Havrebrytsbröd med ramslök!

Det här är ett jättesmarrigt snabbbakat bröd som är godast nygräddat. Jag bakade brödet att äta till "nyttiga soppan". Det tar ca 30 minuter att baka, varav 20 av dom minutrarna gräddas brödet. Orginareceptet hade gräslök istället för ramslök, man kan ta vilken ört man vill att brödet ska smaka av. Så himla gott till soppa och det är bara "vanlliga" ingredienser, sånt som det flesta har hemma i skafferiet.

Ingredienser:

2 dl havregryna
2 dl mjölk
1 msk olivolja
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk socker
½ dl ramslök, eller nån annan ört
mjölk och havregryn till topping

Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg havregrynen i en bunke, häll över mjölk och olja och låt stå och svälla i ca 5 min.
Blanda samman resten av ingredienserna i en annan bunke.
Rör sedan ihop havregrynblandningen och de torra ingredienserna, arbeta degen ett par minuter, den kommer var kladdig.
Dela upp degen i bitar, ca 12 stycken, forma till bollar.
Sätt ihop dem till önskat mönster på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla på mjölk och strö över havregryn.
Grädda i nedre delen av ugnen, 18-20 minuter.
Låt brödet svalna, bryt bitar öch ät med smör, MUMS!





Jag har ätit av det vid senare tillfälle och de smakar bra då också, fast nygräddat är ju alltid godas,t och här får man chansen att käka nygräddat utan att behöva vänta ut jäsning och ägna flera timmar åt att brödbak.
                                                                                                                                                          

Gammal goding!

Igår var min namnsdag. Jag blev bjuden på restaurang av mamma och pappa. Sedan bjöd jag dom på en efterrätt. En gammal goding från förra sommaren som Hanna bidragit med till bloggen.



Klicka på bilden så kommer ni till världens enklaste och snabbaste recept!
Väldigt gott är det också förstås :)
                                                                                                                                                          

Räksoppa!

Jag har varit ensam hemma sedan i onsdags. Jag brukar passa på att frossa i räkor och vin sådana helger. Igår slog jag på stort och gjorde en räksoppa också. Leif Mannerströms recept, jag tänkte att, då kan det ju bara inte bli fel. Det blev det inte heller, en väldigt god soppa. Själv föredrar jag egentligen lite krämigare soppor när man mixar ner allt på slutet. Men den här tyckte jag mycket om ändå.

Ingredienser:
4 portioner

600 g färska räkor
2 msk olivolja
1 st finhackad gul lök
1 bit färsk fänkål, skuren i små tärningar (ca 50g)
1 tsk tomatpuré
6 dl fiskbuljong (av tärning)
1 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
ev lite cognac
salt och nymalen peppar efter smak
1 knippe dill, till garnering
 
Gör så här:
1. Skala räkorna men spara skalen. Ställ räkorna svalt så länge.
2. Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut.
3. Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré.
4. Fräs ytterligare ett par minuter.
5. Tillsätt fiskbuljongen och vinet, låt allt sjuda 10-12 minuter.
6. Sila.
7. Häll tillbaka buljongen i en kastrull.
8. Häll i grädde och koka ca 10 min.
9. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt cognac. Arrangera räkorna vackert och garnera med dill.

                                                                                                                                                          

Veckans middag!

Tisdagsmiddagarna är aldrig på tisdagar längre, så det får kallas veckans middag den här gången.
Jessie var värd och bjöd på:  Pasta med Kyckling och svampsås. Svampen i pastan var trattkantareller. Det var väldigt gott som vanligt. Den här veckan var sista middagen på ett tag. Nästa vecka blir det avslutning på restaurang om Tia inte fått sin baby än.



Jag har inget recept på den här rätten tyvärr. Men improvisera vetja!
                                                                                                                                                          

Laxpasta med spenat, ädelost och rostad mandel!

Jag fick eb fisk och skaldjurs bok med min senaste vinbeställning. Här kommer ett recept från den som jag tyckte var mycket god! Den här rätten blir det fler gånger :)

Ingredienser:
4 portioner

500 g laxfilé, skinn och benfri
1 dl sötmandel
1 gul lök
1 msk smör
100 g färsk spenat
2 dl lätt creme fraise
100 g ädelost
1 dl vitt vin
svartpeppar
salt
300 g pasta

Skålla mandel: koka upp vatten, lagom mycket för att täcka mandeln. Lägg i mandel i ca 1 minut. Häll bort vattnet. Skala av skalet på mandeln.

Skär laxen i strimlor. Rosta mandeln i en torr stekpanna tills den blivit knaprig och fått fin färg. Grovhacka mandeln. Koka pasta.
Skala och finhacka löken. Fräs löken i smöret, tillsätt spenat och låt den fräsa med till det mesta av vätskan kokat in. rör i creme fraise. Smula ner ädelost och tillsätt vinet. Koka uppp och smaka av med salt och peppar. Blanda i laxstrimorna och låt puttra ca 5 minuter.
Rör ner den kokta pasta i såsen, strö över mandeln och servera!




Tips:
Idag när jag åt den här rätten som matlåda hade jag en avocado som skar upp och blanda ner efter jag värmt maten. Mycket gott de med.

                                                                                                                                                          

Ramslöksoppa!

På matfestivalen som var förra veckan gick jag loss ordentlig och köpte en del varor. Ramslök till exempel. Ramslök är en ört som är rätt ovanlig i Sverige. På gotland kan man plocka den. Ramslök är en lökväxt, släkt med gräslök och vitlök. Till skillnad från vitlöken är det inte själva löken som används utan bladen.
Jag fick en liten receptbok när jag köpte läken, eller örten ska jag väl kalla den eftersom jag köpte en påse med små gröna torkade blad. Jag har använt den i ett kryddsmör och även gjort en soppa. Jag kan bara konstatera att ramslök ger en god smak i matlagningen.

Ingredienser:
4 port

1 lök (mellanstor)
3 stora potatisar
2 ½ dl grädde
5 dl grönsaksbuljong
lite vitt vin, ½-1 dl
5 tsk ramslök
salt
peppar
smör

Skala och hacka löken. Skala och riv potatisen. Fräs potatis och lök i ordentlig med smör. Tillsätt grönsaksbuljongen och vinet. Låt det puttra i 15 minuter. Häll grädden i en kastrull och tillsätt ramslöken. Värm blandningen och rör om, grädden ska inte koka. Häll i potatisen i grädden, rör ihop, mixa med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Servera med gott bröd till!





                                                                                                                                                          

Toasted soldiers!

Lite enkel, men ack så god frukostmat. Vill man att ens barn ska äta ägg, kan nog det här vara ett sätt att locka dem med.

Till toasted soldiers behöver du:
  • Löskokt ägg + äggkopp
  • Rostat bröd + smör
  • Något tt dela brödet med
  • En tallrik och servetter (det kan bli kladdigt)

Koka ett ägg 3-4 minuter

 

Rosta och dela brödet i avlånga bitar

 

Doppa brödet i ägget

MUMS!

                                                                                                                                                          

Maräng munsbit!

Igår bidrag jag tilll babyshower fikat med en liten maräng kreation. Inte den vackraste världen skådat men rätt så god. Jag hittade ett recept i en bok som heter "200 minikakor och ndra godbitar" Jag ändrade fyllningen och hade hallon istället för banan, och chokladsås istället för kolasås. Min marängsmet blev inte riktigt som den skulle. Den blev aldrig fast, så jag fick hälla ut den på ett bakplåtspapper. Marängen blev seg så jag kunde sedan dela marängen och rulla ihop munsbitarna.

Ingredienser:

3 äggvitor
1 dl ljust muscovadosocker
1 dl strösocker
1 ½ dl grädde
200 g hallon
chokladsås

Sätt ugnen på 110 grader. Vispa äggvitorna till et fast skum. Vispa successivt ner sockret, en tesked i taget tills allt socker är slut. Bred marängen på plåten, eller klicka ut klickar på plåt med bakplåtspapper. Grädda mellan 60-75 minuter, tills marängen lossnar från pappret. Låt svalna .
Vispa grädde hårt. Vänd ner hallon.
Nu beror det lite på hur marängen blev, men tanken är att man ska lägga ihop två maränger med grädde emellan och ringla över chokladsås. Har man fått en seg marängbotten kan man rulla ihop till en rulltårta. Jag valde att göra munsbitar!





Jag förvarade dem i frysen nån timme innan fikat!
Seg maräng med smak av hallon och choklad!
                                                                                                                                                          

Fredagsfika!

Ikväll höllss "babyshower" för Tia med massa presenter och massa fika! Hur gott som helst!









Vi var 7 stycken som hjälpts åt att baka så det blev en del.



Presentbordet!

                                                                                                                                                          

Knäckig rabarberpaj!

Det här receptet såg jag i senaste buffé tidningen. Jag testade den igår och det var riktigt godis-gott!

Ingredienser:

500 g rabarber
2 dl havregryn
2 dl socker
1 3/4 tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
125 g smör
½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap

vaniljglass till servering

Sätt ungen på 150 grader. Smörj en ugnsform. Ansa och skär rabarberna i bitar. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap, blanda ner de torra ingredienserna. Bred smeten över rabarberna. Grädda i 40 -50 minuter, tills pajjen fått fin färg. Servera med vaniljglass!





                                                                                                                                                          

Kasslergratäng me curry & frukt (tisdagsmiddag v.18)

Igår var Tia värd och hon bjöd kassler. Jag kan inte komma ihåg att jag ätit kassler sedean mellanstaidiet. Det var en sån där god såsig gratäng med mycket frukt! Värt att prova! :)

Ingredienser:

600 g kassler
1 st purjolök
1st röd paprika
1st banan
1 liten burk ananas ringar
1 liten burk mandarinklyftor
5 dl grädde
3 msk chilisås
curry, pepper
rivenost

Skiva kasslerna tunt och stekt den så den får lite färg. Strimla purjolök och paprika. Låt mandariner och ananans rinna av, skär sen ananassen i bitar.
Lägg kasslern i en form och varva med purjolök. Skiva bananen och fördela den me den andra frukten och paprikan över kasslern.
Blanda grädde, chillisås, curry och peppar. (va inte rädd me curryn) Häll över, strö sen över riven ost och ställ in i ugnen i ca 20-25 min, så den får fin färg.
Servera med jordnötter och ris!