Svampsoppa!

Ingredienser

(obs, jag gjorde allt på en höft så mängden av allt är lite diffust. Detta är ungefär, men ni får prova er fram)

400 gram blandad svamp
1 gul lök
3 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 dl grädde
2 matskedar balsamvinäger
2 dl rött vin
Färsk timjan
Salt & Peppar
Smör

Beskrivning.

Skala och hacka löken och fräs i smör tillsammans med svampen. Häll över vin, vatten och buljongtärningar. Koka upp och tillsätt sedan timjan och balsamvinäger. Puttra ett tag och sen i med grädden. Smaka av med salt och peppar.
                                                                                                                                                          

Jordärtkocksoppa!

Ingredienser.

2 st charlottenlökar
500 gram jordärtskockor
3 dl vitt vin
4 dl grädde
Salt & peppar
1 matsked smör

Beskrivning.

Skala och hacka löken grovt, och fräs den i smöret.
Skala och skär ner jordärtskockorna i mindre bitar och låt dem fräsa på med löken. Häll på vinet och reducera tills hälften av vinet återstår. Häll på grädden och låt puttra i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Mixa soppan helt slät med en stavmixer. Servera!

                                                                                                                                                          

Halv åtta hos oss!

Varje tisdag träffar jag mina två kompisar Tia och Elin. Vi turas om att bjuda varandra på mat. 
 Det hela började i höstas när Tia bröt foten. Så fort jag hörde detta erbjöd jag mej givetvis att komma över till henne, fixa lite käk och sällskapa. Elin fick nys om det hela och ville också vara med. Sen hade vi så himla trevligt att vi bestämde oss för att ses varje vecka.
 Middagsbjudningen börjar klockan halv sju, då äter vi till ca 19:15. Sen tittar på "Halv åtta hos mej" Så sitter vi och snackar skit i 1 timme tills Despreate Housewives börjar. Värden för kvällen har också uppgift att köpa godis till tv-tittandet. I början laga vi bara nåt man kände för, eller visste alla tyckte om. Nu har vi avancerat lite och bestämt att man ska pröva nya recept.
 I tisdags var det Elins tur att vara värd. Hon lagade 2 olika sorters soppor:
 Jordärtskocksopa!

Svampsoppa!

Ock till soppan hade hon gjort Västerbottenost-breadsticks

Allting var VÄLDIGT gott!!!

Ibland när Elin är värd så delar hon upp godiset i 2 påsar. Det som är salt, surt och sockrigt i en påse, och godis utan sånt i en annan. Det tycker jag är toppen! 
                                                                       

                                                                                                                                                          

Söndagmiddag!

I söndags bjöd jag och Rikard (sambon) våra föräldrar på mat. Dels som tack för hjälpen med flytt och allt runt omkring, och dels för att det är trevligt att bjuda på mat.
 Jag var rätt ivrig över middagen för jag hade planerat laga tre-rätters, något avancerat. Rikards mamma gluten-allergiker så det skulle bli en lite av en utmaning. Jag tänkte hela veckan på vad jag skulle laga och planerade en massa, men som vanligt kunde jag inte bestämma mej, och så var jag väldigt sent ute i tid med allting, så det blev ingen tre-rätters middag. Det blev varmrätt och efterrätt. Det blev inget avancerat heller. Lövbiffrullader med ost och vitkkssmör, klyftpotatis och sallad. Sen snodde jag Hannas chokladmousse recept till efterrätt. Men OJ OJ OJ så gott det blev. Det räcker med lite enklare mat ibland ! :)
     Kameran glömdes bort till varmrätten ännu en gång

  

                                                                                                                                                          

Hannas GODA chokladmousse

Chokladmousse m. mjölkchoklad!

Ing:
Marabou mjölkchoklad
Grädde
Äggulor
Ev smaksättning som konjak el punsch
Färska bär

Gör såhär:
Vispa grädden hårt.
Smält sedan chokladen över vattenbad under uppsikt. Vispa upp 2 äggulor,vispa sedan i chokladen med äggulorna,vispa ganska kraftigt.Ha i hälften av grädden först,vänd runt,o ha sen i resten. Häll upp i skålar o ställ kallt ett par timmar innan servering. Servera med färska bär!


                                                                                                                                                          

Hannas GODA pasta ( med räkor)

Ingredienser:
Råa tigerräkor
Olja
Sambal olek
Vitlök
Citron
Rödlök
Vitt vin
Creme fraiche
Skaldjursfond
Salt
Peppar
Bladspenat


Gör såhär:
Fräs räkorna torrt i en panna först,så dom får lite färg. Häll sedan på e blandning av sambal olek,vitlök o olja(det ska vara mycke vitlök o sambal o mindre olja). Ha i hackad lök,vitt vin o lite citron,fräs i ett par minuter på medel värme. Ha sedan på creme fraiche,blanda ihop till en sås,smaksätt med skaldjursfond,salt,peppar. Ha i blaspenaten precis innan du ska servera.


                                                                                                                                                          

Hannas GODA mat!

I torsdags bjöd min arbetskamrat Hanna mig och en annan arbetskamrat (Tuss) på mat. Jag har ätit hos Hanna ganska många gånger nu. Hon har oftast bjudit på Tapas. Det är min favorit och jag blir lite som kusin Malins kille Robban när Hanna ska bjuda, jag vill bara att hon ska laga tapas , inget annat. Det är lite konstigt att jag blir så inskränkt och bara vill äta tapas hos henne, för om jag tänker efter så är intrycket jag har fått av Hannas matlagning, att vad hon än har i sin matlåda på jobbet, så är det något som doftar ljuvligt och ser väldigt fint ut. Det är till och med fint upplagt i plastlådan.
 Den här gången skulle Hanna i alla fall inte bjuda på tapas. Jag tjatade i några dagar att hon skulle berätta vad det skulle bli i stället, men hon vägrade så klart att berätta. Men jag gissade på pasta med räkor. Och när jag steg i trappen till hennes lägenhet kände jag redan att det lukta god mat och när jag steg in i lägenheten var det underbart!
 -Seafood! utbrast jag
 Det var pasta med räkor. Så himla gott! Sen fick vi efterätt också! Chokladmousse! Den var ljuvlig. På vanlig marabou mjölkchoklad.

Hanna med huvudrätten

Hanna med den ljuvliga choklamoussen!

                                                     TACK SÅ MYCKET FÖR MATEN HANNA!!!

                                                                                                                                                          

Kusinträff!

Är en baddare på att göra hamburgare!!! det tycker jag själv i alla fall och min kusins man Robban. Alltid när jag ska bjuda Kusin Malin och hennes familj på mat ber Robban om hamburgare. Den här gången hade jag "hotat" med att jag kanske skulle bjuda på något annat så när det klev in genom dörren och kände lukten av stora feta saftiga burgers fick jag en frågande blick av robban!?
-Ja, det blir Hamburgare ikväll!
-Åh FAN va bra sa han, jag är jättehungrig!

Så Hamburgare klyftpotatis och aioli blev det! riktigt smarrigt var det också. (Robban åt 3st) Nu är det så att jag är lite grön i bloggvärlden än så länge, så jag tänkte inte på att fotgrafera förränns efter vi käkat upp. Så nån bild på Burgarn finns inte.
 
Fast jag kan inte ta åt mej hela äran för hamburgare-kvällen. Rikard (sambon) hjälpte ju till i köket såklart. Han är duktig men eftersom jag gärna vill bestämma (och han låter mej) brukar han få hacka tex grönsaker och skala potatis och sånt. Nu när vi gjorde hamburgare rev han lökarna.

 

Här är Kusin Malin och Robban när vi nästan ätit klart


Måste ta mej i kragen och börja baka lite snart. Hade inget att bjuda på till fikat. Kusin Malin ville dricka te. Så jag gav hennne förpackingen med olika fuktte. Lilla Alice trodde det var en kakburk och undra om jag inte skulle låta henne ta en snart. Hon såg rätt besviken ut sen när det inte var kaor och jag heller inte hade några. ...oops

                                                                                                                                                          

Välkommen!


                              
                                                      Hej och Välkommen till min blogg!

Jag ÄLSKAR god mat och dryck. Så i den här bloggen kommer du kunna läsa om allt som rör ämnet. Jag tycker om att laga mat och baka så jag ägnar rätt så mycket tid i köket. I köket vill jag att allt ska gå till på mitt sätt, Rikard (sambon) kallar mej kökskhadaffi. Men det gör inget. Lagar vi mat som jag vill blir jag nöjd! Jag hoppas kunna erbjuda både lite underhållning och massa ideér/tips till både oerfarna och erfarna kockar.

ps. det kommer även finnas en Reskategori. För resa är något annat jag ÄLSKAR