Rikard & Nisses Guinnesskräftor
Rikard och Nisse var iväg till Stockholms skärgård på kräftskiva. De slog på stort och köpte färska kräftor. 11 kg signalkräftor från HJälmaren. Jag fick mig ett smakprov på deras Guinnesskräftor. De var väldigt goda!
Receptet är beräknat för 2 kg kräftor. Det kan användas både för färska och för att piffa till. kokta kräftor. Om färska kräftor används, tillse att de är helt rena. Till färdigkokta kräftor behövs i regel inget salt, men det är såklart
en smaksak
Ingredienser
-
2 kilo kräftor
-
ca 20 dillkronor
-
1 Guinness Extra Stout
-
1 dl salt
-
3 msk socker
-
3 l vatten
Tillagning
-
Koka upp vatten, Guinness, dill, socker och salt i en stor kastrull och låt koka några minuter och sedan sjuda.
-
I en annan kastrull kokar du upp bara vatten. Den bör vara av ungefär samma storlek som den andra kastrullen. I denna kokar du hastigt de okokta kräftorna. Kokta 30-45 sekunder tills de har slutat sprattla och skiftat färg. Koka inte för länge, det förstör kräftorna. Därefter hälls kräftorna ner i lagen där de får sjuda. När alla kräftor är i lagen låter du kräftorna sjuda i ytterligare 5 minuter. Ta av från värmen och låt svalna. Om mer än 2 kilo kräftor ska kokas, överför allt till en hink eller liknande. Ha inte i några fingrar eller liknande i lagen för att undvika bakterier. När kräftorna i lagen svalnat förs de över till kylen i passande hink eller bunke. Se till att alla kräftor ligger under lagen. Lägg på mer dillkronor upp och ner i bunken och låt stå över natten. Redan kokta kräftor läggs i kall lag i kylen över natten, med nya dillkronor också.