French toast, ägg x 2

Idag ska jag iväg på Cinderella kryssning. Jag har börjat dagen med ordentlig frukost så jag ska orka med allt härjande jag planerar att ta mig ann under dagen och kvällen.
French toast med äggröra är en av mina favoriter. Ägg dubbelt upp, bättre än så blir det inte :)

Ingredienser:

2 skivor formfranska
2 ägg
1 skvätt mjölk
Smör att steka i
Maple syrup, vanlig sirap går bra de med

Smält smör i stekpannan, vispa upp äggen i en skål. Dela bröden till trekanter och doppa i ägget. Stek på brödet  i stekpannan. När allt bröd är doppat och stekt , häll i lite mjölk i ägget , stek och gör en äggröra. Ringla sirap över toasten.



Tips:
Blanda i bacon eller svamp i äggröran, det är väldigt gott det med!
                                                                                                                                                          

Fredagsdrinken!

Är så glad att det är fredag igen! Rikard fick en Guiness apparat i födelsedagspresent. Man köper ett speciellt Guinness till den. Sen häller man upp Guinness i ett glas och ställer på lilla  apparaten, trycker på en knapp sen skummar den upp sig. Så fredagsdrinken ikväll är en Guinness!





Perfekt!
TREVLIG HELG!
                                                                                                                                                          

Rikards födelsedag!

I tisdags fyllde Rikard 25 år. Igår firade släkten honom. Jag hade planerat och bakat bullar innan semestern så det enda som bakades till kalaset var en tårta.





Jag har lagt ner det där med sugarpaste efter Ammis tårta för den var inte så god. Den här blev bättre, men inte tillräckligt för att jag kommer använda recepten igen, därför lägger jag inte ut något recept. Tårtbotten var god men lite för mäktig och hård för att passa som tårtbotten. Däremot var grädden på toppen jättegod. Det är vanlig mjölkchoklad smält i grädde. 200 g mjölkchoklad till 4 dl grädde. smält chokladen på låg värme i grädden. Grädden får INTE koka. Låt svalna i kylen några timmar eller över natten går bra, om man vill förbereda, sen är det bara att vispa.



Minisemlor och choklad & kanelbullar. Jag åt en chokladbulle igår och märkte att de inte var lika goda efter de varit frysta. Det kan vara bra att tänka på om man ska baka såna nån gång.





Sen var det ju mina älskade maränger som jag aldrig kan tröttna på MUMS!
                                                                                                                                                          

Kryssnings resan i Persiska viken!

För 4 dagar sedan kom jag och Rikard hem frånn vår kryssningsresa. Vi hade väldigt roligt och fick se och göra massa skoj och intressanta saker. Vi kryssade med Royal carribean i 7 dagar, här kan man se hur resan gick. På en sådan kryssning är båten ens hotel. All mat ingår och det finns massor att välja på. Man kan välja om man vill sitta i restaurangen och bli serverad eller om man vill äta buffé. Vi åt buffé till frukost och lunch sedan valde vi restaurangen på kvällarna, då hade vi sittning 18:30. Tre rätters varje kväll, UNDERBART. Det var jättebra mat och jag provade en hel del viner.



Rikard överaskade mig med champagne och festligt tilltugg, så vi fick en fin start på semestern :)













Lite bilder på hur det såg ut på båten. Man blir verkligen ompysslad och bortskämd, vår hytt städades 2 gånger om dagen.











Det var fester på kvällarna. Första kvällen i Muscat var "white arabian party" då skulle man klä ut sig  sådan här utstyrsel. Det var dessertbuffé på pooldeck på kvällen.





Abu Dhabi kvällen var det 70-tal fest



Moské i muscat



Vi gick vilse bland gränder när vi försökte rymma från försäljare i "souken"



Rekomenderad klädsel i Muscat för kvinnor var att täcka armar och ben.



Vår guide och jag. Jag fick låna en dräkt att ha på mig. Kommentaren från guiden när jag tagit på mig den  "Now you look beautiful "





Vi gick bara ut i muscat en av dagarna vi var där. Det var rätt varmt och jag orkade inte gå i värmen i täckande kläder så vi stannade på båten. Det fanns en del att göra. Vi klättrade på klätterväggen, spelade minigolf och biljard och hängde i baren. Tog det lungt, som man ska på semestern.



På Abu Dhabi dagen åkte vi på utflykt. Först till en kamelracing bana. Kameler kan springa upp 65 km/h. Banan det sprang på var 1 mil. På kamelernas rygg sitter istället för en människa, en liten robot som "piskar" på kamelen. Den styrs av ägaren som sitter i en bil som kör bredvid banan. Det är emot islam att spela på kamelerna som vi gör på hästar här hemma, så man drar lott om kamelerna.













Vi var ute i öknen och åkte 4x4 jeep. Dom lyckades köra fast med två bilar, men det var roligt.



I Dubai var vi på Atlantis. Det är ett hotel med vattenland, delfinpark, akvarium, strand och shoppingcenter. Vi var i vattenparken och åkte "slides".



Sista dagen i Dubai var vi i ett shoppingcentrum som jag "trodde" var det största i Dubai.



Den hade skidbacke och 506 butiker. Det är svårt att beskriva hur stort det var.





Ett vattenfall i Dubai mall, med vad jag antar kallas modern konst.

Det var ungefär samma priser som i Sverige. Massa bling bling!




Här har jag försökt sätta i hop Burj khalifa, Världens högsta byggad. 724 m högt. Vi åkte upp till 600 meters höjd



I botten av Burj khalifa var ett ännu större shoppingcenterum med 1020 butiker och restauranger. Och utanför en en fontän med vattenshow och som en terass runt som man kunde sitta vid, antingen på en restaurang eller bara vid vattnet.

Nu kommer lite bilder på Godis och mat, detta är ju först och främst en matblogg! :)













Redo för nattflyget mot Sverige. Det var en riktigt skoj resa.

Videoklipp från vattenshowen nedan























                                                                                                                                                          

Nyttiga soppan!

Nyttiga soppan, billiga soppan, snabba soppan, lättlagade soppan! Kärt barn har många namn. Den här soppan är riktigt god, helt i min smak trots att den är vegetarisk.
Efter resan har jag med all säkerhet gått upp några kilon. Efter stora frukost/lunchbuffér och tre rätters varje kväll känner jag att jag vill/behöver äta något nyttigt.

Ingredienser:
ca 4 port

6 dl ärtor
3 morötter
5-6 potatisar
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
vitpeppar
örtsalt
muskot
honung
creme fraise
balsamico

Skala och skiva morötter och potatis i små bitar. Lägg morötter, potatis och ärtor i en kastrull, täck med vatten, låt koka tills potatisen blivit mjuk. Häll av det mesta av vattnet, mixa grönsakerna med stavmixer. Ställ tillbaka på värmen och häll på mjölk och grädde. Låt sjuda. Smaka av med kryddor och honung. Jag vet aldrig exakta mått på kryddor, jag smakar av vart efter. Häll upp soppan i tallrik och klicka i lite creme fraise i mitten, ringla lite balsamico över. MUMS!




                                                                                                                                                          

Pac-man

I brist på annat kommer endast en bild idag. Ska så smånigom lägga in en sammfattning om resan och till helgen blir det en del fika, då vi firar Rkards 25 års dag.

                                                                                                                                                          

Kryssning i Persiska viken!

Idag åker jag och Rikard ner till Dubai, därifrån går ett fartyg som heter Brilliance of the seas som kommer att ta oss genom Persiska viken och runt Hormuz sundet. Jag hafsat ihop en liten karta så man kan se hur och vart vi åker.



Då önskar jag mig själv en trevlig resa och informerar att även bloggen är i "holiday-mode" alltså kommer det bli 0 uppdateringar den kommande veckan.



                                                                                                                                                          

Cous-cous sallad!

Här kommer mitt recept på en god sallad med cous-cous som bas. Vi diskuterade lite om maten i onsdags och kom fram till att en vitlökssås skulle vara gott till om man te.x äter den till kött.
I det här receptet ingår granatäplle som kan var lite trixigt om man inte rensat sådana förr. Satu skickade mig en hjälpsam kommentar som jag citerar här: Jag plockar alltid ut kärnorna under vatten. En bunke med ljummet vatten, skräpet flyter upp till ytan och kärnorna hamnar på botten :)
Tack för den Satu, det ska jag prova ikväll när jag ska kärna ur ännu ett granatäpple. Här kommer receptet. Måtten är ungefärliga.

Ingredienser:

6 dl cous-cous
Champinjoner , ca 400 g
Sockerärter
1 paket halloumi ost
1 granatäpple
3 msk balsamico
6 msk valnötsolja eller olivolja eller bägge :)
Örtsalt
Timjan

Stek på halloumi,  ta sedan bort från värmen när den blivit gyllenbrun. Halvera och fräs champinjoner i smör (jag använde vitlöksmör, de var gott). Blanda ihop oljan/orna och balsamico, timjan och örtsalt i en liten skål. Kärna ur granatäpple. Koka cous-cous efter anvisningar, det tar ca 5 minuter så det är bra att ha allt annat förberett och klart. När cous-cous är klar rör ner oljan och blanda sedan ner alla andra tillbehör. Voila! Servera med kyckling eller kött.
Jag lade ner sockerärtor med champinjoner i stekpannan sista minuten innan cous-cousen var klar.


                                                                                                                                                          

Semlor!

Jag bakade semmelbullar igår. Jag var lite illa till mods för sist jag skulle ge mig på semmelbullar blev de stenhårda, men den här gången blev de perfekta! Receptet hittade jag i "Allt om mat"

Ingredienser:
ca 30 små semmelbullar

50 g jäst (för söta degar)
3 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
3/4 dl vit sirap
3/4 msk stött kardemumma
2 krm salt
540 - 600 g vetemjöl special (9-10 dl)
ägg till pensling

Grädde
Mandelmassa
Florsocker

Smula jästen i en bunke och häll över kall mjölk. Rör om så jästen löses upp. Tillsätt smör, sirap, salt, kardemumma och de mesta av mjölet (spara lite till utbakning) arbeta degen tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölad bänk och forma små (eller stora) runda bullar. Låt bullarna jäsa ytterligare 50 minuter under bakduk. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i ugn på 200 grader i 8-10 minuter, något längre om man gör större bullar. Låt svalna på galler.
Fylllning: Vispa grädden. Gröp ur små hål ur bullarna, blanda brödet från hålen med riven mandelmassa, jag hade lite mer mandelmassa än bullbröd. Rör ihop med lite ovispad grädde. Klicka ut mandelmassa-röran i hålen på bullen och bred på runt på bullen. Spritsa sedan på vispad grädde på mandelmassan och runt bullen. Lägg på lock och sikta på florsocker!





Det blev väldigt goda semlor, mycket saftigare än köpta!
                                                                                                                                                          

Onsdagsmiddag v.5

Igår var det min tur att laga mat. Eftersom jag håller på att förbereda mig och mina studier för semester har jag inte mycket tid att lägga på matlagning just nu. Så jag valde att göra en rätt som var snabb att tillaga, och jag utmanade mig själv även med att göra lite nyttigare mat med tanke på att jag kommer ligga  på solstol i bikini från och med söndag :)
Det blev marinerad kyckling med cous-cous sallad, förvånadsvärt gott tyckte jag själv att det var (jag som har så svårt för sallader). Det här kommer jag göra fler gånger.
Nu följer några bilder, recept kommer senare.





Jag hade granatäpple i cous-cousen. Det var första gången jag åt granat äpple och jag är väldigt glad att jag googlade på det innan och kollade den här videon för annars hade nog fortfrande torkat rött stänk från mitt kök.