Rabarberglass!

Jordgubbar och maränger till en gräddig och god rababerglass!

Ingredienser:

300 g rabarber
1 ½ dl socker
1 dl vatten
3 äggulor
3 dl vispgrädde

Ansa och skär rababrberna i mindre bitar. Koka ihop socker och vatten. Lägg i rababrber och koka i ca 1 minut eller tills de mjuknat, låt kallna. Mixa rabarbern slät med mixerstav. Vispa sedan äggulor, grädde och rababarbermoset fluffigt. Frys smeten, rör om då och då, eller kör den i glassmaskin.



Passa på att göra maränger. Glassreceptet innehåller 3 äggulor, vilket betyder att du får 3 äggvitor över. Recept finns självklart att hitta här i bloggen.

Andra rabarberrecept på den här bloggen:
Knäckig rabarberpaj
Rabarbergrottor
Chevré och rabarbertoast

För övrigt sticker jag på semester i morgon, en liten resa genom Sverige för att fira midsommar i Kungshamn på västkusten. Färska räkor kommer jag att frossa i den närmaste veckan :)
                                                                                                                                                          

Avocadopasta med räkor!

En väldigt god pastasås! :)

Ingredienser:

1 kg räkor med skal
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl hummerbuljong
2 dl creme fraiche
Skal och saft av en halv citron
2 avokadon
chillipeppar
Salt och peppar

Nykokt pasta

Skala räkorna. Skala och hacka vitlöken och fräs den i smöret i en kastrull. Rör ner mjölet och späd med buljongen. Låt koka en stund och rör sedan ner creme fraiche, citronsaft, citronskal och lite chillipeppar . Låt såsen sjuda i några minuter. Dela och kärna ur avokadorna. Rör ner räkor och avokadon i såsen. Låt allt bli varmt men inte koka. Häll såsen över nykokt pasta.





Jag använde mig inte av vanliga kokta räkor utan okokta som jag marinerade och stekte på först men reslutatet blir desamma = Mycket gott :)
                                                                                                                                                          

Rabarbergrottor!



Precis som hallongrottan fast med rabarberkompott i själva grottan. Det är jättegoda kakor. För att baka dessa gör så här: klicka in dej HÄR. Följ sedan receptet förutom att du stället för hallonsylt fyller med rabarberkompott.

Rabarberkompott:
200 g rabarber skurna i små bitar
1 dl socker

Lägg socker och rabarber i en kastrull, Låt koka uta lock i ca 10 min. Låt svalna och fyll grottorna :)
                                                                                                                                                          

Frozen Irish coffe!

Min favorit i glassig sommarvariant :)

Ingredienser:

till 1 glas

4 cl jameson whiskey
1 msk farinsocker
3-4 skopor vaniljglass
1 dl kallt kaffe
Vispad grädde

Kör allt i mixer. Toppa med vispad grädde!



Jag hade vaniljglass med krossad choklad, därav lagret i mitten!




                                                                                                                                                          

Sticky chicken noodles!

Jag har testlagat ett recept ur Hemköps tidning salt & Peppar. Jag gjorde inte exakt enligt recept men det blev så bra, så jag lägger ut min varaint av receptet.

Ingredienser:

2 paket äggnudlar (500 g)
2 msk sesamfrö
600-700 gram strimlad kyckling
2 morötter
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
1 röd chilli
champinjoner ca 200 g
4 msk soja
1 msk finhackad ingefära
2-3 msk flytande honung
1 msk vitvinsvinäger
150 g färska sugarsnaps
salt och svartpeppar
rapsollja

Koka nudlarna enligt anvisning på paketet och skölj i kallt vatten. Rosta sesamfröna i torr het stekpannna. Ställ åt sidan.
Förbered grönsaker. Skala och strimla morötterna, skär löken i tunna klyftor,  Finhacka vitlök, chilli och ingefära, dela champinjoner.
Stek kycklingen i olja salta och peppra. Mot slutet av stekningenn ha i 1 msk av sojan. Ställ kycklingen åt sidan.
Fräs lök, morötter,vitlök, chilli, ingefära och champinjoner i olja. Tillsätt resten av sojan, vitvinsvinäger och honung, låt puttra nån minut. Tillsätt sedan kyckling, sugarsnaps och nudlar. Stek ett par minuter och blanda ihop allt så att hela rätten blir varm. Toppa med sesamfrö och servera!



Det var riktigt smarrigt!
                                                                                                                                                          

Testa drickyoghurt!

Nu kan man få chansen att testa Lindahls nya drickyoghurt. Det finns tre smaker, vanilj, jordgubbe eller blåbär!





Ansökan till tetstpliot har du här!
                                                                                                                                                          

Fika!

Idag bakade jag chokladmuffins. Det var längesen sist. Men jag har vart så sugen på riktigt chokladiga muffins sedan i onsdags och bestämde att jag skulle baka sådana i helgen. Jag bjöd in Tia, Kris och deras baby-Elvira på fika.



Receptet är caramel cookie receptet som jag bakat tidigare men utan fyllningen. Jag hade i hackad vit choklad, nougat, minimarsmallows och dumlebitar i smeten. De var goda, riktigt chokladiga. Glasyren är hassemötscreme och ett chokladspread jag fick av Rikard på min namnsdag.



Jag och Elvira!
                                                                                                                                                          

Fredagsmiddag!

Jag har kommit av mig lite i matlagandet och därmed också bloggandet.
Men igår kände jag att jag ville laga något gott tills på kvällen. Jag visste inte vad, jag visste bara att jag ville dricka vin och äta kött. Jag odlar örter på balkongen och de växer ordentligt, så jag ville använda dem. Risotto har jag varit sugen på länge så de la jag till i min lista av vad jag ville äta.


Med detta som utgångspunkt stack jag förbi Willys efter jobbet på jakt efter kött.

Det blev: Helstekt fläskkarré med basilikarisotto och örtsmör



Det var jättegott, och jag blev så nöjd.
Det bästa av allt är att jag behöver inte skriva något recept på den här rätten. Hur man tillagar karrén står på förpackningen. Hur man lagar risotto står också på förpckningen. Till basilikarisotton tillsatte jag ca 1 dl hackad basilika (på 3dl ris) och ½ dl grädde på slutet riktigt krämigt och gott. Örtsmöret har jag skrivit ett recept på (finns under "sås & sånt)

Jag gjorde en "rub" som jag gned in karrén i. Jag har läst om "rub" i samband med grillning, jag testade det på karrén. Den blev bra, de va lite sting i den "rubben"

"RUB"
Chilliflakes
Peppar
Örtsalt
Vitlök, grovmalen
Chillipeppar

Inga mått här. Höfta lite så blir de bra!
                                                                                                                                                          

Kryddsmör!

Ett mycet gott kryddsmör, min favorit-smak-kombination!

Ingredienser:

Smör
Vitlök
Persillja
Chilliflakes
Örtsalt
Gurkmeja

Inga mått här bara att röra ihop lite som man själv tycker, jag gillar mycket vitlök i mitt smör!

                                                                                                                                                          

Vinnare!

Jag har vunntit en tävling igen! Det är så roligt att tävla, speciellt när man vinner då och då (önskar jag kunde få vinna drömvinsten på lotto nån gång).
På torsdagar klockan 10:00 går det ett matlagningsprogram i radiokanalen P1. Det programmet lyssnar jag på nästan varje vecka. I slutet av programmet körs alltid en lyssnartävling. En dag på jobbet stod jag och lyssnade i mobilen och kunde svaren till tävlingsfrågan (det inträffar inte speciellt ofta) Så jag mejlade iväg mitt svar, och två vecor senare kom mitt pris hem i brevlådan. Ett förkläde!





Det är olika priser varje vecka, jag trodde jag skulle vinna en grillbok, men det blev ett förkläde, ett bra pris de med!
Jag vet att jag har en hel del läsare som har barn. I veckans program av meny var temat barn. Bra program en del intressanta saker togs upp om matlagning till barn och hur man involverar dem i matlangandet, får dem äta bätttre osv.

KLICKA HÄR
så kommer du direkt till menys sida och kan lyssna på sändningen och kolla recept och tidigare program.