Trevlig Valborg!

Valborg är fjortisarnas högtid. Det är på Valborgsmässoafton de flesta har sin första fylla. Våren är kommen och man kan vara ute och festa om kvällarna utan att frysa, och de är just de fjortisarna firar på Valborg!

Men som alla våra traditioner så har också Valborg en annan historia bakom sig.
Vi firar Valborgsmässoafton till minne av Helgonet Valborg, som har namnsdag den 1 maj.
Valborg föddes år 710 e Kr. Hon var en anglosaxisk furstedotter som missionerade i Tyskland där hon så småningom blev abbedissa. Det sägs att hon föddes i England, men namnet Valborg påminner mer om att hon har en tysk eller skandinavisk bakgrund (se även länken anglosaxisk om det känns oklart). Valborg dog 25 februari år 779 e Kr. Och hon blev helgonförklarad 1 maj samma år. Eftersom hon blev helgonförklarad just 1 maj, blev hennes namn associerat med viking våren. Viking våren ägde rum i slutet på april och Valborg blev avgudad på samma sätt som vikingarna avgudade våren. Så allt efter som vikingarna spred ut sig i Europa, blev de två datumen sammansatta och bildade på så vis valborgsfirandet.

Våra seder kring Valborg är dels svenska och dels av tyskt ursprung. Valborgsmässoeldarna tändes ursprungligen för att jaga bort både rovdjur och övernaturliga varelser innan djuren den 1 maj släpptes ut på bete för första gången under våren. Omkring eldarna fördes oväsen – man sköt, slog på trummor, skramlade med grytlock och skrek.
I Tyskland trodde man att häxorna hade häxsabbat på valborgsmässoafton och därför tände man bål för att hålla dem på avstånd.

Jag trodde inte det fanns någon speciell Valborgrätt. Det flesta grillar ju om vädret tillåter, men jag har forskat lite!
Struwa är något man tydligen ska förtära på Valborg, struwa och mjöd (honungsvin). Struwa är ett friterat bakverk som bakas i ett struvjärn. Det finns olika recept på struwsmet här. Tydligen så åt vikingarna struwa och drack mjöd när det firade in våren.



Hur mycket jag än skulle vilja testa struwa och mjöd ikväll så blir det inte så. Det blir grillat, vin och Irish coffé såklart! Trevlig Valborg
                                                                                                                                                          

Bröllopssnack!




Igår var det Kungabröllop i England! Det har väl ingen missat. Jag tittade inte på det därför jag glömde bort helt enkelt. Men man kan ju läsa om det överallt idag. Elin har berättat allt jag behöver veta om Kates klänning osv. Så jag har koll. Det serveras nog väldigt god men tråkig mat tänkte jag. Men så fel jag hade, här är en del av programmet (den delen jag finner intressant) :

16:30 Carole och Michael Middleton bjuder drygt hundra vänner och familjemedlemmar på grillfest i Goring hotels trädgård. Brudparet lär inte hinna dit.

20:00 Prins Charles står värd för cocktailmottagning följd av trerättersmiddag och dans. Han har själv bjudit in hundra gäster och bruden och brudgummen lika många vardera. Här kommer också brudparets första dans, och när drottningen dragit sig tillbaka omvandlas balsalen till nattklubb.

Och idag exakt nu när jag sitter och skriver det här, så bjuder Prins Harry  på ”överlevarfrukost” klockan 07.00 för alla som fortfarande är kvar på festen. Det bjuds på klassisk engelsk frukostmat som baconmackor, äggröra och korv.

Bröllopsnatten har brudparet tillbringat i Buckingham palaces belgiska svit. Där har prins William förberett en korg med handgjord choklad, en 8 000-kronorsflaska Cristal-champagne.

Det skulle inte kännas helt fel att vara Kate idag, eller bara en gäst på bröllopet för den delen.
Något annat som händer när kungligheter gifter sej är att man kan köpa massor av otroligt smaklösa souvenirer med det nygiftas bild på. Jag skulle aldrig någonsin ställa t ex en plasttallrik med Viktoria och Daniels bild på i min hylla eller någonstans överhuvudtaget i min lägenhet (inget emot Viktoria och Daniel). Men det här tyckte jag var lite skoj.



Prins William och Kate Middleton ska bli pizza!

Lite mera bröllopssnack nu då, det ligger ju liksom i tiden ;)
Tv 4 har ett nytt program på vardagar klockan 19:30 (istället för "halv 8 hos mig") som heter "Fyra Bröllop". Det handlar om att fyra stycken brudar som tävlar om en bröllopsresa och betygsätter varandras bröllop. Förra veckan blev jag så irriterad på en av brudarna, Thess,  hon framstod som en tjurig besservisser, och när hon sa att buffé inte passar som bröllopsmat så fick jag nog. Klicka här så kan ni höra själva vad hon tycker.

Vad tycker du om klippet på Thess? Och vad tycker du om att servera buffé som bröllopsmat?
Kommentera gärna! :)
                                                                                                                                                          

Testpiloten!


Mitt första uppdrag som testpilot är avklarat. Produkten jag testat är Grandiosa calzone Xtra-allt.
Jag skrev ett inlägg Grandiosa tidigare, klicka här om du vill läsa det.
Idag pluppade kupongen till min pizza ner i brevlådan, så jag bestämde det fick bli Grandiosa calzone till middag.



På kupongen står det att jag får handla 1 Grandiosa calzone Xtra-allt, värde 19 kr. Jag gick till hemköp för att hämta ut min pizza. På hemköp kostar pizzan 15:50, en trevlig överraskning. Jag köpte också en varsin glass till mej och Rikard som jag därför fick 3 kr rabatt på.
Det är en minipizza som väger 165 g, är mellan 10-15 cm lång och innehåller 410 kcal. Det finns två sätt att tillaga pizzan, i ugn eller i mikrougn. Jag väljer mikrougn därför att en minipizza är möjligtvis något jag skulle kunna äta till lunch på jobbet, där har vi bara mikrougn.
Det luktar väldigt gott i hela köket när pizzan tillagas i mikron. Och det vattnar sej lite i munnen på mej. När jag börjar äta tycker jag att det är lite torrt, men jag viftar bort tanken och tänker att jag inte kommit fram till fyllningen än. När jag väl gör det så smakar den okej, varken jättegott eller jätteäckligt, som vanlig mikro-pizza-fyllning helt enkelt. Men det där som står på förpackningen om Xtra fyllning tycker jag är en ordentlig överdrift, se här:



För att sammanfatta Grandiosa calzone Xtra-allt så tycker att pizzan är prisvärd, 16 kr. Man blir inte mätt på en pizza, men köper man två stycken är man uppe i 32 kr och det tycker jag ändå är en billig lunch.
Pizzan är god men inte mer än så.
Här kommer lite ur texten som står på baksidan av förpackningen:
Visste du att Sveriges största pizzeria ligger i Vansbro?
Vad har våra pizzor gemensamt med Gunde Svan och Björn Skifs?  Jo, alla dessa storheter är födda i Vansbro! Det är något magiskt över Vansbro tycker vi, och vad passar bättre där än Sveriges största pizzeria. Osv.
Att påstå att  pizzan är lika “bra” som Gunde Svan och Björn Skifs är lika mycket överdrift som att påstå att det är “Xtra” av allt!
skulle väl vara degen i sånt fall!
                                                                                                                                                          

Överraskningen!

Igår var det tisdag, och tisdag = middagsbjudning. Tia var värd och hon hade inte berättat vad hon skulle bjuda på. Det skulle bli en överraskning. Jag gick dit lite tidigare och var rätt nyfiken och hungrig. Jag är väldigt förtjust i köttfärs, och på diskbänken låg det några ostekta färsbiffar som såg väldigt inbjudande ut (jag hade kunnat äta de som de var). Så här blev det på tallriken.



De var fyllda med oregano och fetaost . Det var såååå goda. Till fick vi klyftpotatis, bearnaise sås och sallad.

Så här såg den ut inuti. Ljuvlig!!!


Men det var inte slut på överraskningar. Det blev efterrätt också!




Almondy mjölkchoklad och marängtårta. Den var väldigt god. De har nu blivit favorit bland deras olika tårtor!





Tack Tia så mycket för en JÄTTEsmarrig middag igår!

                                                                                                                                                          

Tias fetaostfyllda oreganobiffar

1 kg Nötfärs
2 st ägg
1 st lök
1 kruka färsk oregano
1 skvätt grädde
paprika-krydda
salt & peppar
1 paket Feta ost

Finhacka löken, och oreganon. Ha ner i färsen tillsamman med ägg, grädde å kryddor. Platta ut färsblandningen i handen å lägg en fetaost "stav" i mitten å viker ihop köttfärsen, och platta åt så ingen ost syns. Ner i pannan å stek några min.

Klyftpotatis:

Tvätta potatisen och låt skalet vara kvar. Blanda ihop olja, salt, peppar, potatiskrydda och pressa vitlök. Blanda om allt med potatisen. In i ugnen på 225 grader i ca 30 min

                                                                                                                                                          

Persika & aprikos paj

Slängde ihop en paj igår. Hade så mycket aprikoser kvar från påskenhelgen. Väldigt enkel och god.

Pajbotten + fyllning:
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 msk socker
1 brk 240 g aprikoser
1 brk 240 g persikor

Lock:
3/4 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl socker
mandelmassa efter behag
1 äggula

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Hacka eller knåda samman pajbottnen, klä en smörad form ,av normalstorlek, med degen. Ställ in i varma ugnen några minuter medan du hackar den konserverade frukten samt (för sig) hackar samman ingredienserna till pajlocket. De sista ska inte bli en slät deg.
Tag ut pajsbottnen, täck med frukten och strö locket över, in i ugnen i 15-20 minuter

Jag hittade det här receptet på matklubben.se
Jag kommer nästa gång testa ha i mandelassa i pajbotten också, tyckte den delen av pajjen var lite tråkig. Eller så kan man skippa botten och göra en smulpaj varaiant!


                                                                                                                                                          

Grillpremiär!

Igår var det grillpremiär! Vi var ett gäng som åkte ut i skogen (till vår vanliga grillplats) för att grilla och “chilla“ . Jag har en sprillans ny grillhink som jag köpte i slutet av förra säsongen, men aldrig hann använda. Så jag var väldigt ivrig att få grilla på den. Eftersom vi var så många och bara hade min grillhink fick de bli korv. Grillhinken var  både en bra och dålig grill. Men jag rekommenderar ingen att köpa en sådan, inte den modellen jag har i alla fall. Men jag kommer lista för och nackdelar nedan ifall någon ändå funderar på att skaffa sig en grillhink.

Fördelar med grillhinken:
  • Lätt att med
  • Står stadigt
  • Snygg och modern design

Nackdelar med grillhinken:
  • Dom är oftast små och måste begränsa sig i både mat och antal personer som kan grilla på den.
  • Hinkhandtaget hamnar i vägen och på min hink blev det bränt och lite förstört
  • Grillhinkar är ofta lite billigare och därför sämre kvalité (antar jag). Gallret på min hink gick sönder, och jag konstaterade att den här grillen inte kommer hålla hela säsongen.





Jag ska själv se mej om efter någonting bättre att grilla på. Men jag vill att den ska vara smidig och lätt att ta med, samtidigt som den inte är för liten. Jag tycker om att grilla kött och mycket grönsaker och det tar plats. Om någon har något tips på en sådan grill, säg gärna till :)
                                                                                                                                                          

Karl Fazer

Choklad är det bästa godiset som finns. Inte nog med att man bara kan sitta och käka chokladkakor, man kan baka med choklad och dricka choklad. Om du vill prova Fazers nya chokladkakor klicka här. Så kan du få gratis prover.



                                                                                                                                                          

Julafton?

Påskafton kändes Julafton i år. Jag och Rikard har fått massor av påskpresenter

Men precis som på julen så handlar det inte om att få, utan ge. Så jag och Rikard har givit varandra påskägg. Och så gav vi blomma och hembakat påskgodis till Katarina och Kenneth. Och på långfredagen så gav jag även mina egna föräldrar lite godis.

Jag fick ost i mitt påskägg av Rikard för jag tycker väldigt mycket om ost. Och till honom hade jag köpt lite olika gott, men dammsugarna dominerade i ägget



Vi åt middag hos Katarina och Kenneth igår (påskafton) Som vanligt massor av god mat men ännu mera efterrätt och fika. Och så gjorde jag missen att blanda mej en Irish coffé  ganska sent på kvällen vilket resulterade i att när alla andra var redo att runda av och  ge sig för kvällen hade jag själv precis kommit  igång och hade inte alls någon lust att åka hem och sova, jag tror min pappa kände likadant. Hade man gett honom en timme till hade han nog lyckats “tagit tabberas” på cognacen ;)

Urplock av våra påskpreseter.











Tack så mycket Katarina, Kenneth, mamma, pappa, Milla, Rasmus, Tessan och Erik för en JÄTTEskoj påskafton!

Från Linnea och Rikard
                                                                                                                                                          

Rösta på mig!

Rösta på mej i Robust Challenge. Klicka här så kommer du vidare till sidan. Än så länge har jag bara anmält min Lammgryta under kategorin "Transformera din favoritfilm till tallriken" Lamb-Linnea heter den. Ligger nu på plats nr 6 i topplistan!

                                                                                                                                                          

Vår påsk!

Påsken för mej har alltid handlat om godis, mat och att vara ledig från jobbet. När jag var liten handlade det mest om att gå påskkärring och få påskägg. Jag och Tia brukade började rita påskkort redan vid jul, så vi skulle kunna täcka hela Slagsta när vi gick påskkärring och samla in så mycket pengar och godis som möjligt.
För oss i Sverige kommer påsken och våra traditioner från den kristna tron och gammal medeltida folktro.

Från allra första början var påsken en judisk högtid. Deras påsk firas till minne av befrielsen från slaveriet i Egypten, omkring år 1200 f.Kr. Den kristna påsken firas till minne av Kristi uppståndelse. Men det två hänger ihop, och i och med det så kommer bl.a. våran tradition med lamm på påskbordet.
Det var så här att judarnas ledare Mose och Aron fick instruktioner av Gud att slakta ett lamm. Och måla blodet från lammet runt sin dörrpost. När Gud sedan skickade ner sin dödsängel för att förgöra egyptierna såg han blodet på judarnas dörrar och gick förbi. Så judarna skonades och kunde vandra tillbaka till Israel. (Guds Instruktioner kan du hitta här, 2 mosebok, välj kapitel 12)

Flera hundra år senare tågade Jesus in i Jerusalem under judarnas påsk och delande sedermåltiden och nattvarden med sina lärjungar. En av lärjungarna förrådde honom och Jesus offrades och hängdes på korset.  För att sedan på påskdagen återuppstå. Jesus symboliserar offerlammet. Och sedermåltiden symboliserar Jesu lidande på korset. Därifrån härstammar vårat påsklamm.



Äggets och fiskens historia på påskbordet härstammar från den katolska fastan och har egentligen ingenting med påsken att göra. Det var så att under vintern så la hönorna inte så mycket ägg och under fastan fick man inte äta ägg så när fastan tog slut, på påskdagen frossades de i ägg. Fisk fick man äta under hela fastan, och det är vanligt att katoliker  nu för tiden avstår från kött på fredagar. Enligt tradition är långfredagen den dagen i påsk vi äter fisk.

Lite mer info

Fasta: Katolikerna fastar för att minnas Jesu frestelse. Jesus levde i öknen i 40 dagar och frestades av djävulen. Djävulen försökte fresta Jesus att använda sin gudomliga makt på ett sätt som inte var Guds vilja.
Ordet påsk: Kommer från hebreiskan (judarnas språk), Pascha som uttalas paska och på svenska blir det påsk. Pascha betyder “gå förbi”  exakt de som Guds dödängel gjorde den där natten när judarna märkt sina dörrar med lammets blod
Påskris: Från början pyntade man inte riset med fjädrar. Man piskade varandra med den. Den som steg upp ur sängen senast på långfredagen fick man piska, spelade ingen roll vem det var. Man piskade för att påminnas om Jesus lidande på korset.
Påskkärringar: har sitt ursprung från medeltidens tro på häxor. Enligt folktron flög häxorna till Blåkulla på kvast för att festa med djävulen.
Blåkulla: är försvenskningen av tyska Blocksberg som är ett 1141 meter högt berg. Och enligt sägnen Djävulens hemvist.

Glad Påsk!!!



Det är inte slut än. Det är nämligen så här att det finns inga vetenskapliga bevis på att judarna någonsin varit slavar eller ens flytt från Egypten. Så det är möjligt att allt detta du just läst bara är ett relgiöst påhitt. Kollan in den här sidan, och bilda din egen uppfattning
                                                                                                                                                          

Peach-Brownie Sundae

Det här är det enklaste receptet på en god efterrätt!

Ca 4 personer.

Vaniljglass
Brownies.  Hemmagjorda eller köpta spelar ingen roll
1 burk persikor i sockerlag

Såsen:
1 dl farinsocker
1 dl grädde
2 msk smör
1 krm kanel
1 tsk vaniljsocker
50 g hasselnötter (hackade)
Lite av persikorna skurna i bitar

Koka upp socker, grädde och smör. Låt sjuda en stund tills såsen tjocknat. Ta bort från värmen och blanda  persika, nötter och vaniljsocker. Låt svalna. Servera med glass, Brownes och persikohalvor.

                                                                                                                                                          

Årsdagen!

Det är inte årsdagen av Kristus  crucifixion som jag ska skriva om idag på långfredagen.
Igår firade nämligen Dennis och Elina 4 år som förlovade. De skulle till Papas Tapas för at fira och jag och Rikard blev medbjudna. Det var lika gott som vanligt på Papas och vi blev jättemätta.
Jag och Rikard skulle bjuda på efterrätt hemma hos oss. Jag har sökt och forskat i vad som en riktig påskefterrätt. Memma och Pascha är två traditionella påskefterrätter. Men ingen av dem föll mej i smaken. Så jag forskade lite mer och såg att i USA serverar dom en Persiko-Brownie till efterrätt. Det tyckte jag också lät gott men lite torrt. Så jag avancerade och kom fram till en Peach-Brownie sundae!



                                                                                                                                                          

Påskbiskvier

Ca 30 biskvier

Bottnar:
200 g sötmandel
3 ¼ dl florsocker
3 äggvitor

Smörkräm:
¾ dl socker
¾ dl vatten
3 äggulor
150 g smör
Rivet skal av 1 citron

Glasyr:
3 dl florsocker
Ca 2 msk pressad citronsaft
Gul karamellfärg

  • Skålla, skala och mal mandeln. Blanda med florsocker. Tillsätt äggvitan lite i taget och blanda till en smet.
  • Klicka ut på plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugn på 175 grader i ca 12 minuter. Lossa kakorna från pappret direkt när de är färdiggräddade.
  • Koka ihop socker och vatten till en lag. Vispa upp gulorna och vispa i sockerlagen. Låt svalna.
  • Bred smörkrämen på mandelbottnarna och ställ kallt.
  • Rör ihop florsocker, citronsaft och karamellfärg till glasyr.
  • Bred glasyren på kakorna och ställ kallt för att stelna


Om man läser det igenom det här receptet innan så kommer allt gå som det ska. Det gjorde inte jag när jag skulle baka. Här kommer några tips på vad du absolut  inte ska göra om du vill få fina biskvier.

  • Strunta inte i något moment, det är väldigt viktigt att lossa bottnarna när de är färdiggräddade.  Annars går de sönder, och kletar fast.
  • Ställ kallt när det står att du ska ställa kallt.
  • Flytta inte om i receptet, tex att göra glasyren innan smörkrämen, de resulterar i att det stelnar och det blir väldigt svårt att bre glasyr på smörkräm.
                                                                                                                                                          

Cointreau ägg

Cointreau
Mandelmassa
Florsocker
Mörk choklad
Strössel

Jag har inga mått på det här receptet. Men ca 150-200 g mandelmassa till en 100 g chokladkaka.

Blanda mandelmassa, lite florsocker och lite vatten tills den är lagom "kletig". Smaksätt med Cointreau.
Forma mandelmassan till små ägg.
Smält chokladen och rulla äggen i den, str över med strössel.

                                                                                                                                                          

Vita marsipanägg

3 st. Dubbelnougat chokladkakor (50 g)
150 g mandelmassa
Florsocker
100-150 g vit choklad
Strössel

Blanda mandelmassan med lite florsocker oh lite vatten, så den blir lagom “kletig” .
Dela nougaten i bitar. Ca 8 bitar/chokladkaka. Forma nougatbitarna till små ägg. Klä det med mandelmassan.
Smält vit choklad. Rulla äggen i den smälta vita chokladen.
Strö över strössel.

                                                                                                                                                          

Påskgodis!

I år slår jag på stort när det gäller påsken. Eller ja, stort och stort!? Det beror väl på vem man jämför med. Jag har pyntat på balkongen och bakat påskgodis. Och så ska jag köpa påskägg åt Rikard. Det är stort för att vara mig. Jag funderade på att laga lamm i påsk, men det hoppar jag över. Vi ska inte ha någon påskmiddag hos oss. Däremot hörde jag en hel del trevliga, lite enklare påskmats recept på radion idag. Så slår väl till med någon av dom till lunch någon gång under helgen.
Igår bakade jag påskgodis. Jag gjorde 2 olika sorters marsipanägg. Och så gjorde jag påskbiskvier .Jag har aldrig bakat biskvier förut. Dom blev tyvärr lite misslyckade. Dom smakar nog som dom ska (tror jag). Jag har bara mej själv att skylla, jag försökte nämligen skynda på processen lite. I och med det, så glömdes saker bort och jag kastade om lite i receptet. Precis som med min första omgång cupcakes blev de inte så fina, men jag lyckades snygga till några av dom i alla fall.

                                                                                                                                                          

Kycklingplanka

Ingridienser 4 personer:

4 kycklingbröstfiléer
50 gram smör
8 champinjoner
2 tsk sambal oelek
persilja
2 vitlöksklyftor
4 skivor brieost
10-12 mjöliga potatisar
2 äggulor
2 msk socker
2 dl grädde
2 dl mjölk
Salt & peppar
Valfri sås
Plankor!

* Ge kycklingen stekyta i en panna, och sätt sedan in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.
* Koka potatisen mjuk, häll av och blanda i sedan smör, äggulor, salt, peppar, socker, grädde och mjölk, och rör ihop till moset fått en bra konsistens.
* Ta ut stjälken ur champinjonerna så endast hattarna bli kvar. Fyll hattarna med en blandning av smör, vitlök, sambal oelek och persilja.

* Lägg upp kycklingen på plankan,gör ett snitt i filéerna, och lägg i brieosten.
* Lägg på lite av smörblandningen som är till champinjonerna för extra smak.
* Spritsa eller klicka ut moset runt omkring plankan.
* Häll över sås.
* Lägg på champinjonerna.

*Grädda i ugnen på hög temperatur tills moset fått fin färg

                                                                                                                                                          

Lyx!

Tisdagsmiddagen den här veckan kändes väldigt lyxig. Elin var värd, och hon bjöd på Plankkyckling. Samma idé som plankstek, man byter givetvis ut köttet mot kyckling. Det var väldigt gott. Kycklingfilén var fylld med brieost och toppad med ett gott hemmagjort vitlökssmör. Till fick vi potatismos, bearnaisesås och svamp.



Och när det blev godisdags fick vi efterrätt i stället. Fruktsallad, väldigt fräsch. Kiwi, äpple, päron, banan och hallon. MUMS!





Nästa vecka är det Tias tur att vara värd. Det ser jag fram emot. Hon har nämligen inte berättat vad hon ska laga så jag är väldigt nyfiken.
                                                                                                                                                          

En trevlig helg

Helgen har varit lugn för mig. Jag har jobbat och inte gjort någon mer nytta än så. Inte lagat någon mat på hela helgen.
Något av det godaste jag vet är smörgåsar. Det behöver inte vara nåt “fancy” som räksmörgåsar eller brie & salami smörgåsar (även om det är gott med), det räcker med smör och kanske något pålägg. I fredags var jag ensam hemma i lägenheten, vanligtvis brukar jag ha räkfrossa för mej själv då, men inte den här fredagen. Jag körde  på en gammal klassiker smörgås som jag ätit så länge jag kan minnas. Kokt medvurst på rågsiktkaka så j***a gott!    

Kokt medvurst är nog mitt favoritpålägg, om man räknar bort ost. 


På lördagen blev Rikard och jag bjudna på mat hos Rikards föräldrar. Man får alltid god mat där och så bjuder dom alltid på massor av fika och efterrätt. Igår bjöd dom på älgstek med klyftpotatis, sås och kantareller. Det var jättegott! Och så fick det fördrink och givetvis efterrätt.








Tack Katarina och Kenneth för den goda maten och en trevlig kväll!
                                                                                                                                                          

Katarinas Fördrink

En väldigt god drink. Frisk och fräsch! Den kommer drickas på min balkong i sommar :)

Blåbärsvodka
Sprite
Tranbärsjuice
Blåbär
Is

Fyll glass med is. Börja med 4 cl blåbärsvodka, fyll sedan halva glaset med sprite och andra halvan med tranbärsjuice. Och till slut lite blåbär på toppen.



                                                                                                                                                          

Humor :)

                                                                                                                                                          

Örter & kryddor

"Every woman should have a herb garden" läste jag i en kokbok när jag var i Australien. Det var lättare att odla allting man skulle äta själv än ta bilen och åka till byn mena dom. Det var en väldigt gammal bok som inte bara innhöll recept på mat, utan också tips man kunde ha nytta av i vardagen, tex: hur man gillrar en rävfälla, förberedde ett djurskinn skinn och odlade örter och kryddor i sin "herb garden"

Jag var inte speciellt intresserad av att odla örter på den tiden. Men nu på senare år så är jag det. Och när jag sittter och letar efter tips på hur jag med bästa resultat ska odla grönsaker och kryddväxter på balkongen, så märker jag att det finns mycket man borde veta om det vi smaksätter våran mat med.

Skillnaden mellan örter och kryddor: Örter är bladen på den växt vi använder i maten . Kryddor är de andra delarna på växten, roten, barken, knoppen, frön och bär. En växt kan vara både en krydd och örtväxt.

Vi behöver bara gå hundra år tillbaka i tiden i Sverige så fanns inte många av de kryddor som vi använder idag. För femtio år sedan i Sverige så fanns i det vanliga hushållet salt, vit- och kryddpeppar, lagerblad, kanske curry, som inte är en krydda utan en kryddblanding. Nästan alla kryddor som används i Sverige är importerade. Kryddor och örter odlas över hela världen, men Indien är det största producentlandet totalt sett.

 

Visste du det här?
  • Den tidigaste medicinen var örtmedicin.
  • 1 msk färska kryddor motsvarar ca 1 tsk torkade. Hela kryddor har kvar sin arom i många år, medan malda kryddor tappar smaken efter ett år eller två.
  • 1453 f.Kr Grekerna började med de olympiska spelen, där segraren fick en krans av lagerblad.
  • Ha inte kryddorna stå på ”kryddhyllan” över spisen. Värmen gör att det tappar smaken snabbare.
  • Vitlök odlades i Sverige redan på vikingatiden men blev impopulär pga sin lukt.
  • Saffran påstås kunna öka sexlusten.


 

 

 



 
 
                                                                                                                                                          

Äntligen tisdag

Jag brukar alltid längta tills tisdagarna då jag, Tia och Elin har våra middagsbjudningar. Den här veckan var det min tur att vara värd. Jag var inte riktigt förberedd. Hade planerat en kycklingrätt som inte blev av. Jag hade inte hunnit handla och så kom jag hem sent från jobbet så jag fick ändra planer.
För att forsätta lite i Australien-fårklippar-temat från förra veckan så bestämde jag mej för att göra en Shepards Pie.
Det är redig husmanskost för arbetarklassen, passar ju skitbra eftersom Elin pluggar och Tia är utan jobb för tillfället ;)
En traditionell Shepards pie innehåller bl.a rivna morötter och ärtor. Fick en känsla av att de där ärtorna inte skulle gå hem så jag gjorde lite Special variant för mina middagsgäster.



Och det gick hem som ni ser :)

Receptet finns också på bloggen!
                                                                                                                                                          

Shepards Pie Special

Ingredienser:

Potatis ca 1 kg
1 kg Köttfärs
1 stor lök
4 klyftor vitlök
2 Bacon
Svamp
1 Bultongtärning
lite grädde
sedan hade jag lite olika såser i som jag har i kylskåpet (hela min kylskåpsdörr är fylld av sås) kommer inte ihåg exakt vad som åkte i den här gången, men vet att jag hade i Worcestershire sauce, man kan klicka i lite av de mesta man gillar :)

Skala och koka potatis
Stek bacon, svamp lök, vitlök, köttfärs. Jag brukar ta undan svampen och bacon tills köttfärsen är klar. Blanda ihop allt. Ha buljongtärning och lite grädde, låt stå på låg värme en stund tills köttfärsröran blir lite tjock. Sen börjar jag krydda och smaksätta med mina olika såser.
Under tiden du hållit på med köttfärsröran är potatisen klar och redo att mosas. Elvisp funkar bra för mej. Jag brukar ha i smör, mjölk/ev grädde, salt,peppar, muskot, lite ost är gott.  Eftersom allt ska gratineras sedan kan man ha i ett ägg i potatismoset så får det lättare en gyllenbrun färg. Själv brukkar jag alltid glömma bort det där ägget så har ingen erfarenhet hur det smakar.
Lägg köttfärsröran i en ugnsform och sedan moset uppe på.
Gratinera tills moset fått en gyllenbrun fin färg :)


                                                                                                                                                          

Cupcakes nr 2

Jag kunde inte riktigt komma över hur misslyckade mina cupcakes blev när vi hade fika för krikke förra veckan. Så nu har jag skaffat mej en sån är plåt med inbygggda muffin-hål och testade en gång till.
Och resultatet:



Helt perfekta tycker jag i alla fall. Men kunde inte nöjja mej med det.
Pappa var på sin "hemliga klubb" Odd fellows. Så jag gick dit med några muffinsar. I vanliga fall får man inte komma in där, men med en plåt muffins gick det bra.



Bosse och pappa i köket!

Jag fick inte stanna länge för det hade mycket att stå i. Det åt muffinsarna senare på kvälle och det fick tummen upp betyg :)
                                                                                                                                                          

Överaskningsparty!!!

I lördags hade jag och Tia och Elins syster Lina ordnat en överaskningsfest för Elin, på hennes födelsedag. Vi hade bestämt att festen skulle bli av för ca 3 veckor sedan och dagen innan festen fick vi reda på att Elin visste om festen. Men Lina lyckades i allla fall få henne på andra tankar på festdagen så lite överaskad var hon när vi stod och väntade på henne utanför Bishop arms. Men hon visste inte vilka som var bjudna eller vad som skulle hända eller vad vi skulle göra. Jag hade planerat lite lära-känna-varandra lekar och sen åt vi mat och födelsedagskaka.
Men eftersom det här är en matblogg så håller jag mej på att berätta om maten :)
Vi var 10 personer, så jag, Tia och Lina hade lagat varsin paj. Jag gjorde en Salami & brie paj. Tia gjorde en köttförs & svamp paj och Lina gjorde Elins favorit paj Chevré & aprikos . Vi åt sallad och bröd till, det var väldigt gott!



FESTGÄNGET



Till fikat sedan hade jag inte bakat någon födelsedagstårta. En vanlig chokladkaka blev det som jag gräddat i min aldeles speciella form som bara används vid dessa speciella tilfällen. Tia och hennes syster Ammi är lite mer konstnärligt lagda än mig så jag lät det garnera en varsin kaka.



Recptet är grundreceptet till cupcakes och grundreceptet till frosting som du kan hitta under kategorin recept.
Drinken Green dream som finns under kategori dryck gjordejag i en shot variant.





Grattis Elin !!!
(i förskott)
Önskar Partygänget från i lördags


                                                                                                                                                          

3 pajjer

Här kommer recept från pajjerna från elins överaskningsfest:

Elins Chevré & aprikos paj med honug och valnötter!

Fyllning:
350 gr chévreost
10-15 torkade aprikoser

Äggstanning:
3 ägg
2,5 dl grädde
2 krm salt1 krm vitpeppar

Tillbehör:
flytande honung
valnötter
ruccola

Sätt ugnen på 225 grader.

Gör en vanlig pajdeg och förgrädda i ugnen.
Smula ner chévre och hackade aprikoser.
Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar, och häll över.
Grädda i ugnen ca 20 minuter eller tills pajen fått fin färg.
Skär upp och ringla över honung och valnötter. Servera med lire ruccola!

Tias Svamp & Köttfärs paj

Fyllingen:
Köttfärs
lök
svamp
paprika
grädde
svampbuljong
Creme bonjour/creme fraishe -MED SVAMPSMAK
ost

Så här gör jag den:

Börjar med att steka lök å köttfärs i en panna, och färska champinjoner i en annan
Kryddar köttfärsen å svampen efter smak.
När köttfärsen e färdig, slänger jag i hackad paprika och häller i grädde. I men en svamp bujong i det.
Sen blandar jag ihop svampen å köttfärsen till en röra.
Fyller pajformen me de. (pajdegen är där i såklart)
uppe på det brer jag ett lager me smaksatt creme farishe eller som sist, en creme Bonjour. Svamsmak så klart.
på me ost å in i ugn.

Linneas Salami & brie paj (fast fick nog de här recptet av Jessie en gåg i tiden)

Fyllning:

Salami
Brie ost
3 ägg
3 dl mjölk
riven ost

Gör en valnlig pajdeg!
Varva med salami och brie ost så mycket du vill ha i. Blanda mjölk och ägg och riven ost häll över i pajformen. Grädda ca 30-40 min på 225 grader. tills gyllenbrun.


                                                                                                                                                          

Design!

Jag har fått väldigt mycket hjälp med bloggen,  speciellt designen. Efter ett par försök att själv designa en snygg blogg så gav jag upp och bad om hjälp! Och det var väl det bästa jag kunde gjort! Nu har jag en snygg och trevlig design och det är lite lättare att klicka sig runt till de olika kategorierna. Så med det här inlägget vill jag tacka Elina så mycket för all hjälp och tålamod. Om du själv har några frågor om design eller bara vill kolla in Elinas blogg så klicka här : Vanima Ainu
                                                                                                                                                          

Fårklipparmiddag!

I Torsdags hade jag temamiddag. Temat var Australien och fårklippning. Eftersom jag jobbat 4 år i fårklippningsindustrin så har jag lite erfarenhet av vad sådana människor äter till middag. Så det blev en en gryta. Lamm såklart! Och till efterätt Pavlova!
Jag hade bjudit över jobbarkompisarna Hanna och Andrea.


Det hade med sig gåvor till mej och Rikard



Vi fick jordgubbskola doppad i mörk choklad och Chokaldsirap av Hanna och ett hembakat bröd av Andrea. Brödet var JÄTTE gott och receptet kan du hitta här: http://friskusen.blogg.se/category/recept.html
                                                                                                                                                          

Pavlova

Under 1920-talet turnerade Anna Pavlova i Australien och på Nya Zeeland då bakelsen uppfanns till hennes ära.
Det är en maräng botten med grädde och (helst) färska bär och frukt.

Ingredienser

4 äggvitor
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Ugn: 125 grader
Vispa ihop till hårt skum. Bre ut på plåt antingen i portionsbitar eller som en stor tårta. Grädda i ca 2 timmar. Stäng av ugn låt stå och svalna över natten om du vill. Jag anser att man kan ta ut direkt om man är ute i sista minuten.


                                                                                                                                                          

Linnea Lamm Gryta

Det här är en lätt rätt som sköter sig själv och inte kräver mycket förberedelse, däremot tar den lång tid. Jag började med köttet ca 18:00 kvällen innan så fick det stå på låg värme hela natten. (stängde av när jag gick till jobbet) Det ultimata är om man har en Crock Pot, Då ät det bara att trycka på innan man går till jobbet så är det nästan klart när man kommer hem.


1½ kg nackkotletter
5 vitlöksklyftor
2-3 lökar
1 kruka färsk timjan
1 kruka färsk Rosmarin
1 förpacking paserade tomater
Morötter
Potatis
Sötpotatis

Lägg i nackkotletter, Strimlad lök, vitlök, rosmarin och timjan (bind ihop dom med ett snöre de ska tas ur grytan senare) i en gryta, fyll på vatten precis så det täcker maten. Koka upp. Låt sedan på låg värme. När köttet börjar lossna från benet på kotletten är de dags att ta upp de färska kryddorna och tillsätta passerade tomater, morötter, potatis och sötpotatis. Låt koka på låg värme i grytan tills servering. Jag brukar lägga i rotfrukter ca 1½ timme innan man ska äta.

  • Krydda efter smak du kanske vill ha andra kryddor än timjan och rosmarin
  • Skär inte bort fett eller ben från köttet, det bidrar till smaken





Crock Pot!
                                                                                                                                                          

Taco tisdag

I tisdags hade jag, Tia och Elin våran midagsträff igen. Den här veckan var det Tias tur. Hon hade lagat sin svärmor Mariannes specialité: Taco gratäng. Jag har aldrig ätit den varianten av tacos tidigare. Vi fick salllad, nachos och tortillabröd till, så jag åt min gratäng i tortillan. Det var väldigt gott och nästa gåg jag ska laga tacos får det bli en gratäng.

                                                                                                                                                          

Maränger

Har bakat väldigt mycket maränger på senaste tiden. Jag läser och har prövat så mycket olika recept och kommit fram till att det enklaste sättet också är det bästa. Det står i alla recept att man ska lämna maränger i ugnen över natten för att svalna. Det blir jättegott.  Men det är inte nödvändigt. Är man ute i sista sekund för marängfika eller om man bara är jäkligt sugen på maränger kan man ta ut dom direkt, jag tycker inte de gör något om de blir lite sega.

Det här måtten brukar jag använda:

3 äggvitor
3 dl socker
Ett ett stänk ättika eller citronsaft

Värm ugnen till 150 grader. När du ställer i marängerna sänk värmen till 100 grader. Grädda ca 2 timmar.
Vispa först äggvitorna och ättikan till ett ordentligt skum. Vispa sedan i sockret, lite i taget tills smeten blir så fast att man kan vända bunken upp och ner utan att smeten rinner ur. Spritsa eller smeta ut marängen på plåt med bakplåtspapper.

Oftast brukar jag göra stora marängbottnar till Pavlovas. Det blir JÄTTE goda!


Dessahar jag pyntat till me lite karamellfärg i smeten och strössel.

                                                                                                                                                          

Leila Cupcakes

Jag skulle baka såna där fina cupcakes som Leila på tv bakar. Det blev inte riktigt så höga och ståtliga som Leilas. Men väldigt smaskiga. Det här är grunrecept på muffins som jag använt. Jag gjorde chokladmuffins så jag tog bort citron och tog  ca 3 tsk kakao i stället

Grundrecept:
100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.

Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.

Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.

Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna och "torra" inuti. (Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när när du dragit ut den)


Tips:
  • Om man sätter muffinsformarna i en muffinsplåt (sån med färdiga hål i) så flyter inte det ut så som mina gjorde.
  • Fyll dina cupcakes, lägg i en dumlegodis, non stop eller vad du själv vill att muffinsen ska smaka. Men lägg det inte i botten av formen, först lite smet, fyllning, lite till smet.
Glasyren:

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citron, saften (kan uteslutas)
100 g Philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg

Gör så här

1. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.

2. Vispa i Philadelphiaosten.

3. Färga glasyren i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.

4. Bred den på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor.

 




                                                                                                                                                          

Tuss Cookies

Tuss smaskiga cookies hon brukar ta med till jobbet då och då!

Följande ingredienser ger ca 75-80 st choklad - chip - kakor med havre.

Ugnstemp: 210 grader
Baktid: 8-10 min

* 200 gram grovhackad ljus mjölkchoklad
* 225 gram kylskåskallt smör elller margarin
* 2 ½ dl strösocker
* 2 stora färska ägg
* 1 tsk vaniljsocker elr några droppar vaniljrom
* ½ tsk bikarbonat
* 5 dl siktat vetemjöl
* ½ tsk salt
* ½ tsk bakpulver
* 5 dl snabbhavregryn
* bakplåtspapper


Börja med att grovhacka mjölkchokladen, lägg sedan i kyl. vispa poröst samman fett (ej smält) ägg, vanilj och bikarbonat.
Tillsätt det siktade vetemjölet, salt, bakpulver och vispa väl.

Vispa så i snabbhavregrynen. Sist rörs chokladbitarna ner.
Degen ska vara kladdig.
Klicka sedan ut 3/4 msk degklickar på bakplåtspapper. Lämna sedan 8 cm mellan klickarna.
Grädda i mitten av ugnen i 210 grader i ca 8-10 minuter, eller tills kakorna fått en fin brun färg, utan att de är brända.
Låt svalna på galler och provsmaka till en kopp nybryggt kaffe.

Går även bra att frysa in kakorna. De kan även förvaras upp till 3 månader i frysen.

                                                                                                                                                          

Fika för Krikke

Idag fick jag mej en ordentlig sockerchock. Av en lite tråkig anledning ställde vi till med fika på jobbet! Jag hade bakat Cupcakes. Jobbpolaren Linda hade bakat kladdkaka och andra jobbpolaren Tuss hade bakat cookies

Det är så att våran chef Christian ska lämna oss och ge sej av söderut (Göteborg). Så ett litet avskedsfika för honom var på sin plats. Och alla ordinarie var närvarande för att ta farväl



Så det här inlägget är dedikerat till dej Christian Petersson!
Lycka till i Göteborg och hoppas du får komma tillbaka till oss efter midsommar.
från alla på CMC 632 Eskilstuna
                                                                                                                                                          

ÄGGTIPS!

  • Ägg tycker jag är himla gott! Och det är nyttigt ockå. När man bakar och lagar mat inträffar det då och då att man ska använda halva ägget, dvs gulan eller vitan. Här kommer några tips på vad man kan göra av den delen som blir över.

    Gulan: Majonäs, Aioli (min personliga favorit) Såser tex: bearnaisé & hollandaisé, Glass, Chokladmousse.
    Vitan:  Maränger i alla olika varanter, klassiska Mums Mums (gräddbullar), Marshmallows.

    Äggvita kan man frysa in och använda senare. Fryser man in äggulan tappar den sin bindande förmåga (som den ofta menas användas till när man använder halva ägg)


    Visste du att:

                       
  • En höna kan bara lägga 1 ägg om dagen (En bra värphöna kan värpa 300 ägg/år)
  • Det tar 21 dagar för ett befruktat hönsägg att bli en kyckling
  • En höna kan bli upp till 10 år gammal
  • En kyckling kan andas inne i ägget
  • Äggulans färg varierar beroende på vad hönan äter
  • Hönan "kacklar" på ett speciellt sätt när hon ruvar på ägg










                                                                                                                                                          

Black & White Chokladpaj

Pajdeg:                               Fyllning:                                      Garnering:

3 dl vetemjöl                       100 g vit choklad                          ½ dl vatten
2½ msk kakao                     250 g kesella 10%                        ½ socker
4 msk strösocker                 1 msk Cointreau                           2 apelsiner (skalet)
150 g smör                          1 apelsin (finrivet skal)
1 ägggula                            3 ägg


Blanda ihop mjöl, kakao, smör och socker. Tillsätt äggulan och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut i form (jag använde en med löstagbar kant) Ställ formen i kylen i 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

Smält chokladen, blanda ner Kesellan försiktigt tillsätt Cointreau, apelsinskal och ägg. Häll smeten i formen och grädda i nedre del av ugn i ca 30 minuter.

Garneringen:
Riv apelsinsalen i större "strimlor"  Koka upp vatten och socker . Koka apelsinskal strimlorna i sockerlagen i ca 5 min. Låte strimlorna rinna av. Låt pajjen kallna och garnera sedan med strimlorna  Färdig att servera!!!

Det här receptet har jag tagit ur en pajbok. Jag tyckte pajjen var lite torr och rekomenderar en bärsås eller bär till pajjen! Bär och choklad är gott tillsammans. Då kan man utesluta apelsinskalgarneringen (om man vill)



                                                                                                                                                          

Zürlisch

Detta är en specialdrink jag improviserade fram till Perra på  pardejten. Han bad om en syrlig drink, därav namnet Zürlisch (Perras egen idé)

Smirnoff North nordic berries
Rosen´s lime
Päronläsk
Is

Mycket is i glaset = Viktigt! (jag var lite snål med is på den där bilden)  Lika delar Smirnoff, Rosen´s Lime och Päronläsk.
Jag rekomenderar att smaka av hur mycket Päronläsk man vill ha i, meningen är att drinken ska vara syrlig, inte söt. Utesluter man päronläsken smakar drinken hostmedecin.

                                                                                                                                                          

Green Dream

Midori Melon likör
Likör 43
Xanté
Mjölk
Is

Fyll glaset med is (viktigt)  lika delar av likör sorterna, möjligtvis att jag kan ha i lite mer melon likör i den drinken för färgens skull. Toppa med mjölk! :)

I drinken på bilden ingår ej Xanté, smaken är givetvis inte densamma men det är en lika god variant av drinken.
(drinkarna har möjligtvis ett annat namn på krogen)

                                                                                                                                                          

Frisk Fräsch Fördrink

Vodka           (vaniljvodka är ett annat alternaiv)
Vanilj likör
Päron läsk
Is

Alltid is i glaset först. Sedan 1 del vodka och ½ de vaniljlikör, fyll upp med päronläsk! Garnera med vad du än tycker är fint/gott . För min del blev det lime denna gång.




                                                                                                                                                          

Pardejt

Igår kväll hade jag och Rikard (sambon) pardejt med min bästa kompis Jessie och hennes kille Per. Att pardejta kan vara ett väldigt trevligt sätt att umgås och lära känna din kompis nya parnter, samtidigt som det kan vara det värsta, tråkigaste, jobbigaste sättet att spendera en lördagskväll. I det här fallet var det Rikard och Per som skulle dragit det tyngsta lassett om något skulle gått snett, tex: de har inget gemensamt, inget att tala om eller, de tycker helt enkelt inte om varandra. Men som tur är så är både Rikard och Per (som från och med nu kallas Perra) två hyvens killar, så vi hade en väldigt trevlig kväll!
 Och kvällen började med en Frisk Fräsch Fördrink hemma i baren hos mig och Rikard!
 (Jessie)

Sedan gick vi ner till Eskilstunas bästa resaurang Papas Tapas!
 
Är du Eskilstuna-bo och inte ätit här någon gång, GÖR DET!!! Trevligaste och godaste stället i stan! 
 
Efter maten var det efterrätts och Irish coffe dags hemma hos mig och Rikard. De har fina efterrätter på Papas så jag hade förberett lite extra ;)
  

 Black & White choklad paj. Det var en god efterrätt med några små justeringar (som man kan läsa om i recept kategorin)

Ett par drinkar på det och kvällen var fullbordad! :)

 

Tack Jessie & Perra för en TOPPEN kväll!!!  

                                                                                                                                                          

Testa pizza!

När jag gick i högstaidet åt jag aldrig skomaten. Jag var riktigt petig med mat på den tiden. Under en period var jag däremot helt galen i mini-calzones. Varje dag efter skolan åt jag två stycken som "mellis", eller sen lunch. Sen försvann dom, togs väl antagligen bort ur sortimentet. För ett par dagar sedan fick jag nys om att Grandiosa kommer med en ny mini-pizza. Grandiosa minipizza X-allt. 
 Tänkte jag skulle testa den. Vill du också testa? gå in på
 http://smartsontestpilot.se/grandiosa/bli-testpilot/