Elins Midsommartårta!
Den här jordgubbstårtan åt vi på midsommar. Fläderkrämen är "to die for" !
Ingredienser
Tårtbotten:
4 äggulor
3 dl socker
1½ dl vatten
1½ dl vetemjöl
1½ dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 äggvitor
Fläderkräm:
4 äggulor
3/4 dl socker
3 msk outspädd fläderblomssaft
3 dl vispgrädde
Garnering:
Vispgrädde
Färska jordgubbar
Gör så här:
Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda i vatten och vispa litet till. Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och tillsätt detta. Vispa äggvitorna för sig till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och grädda i 175° ca 30-35 minuter. Låt kakan svalna.
Rör ihop äggulor, socker, fläderblomssaft och vispgrädde i en kastrull. Sjud krämen under ständig vispning på svag värme tills den börjar tjockna. Låt den kallna.
Skär kakan i tre bottnar. Vispa grädden. Skär en handfull jordgubbar i skivor. Blanda hälften av grädden med den kalla fläderkrämen och bred ut denna gräddkräm över de två understa tårtbottnarna. Fördela de skurna jordgubbarna över varje botten. På den översta bottnen breder du först ut den oblandade, vispade grädden och dekorerar sedan med hela jordgubbar, alltså inga skivade jordgubbar på den.

Ingredienser
Tårtbotten:
4 äggulor
3 dl socker
1½ dl vatten
1½ dl vetemjöl
1½ dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 äggvitor
Fläderkräm:
4 äggulor
3/4 dl socker
3 msk outspädd fläderblomssaft
3 dl vispgrädde
Garnering:
Vispgrädde
Färska jordgubbar
Gör så här:
Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda i vatten och vispa litet till. Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och tillsätt detta. Vispa äggvitorna för sig till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och grädda i 175° ca 30-35 minuter. Låt kakan svalna.
Rör ihop äggulor, socker, fläderblomssaft och vispgrädde i en kastrull. Sjud krämen under ständig vispning på svag värme tills den börjar tjockna. Låt den kallna.
Skär kakan i tre bottnar. Vispa grädden. Skär en handfull jordgubbar i skivor. Blanda hälften av grädden med den kalla fläderkrämen och bred ut denna gräddkräm över de två understa tårtbottnarna. Fördela de skurna jordgubbarna över varje botten. På den översta bottnen breder du först ut den oblandade, vispade grädden och dekorerar sedan med hela jordgubbar, alltså inga skivade jordgubbar på den.


Kommentarer
Trackback