Chokladfudge!

Igår hade jag och Tia julfika.



Vi fikade på lite godasaker jag skrivit och lagt ut recept på här på bloggen.  Rocky road muffins och saffransbullar. Tia hade gjort bullarna efter receptet på bloggen men fyllt dem med vaniljkräm. Tia bjöd också på chokladfudge och recept på dem kommer nu! :)

Ingredienser:

Till ca 60 bitar

50 g smör
3 dl vispgrädde
3 dl socker
3 dl ljus sirap
100 g mörk choklad
skal från 1 apelsin


Smält smöret i kastrull, tillsätt grädde, socker och sirap. Koka utan lock. Rör om då och då. Koka i 20 -30 minuter. Kolan är klar när temeraturen nått 124 grader. Riv skalet på apelsinen och rör ner. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt hackad choklad. Obs chokladen får inte koka. Rör om tills chokladen smält. Klä en form i smörpapper. Häll i smeten och låt stelna. När den stelnat skär i bitar och förvara kallt i en burk.

                                                                                                                                                          

Kola popcorn!

I måndags hade jag och Jessie vårt julklappsbyte. Vi åt en JÄTTE-god saffranspasta med räkor (recept kommer senare). Efter middagen och paketöppnande kom Sara och sällskapade, och hon hade popcorngodis med sig. Man gör en kolasås som man häller över popcornen och låter torka in. Det var farligt gott! Det här kommer bli mitt biogodis från och med nu!



Ingredienser:

1 påse micropop (utan smör)

Till kolasåsen
:

6 msk grädde
50 g smör
6 msk socker
2 msk honung
2 msk ljus sirap

Mikra popcorn. Smält smör och koka upp alla ingredienser på spisen. Blanda sås och popcorn ordentligt så att alla popcorn blir kladdiga.
                                                                                                                                                          

Rocky road muffins!

Jag borde egentligen ha en godis kategori, men de får ordnas senare. Min kompis Kine gör sjukt god Rocky road och jag gjorde min första Rocky road igår enligt hennes recept. Jag bredde på Rocky road på chokladmuffins som vi skulle äta på julklappsbytet å jobbet.



Det ser rätt misstänksamt ut, men det var gott.

Kines Rocky road mått:

600 g marabou mjölkchoklad
1 påse dumle
Saltade jordnötter
Minimarsmallows

Smält chokladen, när den är smält smet, ha i jordnötter och marsmallows. Bre på plåt med bakplåtspapper låt stelna. Skär eller bryt i mindre bitar.

OBS:
Eftersom jag höll på att bre Rocky road på muffinsar, så började mina marsmallows ockå smälta. "Rocky" känslan försvann litegrann. Det blev bara en "road"
                                                                                                                                                          

Xantésenap!

Det är på mode att ge bort ätbara julgåvor man gjort själv. Jag följer med strömmen. Här kommer ett recept på senap som var uppskattat förra året bland annat av Rikards föräldrar, men med en lite annan smaksättning i år.

Ingredinser:
ca 3 dl

1 dl Colmans senapspulver

1 dl florsocker

2 dl crème fraîche

2 msk Xanté

2 msk honung

 

Blanda senapspulver, florsocker och crème fraîche i en kastrull. Koka upp under omrörning och rör tills senapen är slät. Ta av från värmen och rör ner honung och konjak.

 

 

Man kan byta ut Xanté mot konjak, punch eler calvados. Förra året gjorde jag på konjak.

Senapen håller sig ca 2 veckor i kylen.

                                                                                                                                                          

Den godaste smulpajen!

Jag är inte speciellt förtjust i äppelpaj. Har aldrig vart men allting ändrades igår. Jag var hemma hos mamma och pappa och åt. Mamma hade smulpaj till efterrätt. Jag rynkar på näsan. Hon hade fått ett recept på av kusin Malin. Jag provade i alla fall och det var ett bra recept må jag säga .
Det här är receptet man ska använda sig av när man gör smulpaj.

Ingredienser:
Ca 6 port

1 dl socker
1 dl flytande margarin
1 ½ dl vetemjöl
1½ dl havregryn
1 tsk bakpulver
100 g riven mandelmassa
Bär eller frukt till pajjen


Smörj form/formar. Blanda ihop alla ingredinser utom bär/frukt i en bunke. Ha i bär eller frukt i form. Bre på smuldegen. Grädda i ugn  i 20 minuter på 225 g



Vi hade äppelpaj, äpple+ blåbärspaj och blåbärsaj!



                                                                                                                                                          

American pancakes!

Jag försöker alltid vara så hushållsam som möjligt och försöka ta vara på allt som finns i kylen och inte låta mat ligga och bli gammalt. Det går lite sådär ;) I söndags när mamma och pappa var här och vi åt b.la yoghurtglass ,så fick jag yoghurt över, den smarriga mjölkkola yogurten. Och i morse kom jag på den briljanta idén att göra American pancakes till frukost, med mjölkkola yoghurt i. Och därmed också introducera en ny kategori jar på bloggen: Frukost! Frukostmat är det bästa jag vet.

Ingredienser:
ca 6-8 st

2 dl yoghurt (valfri sort, jag använde mjölkkola)
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
lite salt
smör till stekning

Vispa ihop yoghurt och ägg. Vispa sedan ned vetemjöl, bakpulver och salt. Klicka ut smeten i stekpannan och stek ett par minuter på varje sida. American pancakes är tjockare och mindre än våra svenska så gör dom lite större än plättar. Smeten är också lite tjockare.





Jag åt med chokladsirap och sprinklat florsocker.
Det var VÄLDIGT god frukost!


Tips:

  • Använd tex blåbärsyoghurt och ha färska blåbär i smeten OCH till pannkakorna
  • Vaniljyoghurt och bananbitar i pannkakorna
  • Servera med frukt och bär
                                                                                                                                                          

Bacon & ostfyllda köttfärsbiffar med svampsås (tisdagsmiddag v.50)

Igår bjöd Tia på rikrigt saftiga och smarriga köttfärsbiffar. Jag älskar ju pannbiffar så det här var ju de lilla extra med fyllning + svampsås till.

Ingredienser:

600g nötfärs

1 ägg

1/2dl grädde

1 st gul lök

1 st vitlöks klyfta

1 pkt bacon

1/2 tsk salt (pluss lite till)

peppar

riven ost

 

Sätt på ugnen på 200 grader. Blanda färs, ägg, grädde, lök, salt & peppar.

Klipp bacon i mindre bitar och stek. När baconet nästan är klart, ha i pressad vitlök.

Platta ut färsen till biffar, på hälften av biffarna har du på bacon och ost. Resten av färsbiffarna och använder du som "lock" . Se till att pressa ihop kanterna ordentligt, så de inte öppnar sej.

Stek hastigt biffarna så de får färg, lägg dem sen i en ugns form och ställ in i mitten av ugen i ca 20 min!

 

Sås:

2.5 dl cremefraiche ( jag använde lätt creme.)

1/2 dl grädde

1 dl mjölk

1st svamp buljiong

svamp

salt & peppar

soja

 

Stek svampen, salta och peppra. I med creme fraiche, grädde, mjölk och buljong. Salta, peppra och ha i en skvätt soja.

 

Servera med ris eller potatis!

 

 

Kolla också in Tias andra recept på fyllda biffar!

                                                                                                                                                          

3:e advent

Igår hade jag bjudit över mamma och pappa på julsmörgåsar. Och så ville jag testa en sill jag tänkte ha på vårat julbord på julafton. Västerbottensill!
Vi var på Pilkrog med jobbet på julbord för några veckor sedan. Västerbottensillen blev min favorit.


Liten silltallrik här. Den blev godkänd. Så den och pappas sill blir det på julbordet i år.



Juliga smögåsar med köttbullar, julskinka, gräddost, leverpastej och vildsvinskorv.



Slängde ner lite yogurt i min glassmaskin. Så frozen yogurt med valnötter och chokladsirap till dessert.
Enda anledningen att jag gjorde yogurt glass var för jag hittade Yoggis yogurt med mjölkkolasmak.
Det blev gott, lite som sorbet. Fast personligen föredrar jag gräddglass!

 

                                                                                                                                                          

Västerbottensill!

Favoriten på Pilkrogs julbord!

Ingredienser:

1 burk inläggningssill (420g)
2 dl matyogurt
1 dl majonäs
1-2 msk dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl västerbottenost
salt
peppar

Låt sillen rinna av i durkslag, skär i mindre bitar. Blanda ihop resten av ingredienserna, vänd sist ner sillen, smaka av med salt och peppar.
Gör i ordning sillen några dagar innan den ska ätas.

                                                                                                                                                          

Tjej-kväll!

Det är söndagkväll, det är lika med tjej-kväll. Klockan 21:00 slår jag mig ned i soffan med vin och ost och ser på Pan Am på tv3. I vanliga fal dricker jag ett glas rött vin och äter en god lagrad ost till men ikväll blir det lite annat.
I min jul kalender fanns en lapp "Finns i kylskåpet" och där inne låg detta trevliga ostpaket!



Jag har gått och sneglat på den här ostpaketet i butiken länge, men aldrig kommit mig för att köpa. Men ikväll får jag äntligen smaka på det!
                                                                                                                                                          

Fredagsdrinken!

Idag blir fredagsdrinken inget mindre än en liten flaska vin. I min julkalender i morse var det endast en lapp där de stod: Finns i kylskåpet! Och där inne stod den här



Så nu blir det vin-mys för mig!
Trevlig helg!
                                                                                                                                                          

Jul-gott!

Det är mesta julgodiset tycker jag är lätt att göra , det är bara att smälta choklad och blanda ihop med olika nötter och sedan låta stelna. Än så länge har jag bar gjort wienernougat och en "mandelmassa-grej". Vi hade julfika i helgen inför Rikards släkts julklappsbyte.







Saffransbullar



Winernougat:
100 g flagad mandel
125 g mörk choklad
250 g nougat
Rosta mandel. Smält chokladen och nougat, blanda ihop allt, låt stelna.

"Mandelmassa-grejjen"

Minimuffins



"Mandelmassa-grejjen" smakar exakt som mina chokladägg från i påskas (utan smaksättningen av Cointreau), men var mycket omständigare att göra. Och fula blev dom också.



Och maränger såklart. Jag gjorde chokladmaränger igen. Ett tips är att köpa en god choklad, inte den billigaste i butiken. Jag skäms för att erkänna, men i de här chokladmarängernna är de eldorado choklad. Det förstörde hela marängen för den chokladen är inte god.

                                                                                                                                                          

Canneloni med svamp & bacon! (tisdagsmiddag v. 49)

Igår var jag middagsvärd. Jag fick tips av Elin att göra canneloni. Jag visste inte vad det var, alltså har jag aldrig gjort det tidigare. Perfekt då det är syftet med tisdagsmiddagarna, att testa nya grejjer.
Canneloni är pastarör som man fyller med en god fyllning. Jag gjorde en fyllning på svamp och bacon. Det blev som en lasagne. Fast mina canneloins blev bättre än lasagne (jag är dålig på lasagne)
Jag gjorde lite research genom att kolla massa olika recept, och sedan skapade jag min Canneloni utifrån vad jag tyckte verka godast. här kommer några ungerfärliga mått

Ingredinser:
ca 4 pers

Färsk lasagneplattor
3 pkt bacon
300-400 g svamp
4 schalotten lökar
ca 320 g Philadelphia ( ett paket + lite till ;))
2-3 vitlöksklyftor
5 dl creme fraise
Mozarella
Riven ost (parmesan)
Passerade tomater
Salt
Peppar
Oregano

Hacka lök. Skär svamp och bacon i mindre bitar. Stek lök, svamp och bacon. Pressa över vitlök. Fräs i 5-10 minuter tills det är klart. Blanda svampfyllningen med Philadelphia ost, oregano, smaka av med salt och peppar. Lägg fyllning i mitten på lasagneplattor och rulla ihop, lägg med skarven neråt i en ugnsform. Jag tyckte det verkade lättare att använda färska lasagneplatttor i stället för cannelonirör.
Häll över passerade tomater. Blanda sedan riven ost med creme fraise och lägg på det över tomatsåsen. Toppa med mozarella. Gratinera i 20-25 min på 200 grader. Servera med grönsallad!

Tips: Jag hackade ner lök, vitlök i passerade tomater och lät det bubbla på spisen med salt, peppar, lagerblad, oregano, under tiden jag höll på med fylningen. Så får man lite smak på tomatsåsen också. Glöm inte plocka ur lagerblad bara.

                                                                                                                                                          

Testpilot!

Nu har jag anmält mig  att bli testpilot igen.  Den här gången på Ekströms kylda dessert. Om du klckar här så kan du med anmäla dig.

                                                                                                                                                          

Friterad mozzarella!

Igår hade jag och Elin en räk och vin kväll. Vi har kört några sådana kvällar förr och det är alltid lika trevligt.
Igår gjorde jag äntligen mozarella sticks. Jag har gått och tänkt att jag ska testa fritera ost  länge, men det har inte blivit av. Det blev väldigt bra :)

Ingredienser:

Mozarella
Mjöl
Ägg (uppvispat)
Ströbröd
Oregano
Olja att fritera i

Skär mozzarellan i bitar eller stänger. Blanda ströbröd och oregano. Vänd mozarellan först i mjöl, doppa sedan i ägget och vänd i ströbrödsblandningen. Fritera i ca 15 sekunder.
Jag använde fritös. Hettade oljan till 190 grader. Men de går lika bra i kastrull. Använd en tång och termometer.





Jag hade två små bitar mozarella (125g) Jag skar upp bägge och trodde vi skulle äta allt, men ca hälften blev över. Här följer några tips.

  • Man kan förbereda osten med ströbröd och allt och ställa i kylen. Jag hade de som blev över i kyl över natten och fritera dem nästa dag.
  • Dubbelfritera! Fritera först 10-15 sekunder, ta sedan upp några sekunder och fritera igen i 10-15 sekunder. De blir krispigare då.
  • Man behöver inte ha just oregano i som smaksättning. Smaksätt med  något annat du gillar, chilli till exempel
                                                                                                                                                          

Fredagsdrinken!

Veckans fredagsdrink blir lyxig! I min hemmagjorda julkalender för vuxna  fanns det här bakom lucka nr 2  :



Mitt absoluta favoritbubbel. Som nu ingår i systembolagets tillfälliga sortimemt!
Jag är så glad!

När jag var på systemet och tittade efter något gott att ha i kalendern på fredagar och lördagar gick för först till avdelningen med mousserande viner. Och tappade nästan hakan när jag såg "mitt" vin. Så länge som jag har försökt få tag på det. Och nu är det äntligen här, några månader i alla fall.

SKÅL!


                                                                                                                                                          

Jul-inspiration

Här kommer ett jul-inspirations-inlägg.
I måndags blev jag och Rikard bjudna på julsmörgås hos Hanna. Hanna är väldigt bra på att göra fint. Jag gilla dukningen skarpt ;) Bli inspirerad!



Det här var julstämning!



Julsmörgåsen!
Jag älskar smörgåsar och smörgåsmat!



Julen är väl egentligen barnens högtid, då jag inte tror att de är många svenskar som firar den till minne av Jesu födelse längre. Men jag tycker att vi vuxna ska unna oss de lilla extra i jul. Själv har jag alltid julkalender. Jag brukar alltid köpa en chokladkalender. Men i år så har jag gjort min egen kalender med lite olika godsaker.



Man kanske inte ser vad de står på lapparna på bilden. Men på några dagar ligger godsaken i kylen, så det står "Finns i kylskåpet". I morgon vet jag att jag får en sådan lapp, då är de fredag, passar perfekt;) Kika in här i morgon om du är nyfiken på vad det kan vara!