Tisdagsmiddag v.47

En god pasta med kyckling och bacon fick vi hemma hos Tia i tisdags. Jag tycker mycket om just kyckling och bacon tillsammans, och det var en väldigt god rätt. På det här inlägget lämnar jag endast en ingredienslista för en pastasås räknar jag med att de flesta kan slänga ihop ändå. Det är mycket gott i så ta en titt på listan och testa. En bra vardagsrätt tycker jag.
Nästa vecka går vi på restaurang så då blir det inget recept.
 
Krämig penne-pasta med kyckling och bacon!
 
Ingerdienser:

900g kyckling
2 pkt bacon
10-15 cm purjolök
1/2 röd parika
1 pkt philadelphia
1 pkt lätt creme friche
1 dl lätt grädde
4 msk manogo chutney
salt, peppar
penne-pasta

 
 
Jag har själv insett att jag inte har någon kariär som matfotograf. Det här är ännu en otroligt tråkig bild på en god maträtt. Ett annat exempel på hur jag totalförstört lusten av att baka en av en god efterrätt med min kamera, kan ni se här
                                                                                                                                                          

Julklappstips!

Här kommer jag med ett julklappstips! Alla har väl en hamburger-älskande vän eller släkting!? Den här hamburgerpressen är i sådant fall en bra julklapp. Jag fick min i födelsedagspresent av Jessica. I lördags använde jag den för första gången.
 
Placera färs i pressen
 
 
Pressa den ganska hårt
 
 
Nu är det dags att vända på burgaren (obs inget foto)
 
 
VOILA! Alla hamburgare blir exakt lika stora och snygga!

Det var inga problem att få ut burgare ur pressen, bara att skaka lite så lossna den lätt. Ett problem jag ibland har när jag steker eller grillar hemmagjorda hamburgare är att de går sönder lätt. Men nu var de så hårt pressade att det inte var något problem.
 
 
                                                                                                                                                          

Tisdagsmiddag v.46

Jessie lagade fräsch, god, enkel och snabblagad mat med få ingredienser. Vi hade middag 18:30 Jessie var på väg hem kl: 17:30, rätt imponerande att få ihop en så god middag på kort tid! Lax & cous-cous serverat med yoghurtsås på vitlök och mynta!
 
Ingredienser:
 
lax
matlagningsyougurt
vitlök (efter smak)
1 kruka färsk mynta
salt
peppar
1 citron
körsbärstomater
sockerärtor
 
Peppra och pressan citronsaft över laxen, tillaga lax och tomater i ugnen, ca 20-25 min, 175 grader. Gör cous- cous enligt anvisningar på paket. Hacka mynta och pressa vitlök i mattlagningsyoghurt, smaka av med salt och peppar.
 
 
Ett tips: det finns smaksatta cous-cous, jag köpte en med chilli och aprikoser, den var väldigt god.
 
 
                                                                                                                                                          

Tisdagsmiddag v.45

Lammstek på menyn igår när jag hade gäster hemma! Jag har lagat lammmstek massor av gånger tidigare. Ett stort bakben med benet kvar i, vitlöksspäckad. Det var i Australien och jag brukade sätta i den fryst i ugnen på morgonen i ca 100-120 grader, sen när jag kom hem på lvällen så var den klar, saftig och god. Jag var aldrig orolig över hur lammet skulle smaka eller om det skullle vara torrt, man var bara nöjd över sin lammstek och att ha mat i flera dagar framöver.
"No worries- attityden" har tyvärr kommit lite på avvägar och jag var lite orolig över min lammstek som också var urbenat, vilket jag inte är van vid. Efter att ha sökt på olika tillagningsätt på internet bestämde jag mig för gjutjärnsgryta och marinad. Till lammet lagade jag en potatisgratäng med gorgonzola och päron, den vann ICA tidningen Buffés potatistävling under hösten. Lammet blev gott, tyvärr ganska rött då jag tog ut det vid 55 grader och lät det vila i folie ca 1 halvtimme, nästa gång låter jag det nog gå till 65 grader, jag tror då att de blir så där lagom rosa som jag själv gillar lamm. Potatisgratängen var god, men jag hade högre förväntningar på ett recept där priset var ett kök för 25000 kr.
Tisdagsmiddag v 45 : Marinerad lammstek & potatisgratäng med gorgonzola och päron
 
Ingredienser:

1- 1,5 kg lammstek
smör
Marinad:
1 gul lök
2 msk soja
5-6 pressande vitlöksklytor
2 msk honung
½ dl olja
salvia
timjan
salt
peppar
 
Potatisgratäng klicka här
 
Hacka lök, blanda alla ingredienser till marinad i en skål. Gnid i lammet i marinad, försalgsvis i en plastpåse, förvara i kyl ett dygn innan.
Tillagning: Ha i en stor klick smör i gryta, lägg i steken och marinad, bryn steken runt om i smöret så den får en aptitlig stekyta. Sänk värmen och tillaga steken på låg värme. Vänd steken då och då och ös över marinaden. Jag hade en stek på 1,2 kg, det tog 1 timme och 15 minuter till 55 grader. Men jag rekomenderar att man har den till 65 grader (55 var lite för blodigt även för mig) Använd stektermometer.
Sås måste man ju ha till stek! Sila av spadet från gryrtan och blanda med grädde.
 
 
Bilden är från min matlåda från lunchen idag, jag var rätt ivrig igår när det var dags att äta att jag glömde fota min mat, ett återkommande problem när det är dags att blogga. Även solen har fläckar ;)
                                                                                                                                                          

Tisdagsmiddag v.44

Elin var värd i tisdags. Hon bjöd på Chévrefyllda, baconlindade lammfärsbiffar med röd pesto och youghurtsås. Jag har varit lite skeptisk till lammfärs för jag gjorde en skitäcklig köttfärsås för några årsedan på lammfärs. Fast jag har ätit det på spett på grekisk restaurang och det varit gott, så det var en hungrig Linnea redo för lammkött som gick hem till Elin i tisdags. Vi tyckte alla om rätten, och när vi alla var mätta konstaterades att man inte blev så där flottigt äckelmätt som man ofta blir på tisdagsmiddag, det var positivt då flera av oss strävar efter viktiminskning.
 
Ingredienser:
 
500 g lammfärs
½ riven lök
1 äggula
Salt och peppar
200 g chévre
1 pkt bacon
Smör till stekning
Röd pesto:
1 burk soltorkade tomater i olja
1 dl finriven parmesanost
10-12 basilikablad
Salt och peppar
Yoghurtsås:
4-5 dl turkisk yoghurt
1 citron
4 vitlöksklyftor
2 tsk socker
Salt och peppar, OBS väldigt stark sås
 
Blanda färsen med lök, äggula, salt och peppar. Forma två runda plattor till varje biff. Lägg ost på den ena och den andra plattan över. Nyp ihop kanterna och linda in biffen i bacon.
Stek biffarna gyllenbruna och efterstek i ugnen i 10 min på 200 grader. Eller, tillaga dem helt i ugnen ca 200 grader i 35 -40 minuter.
Mixa soltorkade tomater, basilika och parmesan till en pesto. Smaka av med salt och peppar.
Riv skalet av citronen ner i yoghurten och pressa sedan i saften. Pressa i vitlök och smaka av med salt, peppar och socker.
Valfritt tillbehör ex couscous, pasta, sallad.
 
 
Tomaterna på toppen var också väldigt goda!
 
 
Den röda peston tillsammans med bulgur och biffen smaka väldigt bra!