
 
3 paket bacon
1 st grillad kyckling
10 st soltorkade tomater i olja
1 dl majonäs
3 dl matyoughurt
1 dl finskuren gräslök
1 tsk dijon senap
18 st formfranska (grovt)
300 g philadelphina
1 dl körsbärstomater (gula & röda)
ruccola
salt & peppar

Stek bacon skivorna knaprigt, låt rinna av och hacka det. Skär kycklingen i små bitar, och hackade de soltorkade tomaterna.
Blanda soltorkade tomater, majonäs, youghurt, gräslök, senap, 2/3 bacon, kyckling, salt och peppar.
kantskär bröden, lägg ut 6 st skivor. Bred ut hälften av fyllningen. Sedan på med 6 skivor börd till och resten av fyllningen på dem. På med 6 skivor bröd till och täck med folie. Ställ in i kylen över natten.
bred sen tårtan med rumstempererad philadelphia, strö över bacon, rucola och tomater!
 
 
                                                                                                                                                          

Sötpotatissoppa med ingefära & chili

Jag känner mig så nöjd just nu! Jag har precis lagat en riktigt god soppa. Efter att ha letat recept på nätet och inte hittat något improviserade jag fram en sötpotatissoppa. Inte avancerat på något vis. Väldigt lätt och snabb att laga. Jag blev lite inspirerad av Tias tisdagsmiddag v. 39.
 
Ingredienser:
 
ca 500 g  sötpotatis
1 gul lök
1-2 tsk riven ingefära
1 chili
olja att steka i
1 l vatten
2 st tärningar kycklingbuljong
eventuellt lite honung
balsamico
salt
peppar
torkad ramslök
creme fraise
 
Finhacka lök och chili, riv ingefäran. Skala potatis och skär den i bitar. Stek allt i oljan ca 5 minuter. Häll sedan på vattnet och smula i buljongtärningar. Låt koka tills potatisen blivit mjuk ca 10-15 min. Kör soopan slät med stavmixer. Smaka av med salt, peppar, och balsamico. Jag hade en rätt stark chili så därför hade jag i lite honung också. Det där får man känna efter om de behövs någon honung. Servera med en klick creme fraise och torkad ramslök.


 
Till den här soppan åt jag ett hembakat bröd. Tanken var att jag skulle baka valnötsbröd att frysa in, men  jag hade varken valnötsolja eller valnötter hemma. Så jag fick improvisera även där. Olivolja och krossade linförn fick ersätta valnötterna. Så det är bra att veta att det brödreceptet går att variera lite.
Trevlig Helg!
                                                                                                                                                          

Tisdagsmiddag v. 42

I tisdags var det min tur att bjuda på mat. Jag hade helt missat det och trodde det var Tias tur. Så det blev lite improviserat men det blev bra. Svampsoppa konjaksgrädde och valnötsbröd. Jag har ätit rätt mycket svmapsoppa den senaste veckan så jag har tröttnat lite men tjejerna gilla den så det väl bara att rekomendera receptet. Receptet är för övrigt en liten blanding mellan olika sopprecept från "Allt om mat"
 
Ingredienser
 

ca 500 g blandad svamp
1 gul lök
1-2 msk smör
3 dl vitt vin
 4 dl vispgrädde
4 dl vatten
2 msk kycklingdond
timjan
salt
peppar'
 
Konjaksgrädde:
1 dl grädde
2 tsk konjak
Vispa grädden fast och smaksätt med konjak
 
Stek svampen i smör tills den blir mjuk. Ta undan hälften av svampen. Finhacka lök och stek i smör, häll på vitt vin och låt koka tills ca hälften återstår. Häll på vatten, fond och grädde. Lägg i hälften av svampen. Låt koka i ca 10 min. Mixa soppan slät med mixerstav. Smaka av med salt, peppar och timjan. Innan servering lägg ner andra hälften av svampen. Servera soppan med en klick konjaksgrädde och gott bröd. tex valnötsbröd
 
                                                                                                                                                          

Chili!

Jag är sjuk. Så den gär veckan blev det ingen tisdagsmiddag för mig. Men jag har ett äss upp i min skjortärm. Jag lagade nämligen en chili på min tisdagsmiddag v .38. Men jag la aldrig ut receptet, den var okej, men jag var aldrig helt nöjd med den. Idag har min crocpot fått laga ännu en chili efter ett recept ur Buffé. Den blev väldigt bra. Jag gjorde detta i min crockpot. Gryta för långkok.
 
Ingedrienser:
4-6 pers
 
1,2 kg grytbitar av nötkött
2 chilifrukter
5 vitlöksklyftor
3 torkade fikon
1 paket bacon
2 msk tomatpuré
½ dl inlagda jalapeños
½ dl oxfond
ca 25 cl öl
1 dl vitt vin
2 msk paprikapulver
½ dl chilipulver
½ msk malen koriander
½ msk spiskummin
 
Hacka chilli, vitlök, jalapeños, fikon. Dela bacon i mindre bitar. Sen lägger man alla ingredienser i grytan .Rör om lite. Kör på "low" i ca 7 timmar.  Klart! Vi åt med tacotillbehör idag och även när jag gjorde den på tisdagsmiddagen.
 
 
Alla ingredienser i grytan.
 
 
7 ½ halv timme senare.
 
 
 
                                                                                                                                                          

Tisdagsmiddag v.40

I tisdags var det Elins tur att laga mat. Hon bjöd på:  Stora köttbullar med inslag av vilt i en sås gjord på blandade kantareller och mandelpotatismos!

Det var väldigt gott, jag är ju väldigt förtjust i vanliga pannbiffar med mos och sås, så det här blev en lite lyxigare variant. Jag har inget exakt recept men skriver en liten lista på ungefär vad/hur Elin sa hon gjort.
 
Blandfärs 50%
Älgfärs 50%
Rökt sidfläsk
lök
ströbröd, grädde, ägg ( som till vanlia pannbiffar)
salt, peppar
 
Mandelpotatis
Röd mjölk
smör
 
Grädde
lammbuljong
schallottenlök
rödvin
balsamvinäger
salt
peppar
socker
smörstekta kantareller
smör
morötter
 
Utifrån den här listan skulle jag nog gjort så att jag gör stora köttbullar enligt vanligt pannbiffsrecept med ströbröd som ska svälla. Sedan steker dom. Smörsteker kantareller bredvid. Häller på grädde på bullarna, reder en sås på stekfettet och grädde (eventuellt redning) I med kantareller, låt bullar och sås stå och bli klara på låg värme. Göra vanligt mos av mandelpotatis. Koka morötter, häll av vatten och på med smör och salt. Jag tyckte morötterna var ett otroligt gott tillbehör. Jag har aldrig ätit smörkokta morötter förr. Jag brukar honungskoka mina.
 
UPPDATERING: Elins kommentar

Jag gjorde först köttbullarna som du beskriver. Men jag brynte dem i pannan och tillagade dom färdiga i ugnen. Jag stekte sedan svampen i samma panna som köttbullarna, med mycket smör! Sen hade jag i grädde, lammbuljong, scharlottenlök, balsamvinäger, lite rödvin, salt, socker och peppar.. När såsen var klar lade jag i köttbullarna, precis på slutet!