Fredagsdrinken!

mms_img116385302 (MMS)

Fredagsdrinken!

                                                                                                                                                          

Tisdagsmiddag v.13

Igår var det god kladdmat hos Elin. Inget recept behövs läggas ut för man kan bara ta de man tycker är gott. Ein bjöd på marinerad kycklingfilé som hon skurit i små bitar, till det, mango chutney, ajvar, en yoghurtsås med vitlök, mango, gurka, sallad, rödlök, silverlök, tomat, mozzarella och halloumi. Bara att kladda ihop allt det där och pula in i ett pitabröd. Så himla gott!





Det är rätt så tråkiga bilder men jag var för upptagen med att äta, så det här får duga.
                                                                                                                                                          

Bagels!

Jag bakade bagels, de rätt skoj, de skulle koka i kastrull innan gräddning, de var något jag inte kände till innan. Jag blev jättennöjd med mina bagels. Bagels ska ätas delas och rostade för då är det godast!

Ingredienser:
12 st

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 ½ tsk salt
3 msk strösocker
13-14 dl vetmjöl special
uppvispas äggvita och ex. sesamfrön till topping

Smula jästen i en bunke, blanda med socker och salt och lös upp i det ljumna vattnet. Arbeta degen i maskin, tillsätt lite mjöl i taget. Knåda degen i maskinen ca 5 minuter. Degen ska bli kompakt.
Låt degen jäsa till dubbel storlek (ca 1 timme.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela upp i 12 bitar. Forma varje bit till en bulle och tryck ut ett hål i mitten. Snurra degen på fingret så att hålet blir större.
Låt bagels jäsa under duk 45 minuter till.
Sätt ugnen på 175 grader.
Koka upp vatten i en kastrull, koka några bagels i taget, 3 minuter på varje sida. Låt bröden torka på kökshanduk. lägg på plåt pensla med äggvita och strö på topping.
Grädda i mitten av ugnen, 15-20 minuter.

                                                                                                                                                          

Frasvåfflor med vit chokladgrädde och rommarinerade hallon

Igår blev våfflor på våffeldagen. I min "allt om mat" tidning finns våffelrecept och förslag på olika toppingar. Jag gillar våfflor med stylt och grädde så det fick med vit chokladgrädde och rommarinerade hallon. Det var inte dumt :)

Ingredienser:
ca 12 våfflor

100 g smör
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
½ tsk salt
5 dl kallt vatten

Topping:

100 g vit choklad
2 ½ dl grädde
200 g hallon
2 msk florsocker
1 ½ msk ljus eller mörk rom

Våfflor: Smält smöret och lå det svalna. Blanda mjöl bakpulver och salt. Tillsätt vattnet och vispa till en klumpfri smet. Vispa i smöret. Grädda i våffeljärn och servera direkt.
Topping: Hacka chokladen, värm grädden OBS: den får INTE koka. Rör i chokladen och låt den smälta. Ställ in i kylen ett tag, Blanda hallon, rom och florsocker och låt marinera en stund innan servering. Vispa grädden och servera med våfflor.

                                                                                                                                                          

Champagnesorbet!

Jag firade 1 årdagen med champagnesorbet. Det tyckte jag var lite lagom festligt och den blev himla god, det kommer nog bli en hel del champagnesorbet när sommaren och värmen kommer.

Ingredienser

2 dl vatten
1 dl socker
3 äggvitor
3 dl champagne, eller mousserande vin
1 citron

Blanda socker och vatten, koka upp och låt puttra i cirka 3 minuter. Låt svalna. Vispa äggvitan hårt. Tillsätt sockerlagen och champagnen under omrörning. Pressa och riv skal från limen och citronen. Lägg i en bunke och ställ den i frysen. Rör om då och då. Eller kör i glasmaskin tills det blir sorbet.



Jag åt min sorbet med marinerade hallon. Hallonen låg i sockerlag, cointreau och lime under dagen.



Om det står att det är champagne i något av mina recept så är chansen väldigt liten att jag använt just champagne, jag har inte obegränsat med pengar, tyvärr ;)
Men det finns mycket gott mousserande vin. Det här är min favorit, söt och fin.
                                                                                                                                                          

Året som gått!

Idag fredag den 23 mars fyller lovelylinnea.blogg.se 1 år. Det ska självklart firas! (mer om firandet under helgen) Men först en liten tillbakablick på året som gott!

Cupcakes var hetast på tapeten när jag började blogga



Mina första cupcakes! Jag var verkligen besviken när det var klara, för att dom var så fula, men inte mycket att göra åt.



Men övning ger färdighet ,och jag vann ju faktist en tävlig till slut med dessa godingar, Slagstaglass cuppcake med whipped cream frosting!

Jag tycker ändå min godaste och snyggaste cupcake var de här:



Jag tycker mycket om att prova nytt. Så det har varit en del tester på bloggen. Med vänner och familj har jag testat bl.a öl x 2, konjak och korv. Och fler tester finns det, jag brukar lista tester och provningar i "gott & blandat" kategorin



Från 4 kategorier när bloggen startade har jag nu 18 stycken kategorier!
Den här bloggen statrade jag för att kunna vara med i tävlingar, men nu har det blivit min egna receptbank där jag samlar alla recept jag vill använda igen. Så all recept på den här är testade och smakade av mig själv. Här kommer länkar på mina favoriter, 1 st från varje kategori.
Baka :      Semlor

Bröd      : Snabblagat fruktböd
Godis :    Vita marsipanägg
Dryck :   Baileys Ice Coffe





                                                                                                                                                          

Varm smörgåstårta! tisdagssmiddag v.12

I tisdags var Tia värd och det blev varm smörgås tårta till middag! Jag spenderade alltså tisdagskvällen i himlen!

Ingredienser:

FYLLNING 1:
3 pkt bacon
1 liten burkkrossad ananans
2,5 dl creme fraiche
salt 
peppar

FYLLNING 2:
600g Köttfärs
1 st gullök
svamp
1 st svampbuljongtärning
2,5 dl grädde
1 dl creme fraiche
grillkrydda
salt & peppar

12st fomfranska bröd
ananas ringar
riven ost

Stek lök och köttförs, krydda. Skiva svampen, stek och häll i grädde, creme fraiche och buljong. Blanda sen med köttfärsen. (fyllning 2)
Skär bacon i små bitar och stek den. Häll i creme fraichen krydda med peppar. Banda i den krossade ananasen. (fyllning 1)
Skär bort kanterna på bröden, och lägg upp 6 st bröd på en plåt med bakplåtspapper. Häll sedan på bacon röran på bröden. Sen 6st brödskivor ovan på det, och över med köttfärsröran. Över det ananas ringar och riven ost.
in i ungen i ca 15 min så osten fårr fin färg. Servera med sallad!

                                                                                                                                                          

Fredags-snax!

Idag blir fredagsdrinken den vanilga "Irishen" efter jobbet och lite vin till maten. Men idag delar jag med mig av ett fredagssnax i stället.
I eftermiddags märkte jag att jag hade avocados som jag glömt bort, så för att de inte ska gå till spillo rörde jag ihop röra att ha på bruscetta. Jag använde mig av det som fanns hemma och det blev de perfekta fredagssnaxet till mitt fredagsvin :)

I röran:

1 avocado
2 msk matlagningsyoghurt
1 vitlökslyfta
salt
peppar
chilliflakes
olivolja
balsamico

Mosa avocado och rör i resten av ingredienser. Mumsa i dig :)



Trevlig helg!
                                                                                                                                                          

Tisdagsmiddag v.11

Vi har bytt tillbaka våra onsdagsmiddagar till tisdagmiddagar igen. I Tisdags var det jag som var värd. Med önskemål från Tia gjorde jag kycklingrullader och potatisgratäng. Det blev en god middag, och jag lärde mig en del småsaker.
Receptet var enkelt, kycklingrulladerna var fyllda med philadephia, hackad rödlök och salami. Jag valde att köpa kycklingfileér och sedan skiva och banka ut dem. Det var lättare sagt än gjort, men på tredje kyckligfileén fick jag in snitsen och kom även på att det enklaste var att skiva en filé 3 gånger och sedan banka ut den ordentligt, då blev de ganska stora. Bre på fyllningen i mitten, lämna en liten bit runt kanterna utan fyllning. Sedan rulla ihop och trycka ihop lite på kanterna. Det var nämligen så att när jag sedan stekte så rann fyllningen ut på de små rulladerna.



Det är godare än va det ser ut, de kan jag lova ;)

Potatisgratängen valde jag att göra med riven potatis. Jag testade även ett knep som Peter Streijffert, som höll i champganeprovningen jag var på i oktober, delade med sig av. Det var så att man skulle steka lök först och riva/skiva potatis och lägga allt i en kastrull och hälla på grädde eller vad man nu har i sin potatisgratäng, och låta puttra ett tag (ca 40 minuter lät jag det puttra) Sedan häller man sin gratäng i en ugnsform och den behöver bara stå i ugnen ca 20 minuter, eller tills gratängen fått färg. När man sen ska äta är den krämig och god direkt och man behöver inte oroa sig för att potatisen ska vara hård eller att såsen ska vara sky.







Jag hade en Bonusgäst den här veckan. Elina (som inte ville vara med på bild) men hon hjälpte mig med dukningen och bjöd på vin, det är jag väldigt tacksam över för det blev lite stressigt i tisdags!

                                                                                                                                                          

Kaffe-frappe

Idag satt jag i solen med en god kaffe-frappe!  Receptet hittade jag i min Desperate housewifes kokbok. Det finns ett tips i boken som säger att när man får kaffe över ska man frysa in det i iskubslådan. Så har man perfekta små portioner när helst man känner för iskaffe!

Ingedienser:

3 kaffeiskuber
1 ½ dl mjölk
½ dl kondenserad mjölk
1 msk strösocker

Häll alla ingredienser i en mixer och kör på hög hastighet tills det är slätt. Häll upp i glas. Njut i värmen :)



                                                                                                                                                          

Hamburgerbröd!

Jag kommer inte ihåg hur länge sedan jag gjorde egna hamburgare här hemma. Ikväll ått vi ialla fall hamburgetallrik till middag. Med hemmagjorda hamburgare och hemmagjort hamburgebröd. Jag tyckte bröden blev jättebra och kommer baka dom igen, och då platsar receptet här på bloggen.

Ingredienser:
10-12 bröd

50 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
1 dl olja
5 dl vetemjöl
7-8 dl vetemjöl special

Till topping:

1 uppvispat ägg
sesamfrön
chiliflakes

Smula jästen i en bunke. Värm vatnet till 37 grader, häll det över jästen och lös upp. Ha i resten av ingredienser medan degblandaren går, kör i ca 15 minuter. Har man ingen degblandare kan man använda degkrokar på elvisp. Eller givetvis knåda för hand, dubbla då tiden. Låt degen jäsa i 40 minuter, eller till dubbel storlek. Dela upp degen i bitar och forma till hamburgerbröd. Lägg på plåt och låt jäsa i 30 minuter. Blanda sesamfrön och chiliflakes. Vispa upp ägget och pensla bröden, strö sedan över sesam-chillflake blandningen. Grädda i 10 -15 minuter på 225 grader..





Så otroligt gott när allt är hemmgjort! Även om det tar lite tid är det såååååååååååå värt det ! :)
TREVLIG HELG!
                                                                                                                                                          

Fläskfilé med god sås i ugn! onsdagsmiddag v.10

OJ OJ OJ vilken god mat vi fick igår! Jessies tur att vara värd och hon bjöd på en snabblagad rätt som var jättegod, vi tog om och tog om och tog om! Jag kommer själv att laga till det här någon gång nästa vecka. Orginalreceptet var med kyckling. Jessie sa att hon höftat lite med måtten. Det kan man ju göra som man vill. Här kommer receptet i alla fall.

Ingredienser:

1 fläskfillé
6 dl creme fraise (ej light)
2 dl mangochutney
2 tsk curry
2 st bananer, mosade eller skivade
1 tsk sambal oelek
2 st vitlöksklyftor
2 st  röda paprikor
champinjoner
2 dl riven ost

Skär fläskfilé i bitar och stek den. Lägg bitarna i en ugnsform med tärnad paprika, skivade champinjoner och banan. Rör ihop resterande ingredienser i en bnke, pressa i vitlök och häll det över fläskfilén. Gratinera i ugnen 15-20 minuter på 200 grader. Servera med ris

                                                                                                                                                          

Snabbakat fruktbröd!

Idag åt vi soppa tlll middag. Nyttiga soppan som jag la ut recept på för några veckor sedan. Jag vill alltid ha bröd till min soppa, så jag bakade ett snabbröd som inte behöver jäsa. Med torkad frukt i brödet blev det extra saftigt och gott!

Ingredienser:

5 dl vetemjöl
1 ½ dl havrekli
2 dl fint rågmjöl (i orginalreceptet stod det grovt rågmjöl så det går lika bra)
2 ½ dl torkad frukt och /eller nötter. Jag hade hasselnötter, aprikoser, tranbär och russin
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
4 dl naturell yoghurt
1 dl rårörda lingon

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt yoghurt och lingon, rör samman, håll INTE på att knåda för mycket.
Slå smeten i en smord och mjölad form. Grädda i ca 50-60 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.




                                                                                                                                                          

Apelsin med glass och maräng!

I det två senaste nummren av "Alllt om mat" har jag inte funnit några recept som varit lockande att prova. Sedan råkade jag slå upp sista sidan i en av tidningarna häromdagen och då såg jag det här. En måste-testa efterrätt, för mig i all fall. Jag har nästan alltid Italiensk maräng eller äggvitor i frysen. Det här var himla festligt tyckte jag själv, och otroligt smarrigt. Det gick väldigt snabbt att fixa i ordning, det är bara marängen som kräver en aning ansträngning.

Ingredienser:
2 port

1 apelsin
2-3 cl cointreau
Vaniljglass
Italiensk maräng

Halvera apelsinerna, gröp ur frukköttet och skär upp det i mindre bitar. Marinera fruktköttet i Cointreau en liten stund. Fyll sedan apelsinerna med fruktköttet, sleva på några skopor glass och toppa sedan med marängen. Bränn av marängen med brännare eller i ugn, instruktioner på det finns på Italiensk maräng-länken ovan.



                                                                                                                                                          

Fredagsdrinken!

Baileys har kommit med ännu en smak, Biscotti. Jag köpte den när jag var på kryssning i helgen. Jag provade den både i min kaffedrink och på is.



Man kunde urskilja smaken i kaffedrinken, men den var bäst på is. Riktigt gott faktist! Värt att prova!
För övrigt  tycker jag att av alla Baileys jag provat i kaffedrink är Baileys mint är godast
TREVLIG HELG!
                                                                                                                                                          

Onsdagsmiddag v.9 Kycklinggryta med citron & lime

Efter en paus från onsdagsmiddagarna på 4 veckor kör vi igång igen. Elin är först ut. En kycklinggryta med citron & lime. recept kommer från Hemmköps kundtidning salt & peppar. Jag hade själv vikt den sidan i tidningen så jag skulle komma ihåg att prova det receptet. Det var väldigt gott och fräscht! Så ännu en lyckad middag!

Ingredienser:
ca 4 port

8 kycklinglårfiléer
6-8 schalottenlökar
3 msk olivolja
4-6 vitlökskyftor
1 hönsbuljongtärning
2 dl vatten
2 msk flytande honung
½ citron
salt
peppar

till garnering

½ citron, skivad
1 lime skivad
1 msk olivolja
1 kvist rosmarin

Garnering: Stek citron och limeskivorna i oljan i ca 1 minut på båda sidor och lägg dem på ett fat. plockarosmarinbladen från kvisten.

Krydda kycklinglårfiléerna med salt och peppar. Skala och skiva lökarna. Bryn lårfiléerna i oljan i stekpanna i ca 5 minuter. Tillsätt löken och hela skalade vitlöksklyftor och stek ytterligare 5 minuter, rör om då och då. Smula över buljongtärningen, häll på vattnet, ringla över honung och pressad citronsaft. Efterstek under lock i ca 15 minuter. Lägg på de stekta citron och lime skivorna och rosmarinbladen. Efterstek ytterligare några minuter tills kycklingen är genomstekt. Servera med t. ex ris.





Elin gjorde en kall sås som vi hade till. Den var också väldigt god. I den: Turkisk yogurt, saft och skal från 1 citron, hackad mynta.