Fullt upp!

Äntligen fredag, det känns skönt även om jag ska jobba i helgen.
För alla som är här och läser regelbundet (jag har märkt att läsarsiffrorna stigit)  vill jag meddela ett par saker.
Jag har börjat studera lite smått, vilket gör att jag inte har lika mycket tid att ägna mig åt mitt intresse: MAT. Så jag blir lite mindre aktiv här.
Däremot så händer det en del på mat & dryck fronten nu framöver. På tisdag är det min tur att vara tisdagsvärd, då blir det tre-rätters. Jag planerar för en ganska vanlig meny, men med en del annorlunda inslag. Någon vecka senare ska jag iväg på min champagneprovning med tapas, som jag fick av Rikard i födelsedagspresent. Och även chokladfestival i Stockholm. Min kompis Hanna planerar även på att bjuda på fikaabuffé i slutet av månaden i samband med hennes födelsedag. Så det kan nog bli en hel del skoj och smarriga saker att läsa om framöver ändå.

Idag startade jag i alla fall helgen med en Irish! Sen har mest strukit runt här i lägenheten och undrat vad jag ska äta sen, eller laga, eller baka. Det blev så att jag gjorde en sats müsli. Det här är tredje gången jag gör müsli och jag är väldigt glad att jag lyckats ändra mina frukostvanor. Senare ikväll blir det ett glas vin, rött eller vitt har jag inte bestämt mig för än. Jag gick med i "Allt om Mat" vinklubb för ca 1 månad sedan och igår kom min första leverans. Upptäckarpaketet! 6 olika viner som deras sommelier har valt ut, och som man inte kan handla på systemet. Spännande!




Favoritmüslin!


TREVLIG HELG!
                                                                                                                                                          

Tisdagsmiddag v.39

Igår var det dags för tjejmiddag igen. Jessie var värd och bjöd på Coq au vin, en fransk rätt. Tupp i vin! Men Jessie hade kyckling i istället. Hon serverade det med pasta och sallad. Det var en god gryta som jag gärna skulle vilja göra i min crocpot någon gång.






Recept kommer!

                                                                                                                                                          

Kladdkakemuffins och annat gott!

I helgen har jag och Rikard blivit riktigt bortskämda. Vi åkte upp till Dalarna  till Rasmus och Thessan för att hälsa på och sova över.
Vi välkomnades med JÄTTEgoda minipizzor!



Vi gjorde massa skoj saker, men jag koncentrerar mig på att berätta om en del av de vi åt,  för det här är trots allt en matblogg.
Som om man inte fått nog av kladdkaka i veckan då! Thessan gjorde efter mycket tjat från Rasmus kladdkakamuffins.



Dom var också JÄTTEgoda, helt perfekta. Med lite dajmgrädde på toppen. Vi fikade på dom och Rikards mammas kanelbullar.



Så efter den här helgen kommer jag verkligen behöva min hurtiga kompis Andrea´s hjälp, med lite pepp på att gå iväg och träna och röra på fläsket!

                                                                                                                                                          

Långkokt högrev med dragonsås & ostmos

Det här recptet fann jag i Icas Buffétidning. Jag gjorde några små justeringar men de blev himla bra ändå. Jag lagade denna gryta i min crocpot i 8-9 timmar på låg. I receptet skriver jag ut annat tillagningssätt.

Ingredienser:

Till grytan:

1 kg högrev
1 gul lök
1 morot
Dragon, jag använde dragon som är inlagd i lag. Alternaitv, 2 kvistar färsk dragon
2 lagerblad
5 vitpepparkorn
2 tsk salt
7 dl torrt vitt vin

Till sås:

6 dl spad från från högrevskoket
3 dl vispgrädde
2 finhackade schalottenlökar
2 msk finhackad dragon
2 msk finhackad persilja
Salt
Vitt vin
Maizena redning

Till ostmos:

Potatis
Smör
Mjölk
Riven ost
Muskot krydda
Salt
Peppar

Skala lök och morot, skär dem i grova bitar. Putsa högreven och skär i 2 eller tre stora bitar. Lägg tätt i en gryta/kastrull man kan ha i ugn. Fyll på med övriga ingredienser. Om vinet inte täcker köttet så fyll på med vatten tills det gör det.
Ställ i ugn på 125 grader. Tillaga under lock i ca 7 timmar tills det är helt mört.
När grytan är klar: Börja koka potatis. Gör sås. Mät av 6 dl spad från grytan. Koka upp spadet tills de reducerats till hälften. Tillsätt grädde, koka i ca 5 minuter. Tillsätt schalottenlök, dragon och persilja. Smaka av såsen med salt och lite vitt vin. Red den om den känns tunn.
Mosa potatis och gör mos. TIllsätt alla de övriga ingredienserna, smaka av med salt, peppar och lite muskot, ha i ordentligt med ost, moset ska vara krämigt och ostigt.



                                                                                                                                                          

Grattis Linda!

Idag räddades dagen av Linda, min arbetkamrat! Hon fyller år och hade med sig kladdkaka med grädde, kakor och saft! Hon hade inte kunnat blivit född på en bättre dag än denna kände jag när jag såg kladdkakan på köksbänken. Så efter lunchen blev de födelsedags fika! Väldigt gott! Grattis Linda! Hoppas du får en bra födelsedag!



                                                                                                                                                          

Tisdagsmiddag v.38

Elin bjöd på trerättersmiddag igår, med Italiensk tema! Jag jobbade till 17:00 så det var så skönt att bara komma hem och duscha och få gå iväg och äta tre goda rätter. Allt var JÄTTEgott, helt i min smak!
Jag lägger ut bilder på godsakerna så får receptetn komma senare (som vanligt)






Antipastotallrik med blandade delikatesser!



Spagetti all´ arrabbiata





Chokladmousse med mascorponecréme och mandelbiscotti
                                                                                                                                                          

Perfekt kött!

Igår fick jag till de perfekta köttet. Jag lade högrev i min crocpot tillsammans med vin och lite annat, sedan när jag kom hem från jobbet så var det så perfekt, att jag knappt kunde tro det själv. Jag gjorde ett ostmos och en dragonsås till. Middagen fixad på bara en liten stund!




Köttet var så mört och fint.







Recept kommer, ska fixa till en ny kategori först att lägga den i först. Det kommer bli en hel del grytor i höst!
                                                                                                                                                          

Lördagsmaten!

I lördags umgicks jag med mina två vänner Kine och Jessie. När tjejer umgås äter man alltid någonting, och även den här gången.
Jessie hade gjort en pastasallad som serverades med bröd, tzatsiki och ett mycket gott kryddsmör. Kine hade tagit på sig ansvaret för efterrät och gjort en chokladkaka med blåbär. Själv bidrog jag med min angenäma och lättsamma personlighet som sällskap.







Sallad är inte min favoritmat. Men den här är väldigt god (Jessie har bjudit mig på den vid ett tidigare tilfälle) Jag vet inte om man ska kalla detta sallad egentligen. Mer som en pastarätt tycker jag. Det är färsk pasta, tortelinis under skinkan och salmin.



Det hade blivit något tok med kines chokladkaka, den förblev smet. Jag tycker ändå alltid att smeten är lite godare än kakan så de gjorde inte så mycket. Den påminde lite om den "perfekta brownien"

                                                                                                                                                          

Kantarellrisotto!


Det här är den först risotton jag själv tillagat. Jag är nöjd, den blev väldigt god. Jag åt endast den som rätt. Men känner att jag hade velat haft någonting mer till. Så jag rekomenderar att servera den istället för tex potatis till någon kött eller kycklingrätt. Det är också därför den och står under kategorin "Tillbehör"

Ingredienser:

2 liter kantareller
4 dl avorioris
3-4 scharlottenlökar
1 dl vitt vin
9 dl svampbuljong  (1 buljongtärning på 9 dl vatten)
2 dl riven parmesanost (färskriven)
salt & peppar
smör

Skiva och skär kantarellerna i bitar. Finhacka löken. Fräs kantareller och lök i en ordentlig klick smör i en stor kastrull tills det mesta av vätskan kokat in. Koka upp vattnet med buljongtärningen i en separat kastrull.
Rör ner riset i kantarellblandningen och låt det fräsa med i 2-3 minuter. Häll i vinet och låt de koka under omrörning. Späd med buljongen, lite i taget. Rör nästan hela tiden. Låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på. Fortsätt till buljongen är slut och riset är krämigt. Det tar ca 20 minuter. Rör sist ner parmesanosten och lite smör. Smaksätt med salt och peppar.
Jag sparde lite kantareller som jag bara smörstekte och la på toppen tillsammans med lite parmensanost.


                                                                                                                                                          

Apelsinkrokantglass!

God glass med som smakar apelsinchoklad!

Jag kör samma recept på glass ännu en gång men med annan smaksättning. Det här är ett bra grundrecept tycker jag som ger en krämig gräddglass.

Ingredienser:

3 äggulor
1 ½ dl socker
4 dl grädde
Skal av 1 apelsin
100 gchoklad
ca 3 cl Cointreau (kan uteslutas)

Vipsa äggulor och socker fluffigt, tills det blir vitt. Vipsa grädden för sig. Finriv apelsinskalet. Smält chokladen över vattenbad. Blanda ner den smälta chokladen, apelsinskal och Cointreau i äggulesmeten. Vänd sedan ner grädden. Ställ glasssmeten i frysen i ca 4 timmar, rör om då och då. Eller kör i glassmaskin tills den är klar.



Apelsinkrokantglass serverad med hallon och Italiensk maräng!
                                                                                                                                                          

Laxrullader!

Det här var ett riktigt smarrigt litet tilltugg, jag fick röra över som jag la på crostinis!

Ingredienser:

150 g philadephia
finhackad rödlök (jag använde ca 1 halv lök)
lite dill
salt
lite citronsaft (kan uteslutas)

gravad lax
ev crostinis eller salta kex.

Blanda philadelphia, lök, dill till en röra, smaksätt med salt och citronsaft. Bred röran på lax och rulla ihop!





                                                                                                                                                          

Fredagens goda!

Tänkte bara lägga ut lite bilder på allt de goda från igår. Recept får jag skriva senare, nu har jag inte tid. Jag ska iväg till Jessie och få en fördrink, sedan ska vi hem till Kine och vara där, umgås och ÄTA såklart ;)



Laxrullader



ett annat gott tilltugg



Kantarellrisotto



Apelsinkrokant glass med hallon, toppad med Italiensk maräng
                                                                                                                                                          

Testa bea!




Nu kan man testa Rydbergs bearnaise sås hos smartson. Jag är inte än, men hoppas på att få bli testpilotoch få smaka den här "bean" gratis. Det finns tre smaker:



Du kan också anmäla dig som testpilot, klicka här för att anmäla dig!
                                                                                                                                                          

Slut på veckans slit!

Äntligen fredag igen! Som jag har längtat. Alla på jobbet tycker veckorna går så fort, inte jag, tvärtom jag tycker de går så segt och sakta. Så idag firar jag att helgen äntligen är här!
Till ikväll har jag planerat massa godsaker som jag också håller på att fixa med nu emellan bloggandet.
Det blir två teman, Italiensk och apelsinkrokant.
Det blir tre rätter ikväll. Först laxrullader som en liten aptitretare, ett recept jag funnit på Andreas blogg och varit sugen på att testa lääääääänge. Sedan en svamprisotto till middag. Till efterrät har jag "dubbelplanerat" kommer jag på nu när jag sitter här och skriver. Det var meningen att vi skulle ha ostbricka, jag var nyss nere på hemköp och köpte ostar.  Men så har jag precis gjort en apeksinkrokantglass som står och går i glassmaskinen + en Italiensk maräng som jag hade tänkt ha till glassen med lite bär (som killen som vann "halv åtta hos mig" den här veckan). Man får känna efter vad man är sugen på efter risotton helt enkelt.
Och för att inviga helgen tog jag och Rikard en varsin kaffedrink på balkongen. Med smak av apelsinchoklad såklart ;)



 

Trevlig helg!

 

Recept och bilder kommer under helgen.

                                                                                                                                                          

Tävlingsdags!

Jag fick ett tips av Andrea idag om en matblogg där de förekommer mycket tävlingar. Det är Jennie Benjaminsson från Sveriges mästerkock som har den.
Tävlingar gillar jag, och månades tema på tävling var "stekar, soppor grytor". Så jag tänkte delta med min kantarellsoppa som blev så himla god.



Kika in på Jennie Benjaminssons blogg och var med och tävla!
                                                                                                                                                          

Ungsgratinerade kycklingwraps med äpple & honung

Recept på Tias goda kycklingwraps!


Ingredienser:

900g kyckling filé
3 dl creme fraische
1st äpple
1st lök
3 msk honung
6-8st tortillabröd (mellan stl)
riven ost
salt
peppar
curry
grillkrydda

Tärna och stek kycklingen. Ha i finhackad lök och krydda. Häll i creme fraiche, honung, krydda lite till och smaka av. Fin hacka sedan äpple, häll i och rör runt.
Smörj sen en ugnsform. Fyll ett börd med kyckling-blandningen och rulla ihop och lägg i formen, upprepa tills formen är täckt av rullar.
Blev det "sås" över, så kan man hälla det över rullarna. Strö över riven ost och in i ugnen på 200 grader, i ca 15 min (tills de fått fin färg)
Serveras med någon god sallad!

                                                                                                                                                          

Tisdagsmiddag v.37

Nu har vi kört 1 månad med våra tisdagsmiddagar. Jag, Tia, Elin och Jessie turas om att bjuda på middag och idén är att vi ska försöka laga till något man aldrig lagat förut, testa nya smaker osv. Och sedan få varandras ärliga åsikt om resultatet.
Tisdagsmiddag vecka 37 stod Tia för. Det bjöds på kycklingwraps äpple & honung, till det serverades sallad. Det var väldigt gott och de var vi alla överens om. Rätt snabblagat med (tror jag) så de är väldigt skönt och bra efter en lång arbetsdag!

 
Ingredienser:

900g kyckling filé
3 dl creme fraische
1st äpple
1st lök
3 msk honung
6-8st tortillabröd (mellan stl)
riven ost
salt
peppar
curry
grillkrydda

Tärna och stek kycklingen. Ha i finhackad lök och krydda. Häll i creme fraiche, honung, krydda lite till och smaka av. Fin hacka sedan äpple, häll i och rör runt.
Smörj sen en ugnsform. Fyll ett börd med kyckling-blandningen och rulla ihop och lägg i formen, upprepa tills formen är täckt av rullar.
Blev det "sås" över, så kan man hälla det över rullarna. Strö över riven ost och in i ugnen på 200 grader, i ca 15 min (tills de fått fin färg)
Serveras med någon god sallad!
 






                                                                                                                                                          

Min müsli!

Jag tog tag i min veckoutmaning redan igår och gjorde min egen müsli. Den blev väldigt god. Jag hade ner torkade aprikoser och russin som en liten smaksättare, och är mycket nöjd med resultatatet!




Här hittar ni receptet!
Det är lätt som en plätt och Andrea har lagt ut  ännu ett müslirecept såg jag, så kolla in hennes blogg för nyttiga alternativ!
                                                                                                                                                          

Gott och nyttigt!

Någon gång (när jag har tid) den här veckan ska jag testa något nytt! Jag ska göra min egen müsli. Jag ska försöka ändra mina frukostvanor litegrann.
Till frukost varje morgon äter jag två smörgåsar med pålägg och dricker en mugg varm o´boy. En rätt tråkig, och onyttig frukost. Även om jag tycker det är väldigt gott så ska jag testa köra några morgonar med müsli.
Varför just müsli då?
När jag var hos Hanna och åt fiskgratäng hade Andrea med sig hemmagjord müsli som gå-bort-present. Jag smakade inte müslin, men de luktade väldigt gott. Så nu är jag väldigt nyfiken och ska göra min egen müsli, de kan inte bli annat än bra. Man blandar bara i sådant man tycker om, så slipper man sitta och peta ur de äckliga grejjorna som de verkar finnas ett överflöd av i köpmüsli.




Receptet och instruktioner på hur man går till väga för att göra sin egen müsli finns på Andreas blogg .
Där finns också massa andra goda och nyttiga recept!
                                                                                                                                                          

Bra start på helgen!

Den här helgen fick en välidigt bra start igår. När jag kom hem från jobbet låg senatse numret av "Allt om mat" på hallgolvet. Yes äntligen, jag har gått och undrat när den skulle dimpa ner. Jag gjorde mig en härlig Irish coffe, min favorit,  på chokladkaffe. Så ooooooooootrooligt gott var det. Så låg jag på soffan och läste mattidning och hade de bra!
Sedan var jag och Rikard hembjudna till Rikards föräldrar på min andra favorit: ostbricka! Det var så gott så mycket ost, kex, vin, hembakat bröd och räkor!









Och efter allt detta gott kom min tredje favorit: marängtårta!



En perfekt start på helgen!

                                                                                                                                                          

Middag hos Hanna!

Igår blev bjuden på middag hemma hos Hanna. Vi fick fiskgratäng. Det var otroligt gott, jag ville aldrig sluta äta.
Hanna är bra på allt det här med laga mat, baka och göra fint, man blir riktigt inspirerad av att komma hem till henne.


Den godaste fiskgratängen jag ätit!

 

 

Till efterrätt fick vi lite av varje. En liten vaniljpannacotta, chokladdoppade jordgubbar, chokladdoppade frysta vindruvor, biskvier och den perfekta brownien såklart!

 

Tack Hanna för en god middag och trevlig kväll igår!

                                                                                                                                                          

Hannas fiskgratäng!

Recept på en ljuvlig fiskgratäng med räkor i!
Tyvärr har jag inga mått men man får improvisera lite, och prova sig fram.

Ingredienser:

Vit fisk (tex rödspätta)
Räkor
Cremé fraiche
Röd kavilar
Dill
Hummerfond
Citron
Salt
Peppar
Riven ost
Potatis till potatismos


Gör potatismos.
Lägg valfri vit fisk (t.e.x spätta) i en ugnsfast form, skala räkor ohc ha på uppe på fisken. Blanda sedan cremé fraiche, röd kaviar, dill, lite hummerfond, citronsaft, salt o peppar. Bred på röran uppe på fisken, strö på riven ost.
Spritsa moset på grantängen och grädda i ugn på 175 grader i ca 25-30 minuter tills moset fått färg.
Garnera med citronskvior och dill!





                                                                                                                                                          

Tisdagsmiddag v.36

Igår var det jag som var middagsvärd. Jag körde på temat Irland och lagagde en köttgryta med smak av Guinness. Grytan serverades med ärtor och vinbärsgelé. Jag bakade också jag ett Irländsk sodabröd att ha till.




Grytan blev god men jag önskar att jag använt lamm istället för nötkött. Det tycker jag är godast i grytor. Jag använde min crocpot att tillaga grytan i. Den stod och puttra i sju timmar medans jag var på jobbet.
Fast jag förberett allt så bra och hade planerat att jag bara skulle behöva skala potatis och baka bröd när jag kom hem så blev min eftermiddag lite stressig.
Det började med att jag råkade hälla svartpeppar på hela köksgolvet, fram med dammusugarn. Sedan skulle jag duka och för att spara tid, så försöker jag rymma 3 vinglas och ett durkslag i två händer, och självklart tappar jag ett glas, fram med dammsugarn.
Klockan 17:15, dags att baka bröd. Det var ett snabbbröd, kräver ingen jäsning. Degen är JÄTTE kladdig, jag undrar om den verkligen ska vara så där, jag har ingenstans att baka, eftersom crockpotten täcker hela min diskbänk och jag dukat upp på bordet. Jag försöker baka ut den på en plåt som står och svajjar hälften på diskbänken och hälften utan något underlag. Det går rätt bra jag ställer in brödet i ugnen. Nu är det mjöl överallt, fram med dammsugarn.




40 minuter senare: Det blev väl ett bra bröd det här tänkte jag, såg nästan ut som på bilden i brödboken. Jag pular lite i lägenheten och glömmer nästan att jag ska koka potatisen, men kommer precis ihåg det i lagom tid. Pustar ut!
Tia, Elin och Jessie väntas anlända klockan 19:00. Klockan 18:50 börjar jag skära upp brödet och märker att de inte är färdiggräddat. På med ugnen och in med brödet, kanske det går att fixa. För säkerhetsskull springer jag ner till ICA för att köpa mera bröd, möter Jessie i porten och ger henne mina nycklar. Möter sedan Tia och Elin halvvägs till ICA, nämner i förbifarten att det har blivit lite fel. När jag kommer upp sitter de redan vi bordet, så vi hugger in på maten direkt.

Vi åt av det Irländska sodabrödet, det var god smak på det men fortfarande inte helt bra, ogräddat i mitten. Jag måste gjort nåt misstag nånstans i brödbaket. Elin trodde att jag knådat degen för länge, de ska man tydligen passa sig för med bakpulverdegar.

Recept kommer!

 

                                                                                                                                                          

Indisk mat!

I lördags åt jag på indisk restaurang för första gången. Jag var lite skeptisk och var inte så intresserad av att prova först, jag gillar nämligen inte curry. Men indisk mat är så mycket mer än bara curry (märkte jag).

Det är väl skolmatsalens curry som satt sina spår antar jag. Rikard berättade om ett curryminne från Rinmansgymnasiet.
Där serveras en indisk falugryta. Skolcurry med falukorv. Rikard hade tydligen nämt i något skolarbete att den Indiska falugrytan var ett hån mot det Indiska köket och även mot vår svenska falukorv. Läraren hade kommenterat detta med att det är en följd av globaliseringen.

Jag var väldigt positivt överraskad av den indiska maten. Jag beställde en mixed thali. Då fick jag en blandning av de mesta på menyn. Samosa, Naanbröd, kyckling, lamm, jätteräkor, saffransris och tre såser. Två av dem var lite starka för mig men den tredje (den röda) var jättegod.




Jag och Rikard var ute och åt med Tia och Kris. Vi beställde olika rätter allihop och vi smakade lite av varandras mat. Och allt smakade bra. Kris beställde en chicken tikka sizlar. Det rök och fräste om kycklingen när den serverads, riktigt spektakulärt var det faktiskt.




Och till den indiska maten drack vi givetvis indisk öl. Cobra!







Lite fakta:

  • I Indien talas omkring 300 olika språk
  • Garam masala är den viktigaste kryddblandningen i indisk mat. Den blandningen innehåller: chiilpeppar, svartpeppar, koriander, spiskummin, kardemumma, kanel, muskot och kryddnejlika
  • Garam betyder het och masala betyder kryddblandning
  • I indisk matlagning används också nötter som kryddor
  • Det vanligaste sättet att äta i Indien är med händerna
  • 83 % av Indiens befoklning är hinduer och en stor del av dem är vegetarianer

Jag vill rekomendera alla Eskilstunabor att testa äta på Royal Indian. Jag var väldigt nöjd.
                                                                                                                                                          

Fläskfile Gorgonzola!

Jessicas goda fläskfilé gorgonzola. Mycket gott och ett lätt alternativ.

Ingredienser:
4 portioner
.

600 gram fläskfile
2 tsk margarin
1 tsk röd curry
2 röda paprikor
2 dl matlagningsgrädde max 4 %
2 msk mango chutney
1 stor banan
75 g gorgonzola ost max 26%
salt, papper

Skär filen i 2 cm tjocka skivor. smält matfettet i en stekpanna och bryn skivorna ett par min på varje sida. Salta och peppra, strö över curryn. ta upp köttet och lägg i en ungsfast form. kärna ut och tärna paprikorna. Fräs dem lätt i en stekpanna, späd med grädde och rör i mango chutney. Låt sjuda i ett par min och häll sedan såsen över fläskfilen. Skala och skär bananen i sneda skivor. Lägg den över köttet och strö på riven gorgonzola. Sätt in formen in ugn 250 grader och gratinera tills osten smält och fått lite färg.

Servera med ris, couscous, potatis, pasta eller sallad


                                                                                                                                                          

Maräng & nougatglass

Det har blivit en fredagsgrej för mig att göra en god glass att ha hela helgen att grisa i mig. Om man har läst i bloggen tidigare har det nog framkommit att jag är väldigt svag för maränger. Det finns alltid ett överflöd av äggvitor i det här hemmet så mycket maränger bakas det. Igår bestämde jag mig för att göra en glass med maränger i. Rikard har undrat om jag ska göra den där nougatglassen snart igen, så jag bestämde mig för att ha i lite nougat också.


Ingredienser:

Vaniljglass

3 äggulor
1 ½ dl socker
4 dl grädde
1 + 1 tsk vaniljsocker
Maränger
3 dubbelnougat chokladbitar

Vipsa äggulor och socker och 1 tsk vaniljsocker fluffigt, tills det blir vitt. Vipsa grädden och 1 tsk vaniljsocker för sig. Vänd sedan ner grädden i äggulesmeten. Häll ner glassmeten i glassmaskin och låt gå en stund, ca 10-15 min. Lägg sedan ner marängbitar medan maskinen går. Så mycket man tycker.
Om man inte har glassmaskin får man lägga i bitarna direkt i smeten, röra om och ställa i frysen, och röra om då och då i smeten

Jag ville göra ett nougatswirl i min glass, men det gick inte i glasssmskin, allt rörde ihop sig. Men det går nog bra om man gör som vanligt och bara fryser in smeten.

För nougatswirl:
Lägg glassmet i en burk, smält nougat och ringla över smeten, dra runt försiktigt med en sked till ett "swirligt" mönster man är nöjd med.




 Det här bra grundrecept på vaniljglass. Sen är det bara att smaksätta hur man vill.

                                                                                                                                                          

Snabb Mojito!

Hittade den här Mojito juicen på Willys idag. Rikard testar den ikväll. Den smakar smält isglass. Inte så mycket Mojito smak alltså, men man får väl göra sig till och hacka ner lite extra mynta och lime för att få bättre effekt.

 

 

Rikard ger den tummen upp! 

                                                                                                                                                          

Svenskar och Bearnaise!

I Sverige gillar vi sås. Jag tillåter mig själv att spekulera lite om sås idag. Och jag utgår från mig själv som en svensk person, som bor i Sverige och som ofta lagar till (eller öppnar en burk) sås till maten.

Jag är helt övertygad om att det började med brunsås, att det var den första såsen som svenskarna började ha till och på all sin mat. När jag växte upp var det mycket brunsås i alla fall.
När jag var i Australien skickade mamma ibland över sådana där halvfabrikat-pulver-såser. Bland annat den klassiska brunsåsen. Australiernarna som fick smaka stönade och sa att de var den godaste "gravy" de någonsin ätit. Och jag skulle nog inte gjort annat än att hålla med dom om jag själv vuxit upp på deras vattniga variant till brunsås.

Det känns som allt har ändrats nu. Barnen som växer upp idag blir nog mer vana med bearnaisesås i stället för den gamla brunsåsen. Det är inte klokt egentligen, vi äter bearnaise till de mesta idag. På pizzerian frågar till och med personalen om man vill ha extra "bea". LCHF verkar vara den pouläraste dieten nu för tiden, och där passar "bean" in perfekt.


  • Bearnaisesåsens namn är uppkallat efterde sydfranska området Béarn
  • Såsen lagades/skapades första gången år 1836