Kantarellhelg!

Det gick ju inte så bra för mig i måndags när jag var ute i skogen och skulle försöka hitta kantareller.
Jag har inte varit ute och försökt nåt mera heller. Men den här helgen har jag och Rikard frossat i kantareller i alla fall.
Mamma kom till jobbet i fredags med 1,2 kg kantareller. Var hon fått tag i dem är oklart, jag vet att hon inte vart ute i skogen själv.
Kantarellomelett till frukost!
Kantarellsoppa till lunch!
Kantarellstuvning på oxfilé till middag!
Mini kantarellpajjer till snax på festen!
                                                                                                                                                          

Mini paj med kantarell!

Det är riktigt goda små svamppajjer som är lätta och snabba att göra.




Ingredienser:

1 liter kantareller
1 msk smör
2½ -3 dl matlagningsgrädde
Smördeg
Salt
Peppar
Persilja
God ost
Tryck ut smördeg i små aluminiumformar.
Stek kantareller i smör tills de är mjuka, häll på grädde, låt stuvningen sjuda i pannan under lock tills den tjocknat. Smaka av med salt, peppar och persilja. Häll i stuvningen i formarna. Toppa med en god ost. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter
                                                                                                                                                          

Kantarellsoppa!

Det här tycker jag är en god soppa som går snabbt att tillreda!

Ingredienser:


1
liter
kantereller
1 msk smör
4 st schalottenlökar
½ liter kycklingfond (1 ½ msk fond utspädd med vatten)
½ l mjölk
3 dl grädde
salt
peppar
persilja


Rensa kantarellerna. Skala och hacka löken fint. Fräs den i smöret utan att den tar färg. Lägg i kantarellerna och låt de fräsa tills de mjuknat. Lyft ur hälften av svampen och häll i fond, mjölk och grädde. Sjud sakta i ca 15 minuter och skumma då och då. Mixa soppan slät med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i skålar, toppa med resten av kantarellerna och persilja!




                                                                                                                                                          

Italiensk maräng!

Jag är väldigt förtjust i maränger! Och jag kommer nu kora mig själv till Maräng drottning! Nu kommer några rader självberömmelse eller skryt, kalla det vad du vill! Jag misslyckas sällan med maränger. Igår gjorde jag Italiensk maräng för första gången. Jag visste faktist inte att det fanns en sådan variant på maräng
Den blev i alla fall perfekt!
Jag slängde ihop en liten fredagsefterrätt till mig och Rikard! Under marängen är en variant på Sommarcheesecake ett superenkelt och snabbt recept som finns här på bloggen. Med några små förändringar, jag använde Hallonkesella och pluppade i några färska hallon.
Här är recptet på Italiensk maräng!
Ingredienser:


3 st äggvitor

½ dl strösocker

½ tsk citronsaft

2 dl socker

½ dl vatten

 

 

Vispa äggvitor, ½ dl strösocker och citronsaft till hårt skum. Lägg 2 dl socker och vatten i en kastrull. Koka massan till 122 grader (använd digitaltermometer) Droppa i den varma socker massan i marängblandningen under ständig vispning. Vispa sedan hela tiden på lägsta hastighet tills marängen svalnat. Förvara marängen i kylskåp.

Sedan toppar du din efterrätt med Italiensk maräng. Bränn av marängen, antingen med gasolbrännare eller i ugn. Slå på grillen på ugnen på högsta tempratur och ställ in marängen nån minut, tills den fått fin yta!

 

 

 

 



                                                                                                                                                          

Vit Sangria!

På fredagarna när jag kommer hem från jobbet vill jag gärna varva ner med en god drink. Idag har det varit kvavt och klibbigt ute igen (som det iofs är den här tiden på året) så då passa den här vita Sangrian perfekt. Idag var första gången jag gjorde den. Jag är så glad att jag föll för tidningen" Allt om mat" erbjudande för det var i den jag fann det här receptet.

Ingredienser:



1 citron
1 lime
1 apelsin
1 flaska vitt vin
1 liter sprite
1 liter is
Skölj och skiva frukten. Lägg frukten och isen i en karaff. Fyll på med vin och sprite. Rör om! Slappna av och njut!!! :)
TREVLIG HELG !
                                                                                                                                                          

Kaffe!

Nu kommer jag med nåt som säkert inte är speciellt nytt för många. Men för mig är det första gången. Jag är ingen kaffe drickare, jag dricker endast Irish coffee! Men det kommer det nog bli ändring på nu.
Idag var jag inne på Kahls för att köpa chokladpraliner. Då var det en dam före mig som köpte Irish cream kaffe. Då blev jag lite intreserad och såg att det fanns fler smaker på kaffe, väldigt många fler :) Jag bestämde mig för smörkola kaffe.Jag direkt hem och drack en kopp. Jag är nöjd med mitt köp. I morgon ska jag ner och testa ytterligare en smak jag skådade i kaffehyllan:) Och kanske komma på en ny kaffedrink!
=     SANT!!!

 

                                                                                                                                                          

Nyheter!

Idag så var jag och Rikard hos Elina och Dennis. Jag hade stämt träff med Elina, vi skulle gå igenom lite bloggdeisgn grejjor. Det är hon som gör att det är så fint här på bloggen!
Det blev så himla varmt och skönt väder idag, så vi styrde om från att sitta vid datorn till att sitta på deras gård och grilla i stället. Inget avancerat lite korv och potatissallad bara. Men också det här:
Snittade bananer med marabou mjölkchiklad!
MUMS!
Men det blev lite designsnack efter maten. Jag har fått lite tips och svar på frågor, och jag har en nyhet!
DU kan synas på min blogg. Under varje inlägg finns facebooks "gilla" knapp. Om du gillar så klicka där och så syns din profbild här. Så vet alla att du läser och gillar den festligaste mat & dryck bloggen!
                                                                                                                                                          

2 sorters muffins!

Rikard är sjuk! Tänkte jag skulle få han att tillfriskna med lite gott hembakat! Muffins var länge sedna jag baka och det är ju så smidigt. Jag gjorde två olika sorters muffinsar på samma smet.
Vaniljmuffinsar med X-tra vanilj och med hallonsylt!

Ingredienser:

150 g smör
2 dl socker
3 ägg
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Hallonsylt
Marzán vaniljsåspulver
Ugn: 200 grader
  • Blanda ihop 1 portion vaniljkräm i en bunke
  • Blanda smör och socker poröst i en annan bunke, tillsätt äggen 1 i taget
  • Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljsocker
  • Fördela smeten i formarna
  • Lägg 1 klick vaniljkräm, alternativ hallonsylt på toppen på varje muffin
  • Grädda ca 15 minuter
Riktigt goda :)
                                                                                                                                                          

Att hitta kantareller!

Jag har både sett och hört att många jag känner vart ute i skogen och plockat kantareller i helgen. Och tydligen finns det massor.
Jag har aldrig plockat svamp förut. Jag vet att de växer i skogen! Och jag vet att kantareller  (de var de jag skulle plocka) är gula.
Jag har ärvat en svampbok av farmor, så den leta jag fram.
Jag skumma i genom den lite, tycker det var en trevlig bok. Det fanns bilder och tips. Inte visste jag att termos med kaffe hör till svamputrustningen. Med FIB:s svampbok från 1943 tog jag bilen och åkte till en av de djupare skogarna för att leta reda på kantareller.
Det gick sådär. Jag hittade två svampar. Jag vet inte riktigt vad det ä för sort, men enligt bilderna i min bok så ser de ut som Frostvaxskivling eller Föränderlig tofsskivling.
Det var oväntat besvärlig skogsterräng. Jag var nära att snubbla riktigt illa några gånger. Och så gick jag vilse. Men jag hade med mig min mobilen med min senaste bär & svamplockar app inlagd, så det problemet var inte svårt att lösa.
Om det är nån som kan identifiera dessa svampar så skriv gärna i kommentarer. Även tacksam för andra tips, tex var jag kan hitta kantareller ;)
                                                                                                                                                          

Mitt första mobil inlägg :-D

mms_img-15569506 (MMS)

Mitt första mobil inlägg :-D

                                                                                                                                                          

Testar öl!

Jag blev helt såld på den där ölen jag skrev om här om dagen. Efes dark brown!
Och självklart säljs den inte på systemet. Jag fick ett tips av en facebookvän om ett annat öl som skulle ha samma karaktärer. Och när jag ändå var på systemet så bestämde jag mig för att pröva 2 sorter till.
Krusovic! (Tjeckien
Primátor! (Tjeckien)
Innis & gunn! (Skottland)
Jag har själv provat dessa tre under helgen och kommit fram till ingen av dessa slår min nya förälskelse Efes dark brown. Men ett par av de här var inte så tokiga ändå!


Uppfriskande öl. Det var kvavt och varmt igår när jag drack den, så den slank ner lätt. Den här kan jag tänka mig att ha i kylen hemma :) Det hät var tipset jag fick.
Den här var ok. Jag hade höga förväntningar på denna som inte helt uppfylldes. Jag kände ingen smak av varken kaffe eller mörk choklad. Den var lite för "vanlig" och en aning tråkig om man får säga så.
Det här ett ale som lagrats på ekfat som tidigare använts för att lagara rom. Det tyckte jag lät intressant, så jag slog till och testa denna också. Den var annorlunda, det smakade växter,som sådana där ätbara blommor man pyntar bakverk med. Men det var inget för mig.





Öl:
En vanlig definition av öl är "jäst men ej destillerad dryck baserad på spannmål". Enligt denna definition har man bryggt öl ungefär lika länge som man har odlat spannmål och bakat bröd, dvs i ca 7000 år. Det finns ett ordspråk som säger att "öl är flytande bröd", vilket inte är 100% korrekt men en ganska intressant jämförelse.



Lager:
Samlingsnamnet för samtliga underjästa öl sorter. Det öl vi dricker mest i Sverige, är oftast ett ljust öl med mild humlesmak. Med andra ord ett lättdrucket öl. (tyska lagerbier). I Tyskland finns mörka varianter också.



Ale:
Överjäst och vanligen kopparfärgad färgen kan variera ifrån ljus till mörk. Ölet brukar ha en tydlig beska i sig, en fruktig smak. Ale är huvudsakligen ett engelskt öl men görs även i Belgien.



Det finns så mycket mer att veta om öl. Kolla in det här öl lexikonet :)


                                                                                                                                                          

Rötmånad!

Tänk på att det är rötmånad! Luften är varm och fuktig och då trivs de flesta bakterier som bäst. Så låt inte mat stå framme för länge och tänk på att stänga kylskåpet ordentligt!
                                                                                                                                                          

Party glass!

Idag gjorde jag en riktigt festlig glass. Mojito glass! Perfekt som efterätt på festligare event eller vilken middag som helst egentligen :)  Väldigt uppfriskande en varm sommareftermiddag/kväll!

Jag gillar inte alls drinken mojito men den här glassen var ändå helt i min smak :)
Rikard älskar mojitos och han gilla också den här glassen mycket! Så testa den hörrni!
                                                                                                                                                          

Mojito glass!

Festligaste glassen

Ingredienser:

 

2 st            äggulor

3/4 dl        florsocker

1 st            lime (skalet och saften)

2 msk        hackad färsk mynta

1-2 msk     rom

2½ dl         vispgrädde

 

 

Gör så här:

 

Vispa äggulor och florsocker poröst.

Vispa ner lime, mynta och rom.

Vispa grädden och blanda den med äggsmeten.

Häll smeten i 4 portionsformar. Frys glassen 4 – 5 tim.

Kortare tid i glassmaskin, ca 45 minuter

Låt glassen tina i kylen ca 30 min innan servering.

Dekorera med mynta !

 

Tips!

 

Hittar du inte färsk mynta, ta färsk citronmeliss. Ljus rom ger en söt och mildare romsmak. Mörk rom ger en kraftigare karamellliknande smak och mer färg. Vill du ha en alkoholfri glass går det bra att ersätta med romessens.

 

 

 

Receptet hitta jag på glassrecept.se

                                                                                                                                                          

Choklad = Lycka

Idag fick jag en väldigt trevlig överraskning efter jobbet när jag kom hem och jag klev innanför dörren. Där låg en chokladbit!

Med en lapp från Hanna, "ett kompliment till din lunchpåse".
Förra julen fick jag i julklappsbytet på jobbet fick jag en lunchpåse med en flaska vin och ett paket färskost i.
Perfekt julklapp!
Jag har använt lunchpåsen varje dag sedan dess.
Och idag fick jag alltså chokladen som hör till. Den var god och min sinnesstämning ändrades från uppretad & ilsken till lycklig & belåten på ca 1 sekund efter att jag såg den.
Som sagt så var jag rätt så irriterad. Jag hade precis cyklat hem i rätt så jobbig motvind från parken badet efter simning. Och nere i cykelförrådet slog jag först i min redan skadade stortå i cykelstödet, och sedan min andra lilltå i en dörrkarm,+ att jag var väldigt kissnödig.Sså när jag såg och sedan bröt av en bit av chokladen för att äta, kändes livet genast lite bättre.



Tack Hanna, det var vänligt av dig att tänka på mig! :)

Jag har några av Hannas recept här på bloggen också!
Hannas goda pasta med räkor!
God, enkel och tjusig dessert á la Hanna!
Hannas bearnaisé sås!
                                                                                                                                                          

Efes dark brown

Igår var jag ute på after work med Jessie och Per. Per tipsa om ett mörkt öl de testat här om dagen. Efes dark brown! Efes är turkiskt öl. När vi hällde upp ölen så dofta det väldigt mycket kaffe och den smakade som en blandning mellan kaffe och mörk choklad. Jag lätt säga att den här var den godaste ölen jag druckit! Så den tycker jag ni ska testa någon gång!

                                                                                                                                                          

Färska bär med kaffefluff!

Jag har plockat en massa hallon och blåbär men kände att jag inte ville slänga i alla mina fina färska bär i en smet och in i en ugn, utan äta dem som de är.  Den här efterätten går snabbt och är lätt att göra i ordning!

Ingredienser:
'
Ca 500 g färska bär tex hallon och blåbär
1-2 msk kallt kaffe (mått beroende på hur stark kaffesmak du vill ha på fluffet)
2 ägg
1/2 krm salt
3 msk florsocker
2 dl vispgrädde
Dela äggen och vispa vitorna och saltet till ett fast skum. Vispa gulorna och florsockret i en annan skål.
Vispa grädden. Blanda i kaffet i äggulesmeten. Vänd sedan ner grädden och äggviteskummet i äggulesmeten.
Fördela kaffecrémen över bären och servera genast.


TIPS:
Jag fick ganska mycket fluff över. Frys in dett överblivna fluffet så har du en riktigt god kaffeglass till en annan dag! :)
                                                                                                                                                          

Röd vinbärsgelé!

För två år sedan skulle jag göra röda vinbärsaft. Min saft blev jättegod och jag var mycket nöjd! Men dagen efter när jag skulle svalka mig i sommarvärmen med ett glas saft så var den lika god men den hade blivit klumpig och lite gelé-ig. Så jag använde den som gelé till mat, och som sylt på pannkakor i stället.
Röda vinbär inehåller mycket pektin. Pektin och socker tillsammans blir gelé. Så att göra gelé på röda vinbär är väldigt lätt pga de naturliga pektinet. Det enda du behöver ha hemma är socker (och röda vinbär givetvis)

Ingredienser:

2 l (ca 1 kg) röda vinbär
3-4 dl vatten
9 dl (ca 750 g) socker/liter avrunnen saft

Skölj bären. Släng ev. dåliga bär. Det är inte så noga då alla bär ska mosas ihop, kokas och silas. Kvistar kan därför vara kvar. Lägg i en kastrull och tillsätt vatten. Koka upp och mosa bären med ex. en potatisstöt så de saftar sig. Mosa någon minut
Sila bären saften från bären och mosa ut den sista saften ur bären, låt stå och rinna ett tag. Den sista saften innehåller mycket pektin så försök få ut så mycket som möjligt.
Tillsätt 9 dl socker per liter saft till kastrullen. Koka upp saften med sockret under omrörning tills sockret löst sig. Ca 15 minuter. Skumma av.
Är du osäker på att vinbärssaften kommer stelna kan du göra ett geléprov*
Häll upp gelén i varma burkar, skruva på lock direkt och ställ in i kylen för att svalna.

*Gör geléprov genom att hälla lite av gelémassan på en kall tallrik. Dra med en sked tvärs över massan. Rinner den inte ihop är geléet färdigkokt.





I en del recept står att man ska använda knappt mogna vinbär. Om man använder mogna vinbär måste man tillsätta pektin eller melantin. Det gjorde inte jag men det blev gelé ändå.
Det står också att man ska använda syltsocker om man ska spara gelén en längre tid. När jag gjorde min "saft" så höll den sig i 2 år i kylen.







                                                                                                                                                          

Kesella rabarber = CHECK



Nu har jag och 5 andra personer testat Arlas produkt Kesella Rabarber



Hanna på jobbet hade styrt upp en liten middag på Biscotti med Rikard, mig själv, Elina, Dennis och Gustaf. Den här middagen råkade falla in på Dennis födelsedag så då tyckte jag det var ett bra tillfälle att göra något på  den där rabarber kesellan som jag ännu inte provat. Jag hittade ett recept på cheesecake på arla med rabarber kesellan. Perfekt tyckte jag!





På arla kallar de den rabarber cheesecake men här på bloggen heter den Sommar cheesecake! Just därför att den är garnerad med sommaren färska bär!

Jag hade inte JÄTTE höga förväntnigar på rabarber kesellan, men blev poitivt överraskad. Jag själv och de andra tyckte det var en god kaka. En del av oss tog om, det blev inga rester av cheeesecake.



Dennis med sista biten cheesecake!

Så för att sammanfatta testprovningen av Kesellas nya sommarsmaker så får även den här tummen upp av mig!





                                                                                                                                                          

Sommar cheesecake!

Lättaste och snabbaste receptet som jag hittade på arla. Men jag skriver ut det här ändå!

Ingredienser:

75 g smör
10 digestive kex
2 burkar Kesselaa rabarber
3 äggulor
färska bär till garnering

Sätt ugnen på 175°. Hacka samman kex och smör i en matberedare. Tryck ut det i en form med löstagbar kant ca 23 cm i diameter. Rör samman kvarg och äggulor till en jämn smet. Bred ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min (tiden varierar)
Garnera med färska bär när kakan svalnat!

                                                                                                                                                          

Sallad igen!

Igår ville jag var så där nyttig och sommarfräsch som alla människor påstår att man blir av sallad!
Jag gjorde ännu ett tappert försök att försöka stilla min hunger med sallad.





Jag inkluderade bara sånt jag gillar mycket, och la upp fint, för att få den där "fräscha" känslan!
Det var gott, en av det godaste sallader jag ätit, tack vare räkorna och äggen. Hur som helst jag blev inte helt tillfredställd den här gången heller. Men jag kommer fortsätta söka efter den perfekta salladen.
                                                                                                                                                          

Havreformar med dajmgrädde & jordgubbar!

I söndags var jag på födelsedagskalas hos Kusin Malin. Hennes lilla Alice fyllde 5 år. Det firades givetvis med mat och fika :)
I stället för tårta hade Malinbakat det här trevliga bakelserna! JÄTTE goda!



Ingredienser:

Till formarna:
200 g smör
4 msk sirap
2 dl vetemjöl
2 kryddmått salt
4 msk socker
4 dl havregryn
1 tsk bakpulver

Till garnering:
2 dl vispad grädde
2 dubbeldajm
Hackade jordgubbar

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Rör ihop alla igredienserna. Klicka ut i formar (Typ muffinsformar) i en muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. När de kommer ut ur ugnen så tryck till en fördjupning i varje kaka. När de kallnat så ta bort kakorna från formarna. Fyll kakorna med dajmgrädde och garnera med hackade jordgubbar!

                                                                                                                                                          

Vitlöksslungad potatis!

Väldigt god potatis. Jättegott nu med färskpotatis. Annnars rekomenderar jag att använda små delikatess potatisar till den här rätten.

Ingredienser:

Potatis (fast sort)
Ströbröd
Smör ca 100 g
Vitlöksklyftor 2-4 st

Ugn:225 grader
Koka potatisen tills den är nästan klar.
Lägg smör och pressade vitlöksklyftor i en långpanna. Smält smöret i ugnen. Ta ut plåten och skaka runt potatisen  i smöret och vitlöken. Strö över lite salt och strö sedan över ströbröd och skaka om tills ströbrödet är runt potatisarna. In i ugnen tills det de fått fin färg (ca 10 min)




Beställ kondomer diskret med sms
                                                                                                                                                          

Gorgonzola sås!

Här kommer recept på min mammas JÄTTE goda recept på Gorgonzola sås som serverades på grillpartyt!

Ingredienser:

2 st charlottenlökar
150-200 g gorgonzola
5-6 dl grädde
1 ½ msk kalvfond eller oxfond
1 tsk socker

Hacka löken och fräs den mjuk i en kastrull. Tillsätt grädde, fond och socker. Låt det puttra en stund under omrörning. Tillsätt gorgonzolan, rör om tills den smält. Smaka av och tillsätt eventuelllt mer ost eller fond efter smak.





Gratisbio.se
                                                                                                                                                          

MAXI snittar!

Maxi snittar eller mini smörgåsar! Min pappa är duktig på att göra fina och goda smörgåsar!

1.                                          2.                            3.                        4.
Sallad                          Sallad               Sallad            Sallad
Basturökt skinka           Kokt ägg           Brie               Rostbiff
Mimosasallad                Kräftstjärtar       Vindruva        Potatissallad
Dill                                       Rostad lök







Photobox - 100 foton gratis
                                                                                                                                                          

Konjaks provning!

På grillparty hos mamma och pappa i lördags togs det självklart fram konjak till kaffet. Min pappa är väldigt förtjust i konjak, det är viktigt att tillägga.
Tre sorter åkte fram och vi bestämde att det var på sin plats att ha en liten provning och betygsätta det olika sorterna. Betygsättning går till så att man ger varje konjak korkar i betyg. 1 kork = sämst och 5 korkar = bäst i test
Rikard, Per-olof (pappa) och Kenneth (Rkards pappa) testade dessa tre:


Janneau V.S.O.P Larsen V.S Landy V.S.O.P




Rikard om:

Janneau:

Ganska sträv men en omslutande smak. Tummen upp!      

Larsen:
Lite frän, mer alkoholsmak än Janneau.

Landy:
Mild och len :)                                                               


Kenneth om:

Janneau:
Len, lättdrucken, smakrik!                                                 

Larsen:
Lite er bismak men ändå lättdrucken. Den var god!              

Landy:
Inget fel på den, men de andra var godare.                          


Per-Olof om:


Janneau:
Full pott!                                                                           

Larsen:
Bra och prisvärd konjak!                                                      

Landy:
Dyrare än Larsen fast inte godare, typisk tax free konjak.     



Den populäraste konjaken i våran provning var Janeau V.S.O.P som tog hem 14 poäng av 15 möjliga.
På andra plats kom Larsen V.S med 10 poäng. Sist men inte långt efter Larsen kom Landy V.S.O.P med 9 poäng.


Lite fakta om Konjak eller Cognac:

Konjak är destillerat vin. Den druvsort som används till den mesta produktionen av konjak kallas Ugni Blanc. Den ger ett fruktigt ljust vin som är särskilt bra för destillation. Sedan 1600-talet har man använt dubbel destillation och under hela vintern är destillationsapparaterna igång för att förvandla vinet till den fina konjaken. Den första destillationen kallas brouillis och den koncentrerar de rikaste aromerna. Den andra destillationen kallas bonne chauffe och ger en förfinad och starkare alkohol som kallas för coeur (hjärta) Det går åt nio liter vin till att framställa en liter ”coeur” som förädlas till konjak efter en lång mognadsprocess.

 

V.S.O.P = Very special old pale. Konjak som lagrats minst 4 år.

V.S       = Very special. Konjak som lagrats minst två år.

 

 

 

 






Forma Skaparglädje
                                                                                                                                                          

Grillparty!

Igår var jag Och Rikard å grillparty hos mamma och pappa. Rikards föräldrar och bror var också med.
Jag hade snokat runt lite innan om vad vi skulle äta, och det skull bli god mat det visste jag, men det tillkom några trevliga överraskningar!



Bland annat en väldigt svalkande fördrink. Passade väldigt bra i värmen!  

Och i stället för förrätt hade pappa fixat snittar. MAXI snittar!







Pappa skötte grillen, där grillades kyckling filé, fläskfilé, paprika, champinjoner och lök (som vi glömde bort att ställa fram när de var dags att äta)



Till åt vi vitlöksslungad potatis och gorgonzolasås som mamma hade ansvar för att få till inne i köket. Det fick hon också. Allt blev JÄTTE gott!





Sen blev det självklart lite sång och dans, drinkar och en cognacs-provning (som jag skriver om mer senare)

Tack Mamma & Pappa för ett grillparty i TOPPklass!

Recept på  godsakerna kommer i veckan


Workr.se
                                                                                                                                                          

Min favoriträtt !?

Tidigare i veckan lagade jag pannbiff till middag. Det är väldigt gott. Men det bästa med pannbiffar är de goda smörgåsar man kan kan göra på resterna.
Det är svårt tycker jag att bestämma 1 favoriträtt. De finns ju så mycket gott, men jag måste säga att smörgåsar och smörgåsmat är det bästa jag vet.



Det här tycker jag är den godaste smörgåsen som finns! Stekt ägg, pannbiff, stekt lök och ost. Den slår till och med räksmörgåsar!

Nu ska jag göra mig en pannbiffsmörgås och åka och bada! :) Trevlig helg
                                                                                                                                                          

Blåbärsglass!

Första veckan på jobbet efter semestern avklarad! Jag är så glad att det är helg nu. Så jag firade med lite blåbärsglass.
Jag var och plockade blåbär igår, och idag slängde jag ihop en glasssmet och in i glassmaskinen, klart på 45 minuter.  Himla gott! Det här receptet kan man använda utan maskin med, men då tar det lite lägre tid.



(Den hann smälta lite innan jag fick chans att ta en bild)

Ingredienser:

300 g blåbär
3 dl grädde
3 ägg
5 msk florsocker
1 tsk vanijsocker

Vispa äggen, vaniljsockret och florsockret. Tillsätt blåbären och vispa lite så att blåbären mosas lite grann men inte helt och smeten blir blå.Vispa grädden. Rör ner grädden i blåbärssmeten

Har du glassmaskin, så i med smeten iden och låt gå tills glassen är klar, jag körde min ca 35 minuter, då tyckte jag den var lagom

Om du inte har glassmaskin så häll ner smeten i en bunke och ställ i frysen i ca 4, rör om i smeten då och då.


                                                                                                                                                          

Kesella Hallon!



Jag hade tur den här gången. Jag fick två kuponger från smartson för att testa en av Arlas nyheter. Keslla Hallon!



Hallon är en av mina favoriter och den här kvargen tyckte jag mycket om. Jag använder mig inte så mycket av kvarg, men det gör min jobbarkompis Andrea. Hon och några av det andra tjejerna på jobbet brukar äta bär och Kesella på morgon/frukost mötet. Så idag satt även jag och smaskade på bär och kesella på mötet :)



Nu när jag sitter och skriver om den känner jag att det inte skulle vara helt fel med en klick hallonkesella på kladdkaka.
Men som sagt, jag fick ju 2 kuponger den här gången, alltså har jag en burk kvar, så jag kanske ska göra en kladdkaka eller trevlig hallonmousse till helgen, nåt bakat ska testa den till.

                                                                                                                                                          

East-West BBQ marinad

Väldigt god marinad. Har bara prövat den på kyckling men är nog inte helt fel på tex spare ribs heller!

Ingredienser:

5 msk ketchup
5 msk apelsinmarmelad
2 msk farinsocker
3 msk sojasås
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk färsk mald ingefära
1 vitlöksklyfta, pressad

                                                                                                                                                          

I love my Crock pot!

I födelsedagspresent fick jag en Crock pot av mamma och pappa. Det är ett väldigt bekvämt sätt att laga mat på.
Jag har använt mig av slow cookers i matlagning förr och tycker det är så himla bra.
Idag testade jag min nya Crock pot för första gången. Innan jag gick till jobbet i morse så la jag ner en kyckling, hällde över en marinad och ställde "Crocken" på låg värme, och stack iväg.






8 timmar senare kommer jag hem, det doftar ljuvligt. Middagen är klar!






Man kan laga hela middagen i "crocken" men idag ville jag bara testa den, så jag la bara ner en kycklig så fick det bli sallad till. Jag är väldigt nöjd med resultatet. Marinaden jag hällde över kycklingen var himla god. Den kommer finnas under kategorin Tillbehör senare.
                                                                                                                                                          

Äntligen!

Jag har alltså äntligen fått recepten Elins tårtor från midsommarafton. Jag har längtat så , jag vet inte varför egentligen, jag har inte planerat in att baka dom här tårtorna inom den närmaste framtiden. Men det är väl det där att man bara "ska ha", och så vill jag givetvis dela med mig till mina trogna läsare om denna munorgasm Elin lyckades åstadkomma på hela midsommargänget på årets midsommarfirande!

Silltårta!




Jordgubbstårta/Midsommartårta!




Recepten finns under Kategorierna Baka och Smörgåstårtor och pajjer!

                                                                                                                                                          

Elins silltårta!

Ingredienser:

2 förp. hönökaka = 6 halvmånar
Smör eller bordsmargarin
Ca 5 dl riven, vällagrad västerbottenost
1 dl finhackad gul lök
3 dl gräddfil
6 hårdkokta, skivade ägg
1-2 krm nymald vit- eller svartpeppar
Ca 2 dl lättmajonäs
2-3 dl mycket finstrimlad sallad
1 burk inlagd festsill med lök, 600 g
1 burk senapssill, 260 g
1 burk tomatsill, 275 g

Till garnering
1-1,5 dl finhackad gräslök
lökringar av röd eller gul lök
Små dillvippor

Smöra alla hönökakor. Lägg ihop två av bröden på ett stort fat så att de bildar en rund botten.

Fördela den rivna osten över botten samt strö över den hackade gula löken. Bred ut gräddfilen över osten.

Lägg på två nya bröd med skarven förskjuten. Täck dessa bröd med de skivade äggen. Krydda äggen med nymald peppar och bred majonäsen över.

Lägg på de två sista bröden och täck dessa med ett tunt lager finstrimlad sallad. Skär den inlagda sillfilén i lagom bitar och lägg dem som en yttre ring på tårtan.

Fortsätt med en mellanring av senapssill och slutligen tomatsillen i mitten. Garnera silltårtan med finhackad gräslök, lökringar av gul eller röd lök samt små dillvippor.




                                                                                                                                                          

Elins Midsommartårta!

Den här jordgubbstårtan åt vi på midsommar. Fläderkrämen är "to die for" !

Ingredienser
Tårtbotten:
4 äggulor
3 dl socker
1½ dl vatten
1½ dl vetemjöl
1½ dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 äggvitor

Fläderkräm:
4 äggulor
3/4 dl socker
3 msk outspädd fläderblomssaft
3 dl vispgrädde

Garnering:
Vispgrädde
Färska jordgubbar


Gör så här:
Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda i vatten och vispa litet till. Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och tillsätt detta. Vispa äggvitorna för sig till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i smeten.

Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och grädda i 175° ca 30-35 minuter. Låt kakan svalna.

Rör ihop äggulor, socker, fläderblomssaft och vispgrädde i en kastrull. Sjud krämen under ständig vispning på svag värme tills den börjar tjockna. Låt den kallna.

Skär kakan i tre bottnar. Vispa grädden. Skär en handfull jordgubbar i skivor. Blanda hälften av grädden med den kalla fläderkrämen och bred ut denna gräddkräm över de två understa tårtbottnarna. Fördela de skurna jordgubbarna över varje botten. På den översta bottnen breder du först ut den oblandade, vispade grädden och dekorerar sedan med hela jordgubbar, alltså inga skivade jordgubbar på den.

                                                                                                                                                          

Vit choklad & honung sorbet!

Jag fick en glassmaskin när jag fyllde, och igår testade jag den för första gången. Rikard har släkt från Finland på besök så vi gjorde en vit choklad & honugssorbet.



Som jag serverade med jordgubbar lite vaniljglass och chokladsirap (chokladsirapen syns inte på den här bilden)

Ingredienser:'

2 gelatinblad
5 dl vatten
1½ dl strösocker
1 dl flytande honung
150 g finhackad choklad
1½ dl mjölk

Lägg geatinbladen i blöt i kallt vattten (ca10 min). Finhacka chokladen. Koka uppp vatten socker och honung. Ta av kastrullen från  spisen. Lägg ner chokladen. Låt stå i ca 5 min, rör sedan ned gelatinbladen. Låt svalna. Tillsätt mjölken och och häll sedan sorbet i glassmaskin i ca 40 min. Låt sedan ståt frysen 4 timmar innan servering.
Om man inte använder glassmaskin så ställ in i frysen direkt men då är det bra att röra om i sorbet några gånger och då tar det lite längre tid i frysen.

Jag blev nöjd med min sorbet, men jag tyckte den smaka lite väl mycket honung. Det andra åt upp och nån tog om så det är väl en smaksak. Nästa gång jag använder det här receptet kommer jag minska på honungen.
Här kan man läsa lite om glassmaskiner, fördelar och nackdelar osv.


                                                                                                                                                          

Jack Daniels burgare

På min vän Satus begäran kommer nu receptet på Jack Daniels burgarna. (Jag hade visst missat lägga ut de)
Jag har aldrig följt nåt recept är jag gör burgare så det blir lite svårt att skriva mått. Så jag ska väl försöka beskriva hur ja gör så gott jag kan.


Ingredienser:

500 gram köttfärs
4-5 charllottenlökar
Olja   ca 2 msk
Oxfond
Worcestershire  sause
Jack Daniels BBQ sause (jag använde smokey flavour)
Salt
Peppar

Finhacka eller riv löken. Blanda lök köttfärs och olja smidigt. Salta och peppra.
Ringla sedan över Oxfond. Hur mycket kan man undra? Jag brukar gör en glad gubbe över köttfärsen!
Knåda sedan in oxfond i köttfärsen.
Skvätt worcestershire sause över köttfärsen. Mått? Ca 1 tredjedel av oxfoden.
Sedan dags för Jack Daniels såsen. Mått? Flaskan jag köpte var på 275 g. Jag använde ca 1 tredjedel av flaskan. Men ta  lite i taget. Blanda ihop. Smaka av kan man göra om man vågar, fast inget jag rekomederar sommartid, rötmånad och sådant.
Forma till burgare.

Mitt tips är att lägga in i frysen ett tag eller över natten. Burgarna är lättre att grilla, de går inte sönder lika lätt.




                                                                                                                                                          

Linneas Rabarberdrink!

Jag fick rabarber av min jobbarkomis Tuss förra veckan. Jag har inte haft nån lust att baka i den här värmen. Men så idag kom jag på något jag kunde göra med dem. Jag var så törstig! Det fick bli söt sommardrink!





Ingredienser:

ca 250 g rabarber
1 dl vodka
5 dl vatten
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad saft från citron

Skär rabarber i bitar. Koka rabarberna med vattnet och sockret tills det är mjuka. Sila bort rabarberna och låt vätskan svalna litegrann. Tillsätt, vodkan, den pressade citronen och vaniljsockret. In i fryseni några timmar.
Strunta i vodkan för alkholfri variant.

Jag drack den som en slushie. Väldigt gott. Men prova även att fylla halva glaset med rabarberdrinken och toppa med sprite.







Gratisbio.se
                                                                                                                                                          

Frozen Strawberry Daiquiri!

Värmen de senaste dagarna gör en otroligt törstig. Idag är de fredag och tänkte passa på och skriva om en sommarklassiker.  Strawberry Daiquiri! Jag var ute p Håpe´s här om dagen och då beställde Johanna in en sådan.



Väldigt gott och svalkande!

Men det är inte så svårt att göra en själv. Här kommer ett recept jag brukar använda mig av:

Ingredienser:

4-6 cl ljus rom
4-5 jordgubbar
2 cl pressad lime eller citron
1/2 tsk socker
krossad is ca 1 ½ dl

Häll alla ingredieserna i en blender. Mixa 10-15 sekunder. Servera i cocktailglas och garnera med något fint.