Valnötsbröd!
Jag fick för ett tag sedan en brödbok av Rikards föräldrar. Och i julklapp av mina egna föräldrar fick jag en matberedare/mixer/degblandare, så nu ska här bakas bröd. Anledningen att jag inte bakat så mycket bröd är att jag tycker de är så besvärligt med knådandet av degen. Jag tycker till och med det är besvärligt att göra pajskal. Men nu finns det inga ursäkter mer. Till mina bröddegar har jag min nya köksmaskin och till mina pajskal finns Rikard till hands. Tur man har ;)
Ingredienser:
(12 brödbullar)
25 g jäst
1 msk flingsalt
2 msk honung
2 msk valnötsolja
4 dl kallt vatten
1 dl mjölk
75 g hackade valnötter
2 dl fint rågmjöl
8 dl vetemjöl special + lite mer
Smula jästen i en bunke. Tillsätt flingsalt, honung, valnöts olja, vatten och mjölk. Rör ihop så jästen löser sig.. tillsätt valnötter. Blanda i mjölet. Blanda i degblandaren i 15 minuter Aleternativ 1: använd degkrokarna på elvispen. Alternativ 2: blanda och knåda för hand.
Låt jäsa 2 timmar under duk
Knåda degen på bakbord (nu behövs mera mjöl) Forma degen till en avlång rulle. Dela i tolv bitar. Lägg bitarna i muffinsformar.
Låt jäsa 1 timme under duk,
Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden i 5 minuter, sänk seden värmen till 200 grader och grädda 25-30 minuter till.
Brödet blev jättegott. Jag är så nöjd.
Jag åt nygräddat valnötsbröd till en god jordärtkocksoppa som Elin lagade en tisdagsmiddag förra våren. Man får inte glömma bort gamla godingar.
Ingredienser:
(12 brödbullar)
25 g jäst
1 msk flingsalt
2 msk honung
2 msk valnötsolja
4 dl kallt vatten
1 dl mjölk
75 g hackade valnötter
2 dl fint rågmjöl
8 dl vetemjöl special + lite mer
Smula jästen i en bunke. Tillsätt flingsalt, honung, valnöts olja, vatten och mjölk. Rör ihop så jästen löser sig.. tillsätt valnötter. Blanda i mjölet. Blanda i degblandaren i 15 minuter Aleternativ 1: använd degkrokarna på elvispen. Alternativ 2: blanda och knåda för hand.
Låt jäsa 2 timmar under duk
Knåda degen på bakbord (nu behövs mera mjöl) Forma degen till en avlång rulle. Dela i tolv bitar. Lägg bitarna i muffinsformar.
Låt jäsa 1 timme under duk,
Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden i 5 minuter, sänk seden värmen till 200 grader och grädda 25-30 minuter till.
Brödet blev jättegott. Jag är så nöjd.
Jag åt nygräddat valnötsbröd till en god jordärtkocksoppa som Elin lagade en tisdagsmiddag förra våren. Man får inte glömma bort gamla godingar.
Kommentarer
Trackback