Röd vinbärsgelé!
För två år sedan skulle jag göra röda vinbärsaft. Min saft blev jättegod och jag var mycket nöjd! Men dagen efter när jag skulle svalka mig i sommarvärmen med ett glas saft så var den lika god men den hade blivit klumpig och lite gelé-ig. Så jag använde den som gelé till mat, och som sylt på pannkakor i stället.
Röda vinbär inehåller mycket pektin. Pektin och socker tillsammans blir gelé. Så att göra gelé på röda vinbär är väldigt lätt pga de naturliga pektinet. Det enda du behöver ha hemma är socker (och röda vinbär givetvis)
Ingredienser:
2 l (ca 1 kg) röda vinbär
3-4 dl vatten
9 dl (ca 750 g) socker/liter avrunnen saft
Skölj bären. Släng ev. dåliga bär. Det är inte så noga då alla bär ska mosas ihop, kokas och silas. Kvistar kan därför vara kvar. Lägg i en kastrull och tillsätt vatten. Koka upp och mosa bären med ex. en potatisstöt så de saftar sig. Mosa någon minut
Sila bären saften från bären och mosa ut den sista saften ur bären, låt stå och rinna ett tag. Den sista saften innehåller mycket pektin så försök få ut så mycket som möjligt.
Tillsätt 9 dl socker per liter saft till kastrullen. Koka upp saften med sockret under omrörning tills sockret löst sig. Ca 15 minuter. Skumma av.
Är du osäker på att vinbärssaften kommer stelna kan du göra ett geléprov*
Häll upp gelén i varma burkar, skruva på lock direkt och ställ in i kylen för att svalna.
*Gör geléprov genom att hälla lite av gelémassan på en kall tallrik. Dra med en sked tvärs över massan. Rinner den inte ihop är geléet färdigkokt.
I en del recept står att man ska använda knappt mogna vinbär. Om man använder mogna vinbär måste man tillsätta pektin eller melantin. Det gjorde inte jag men det blev gelé ändå.
Det står också att man ska använda syltsocker om man ska spara gelén en längre tid. När jag gjorde min "saft" så höll den sig i 2 år i kylen.
Röda vinbär inehåller mycket pektin. Pektin och socker tillsammans blir gelé. Så att göra gelé på röda vinbär är väldigt lätt pga de naturliga pektinet. Det enda du behöver ha hemma är socker (och röda vinbär givetvis)
Ingredienser:
2 l (ca 1 kg) röda vinbär
3-4 dl vatten
9 dl (ca 750 g) socker/liter avrunnen saft
Skölj bären. Släng ev. dåliga bär. Det är inte så noga då alla bär ska mosas ihop, kokas och silas. Kvistar kan därför vara kvar. Lägg i en kastrull och tillsätt vatten. Koka upp och mosa bären med ex. en potatisstöt så de saftar sig. Mosa någon minut
Sila bären saften från bären och mosa ut den sista saften ur bären, låt stå och rinna ett tag. Den sista saften innehåller mycket pektin så försök få ut så mycket som möjligt.
Tillsätt 9 dl socker per liter saft till kastrullen. Koka upp saften med sockret under omrörning tills sockret löst sig. Ca 15 minuter. Skumma av.
Är du osäker på att vinbärssaften kommer stelna kan du göra ett geléprov*
Häll upp gelén i varma burkar, skruva på lock direkt och ställ in i kylen för att svalna.
*Gör geléprov genom att hälla lite av gelémassan på en kall tallrik. Dra med en sked tvärs över massan. Rinner den inte ihop är geléet färdigkokt.
I en del recept står att man ska använda knappt mogna vinbär. Om man använder mogna vinbär måste man tillsätta pektin eller melantin. Det gjorde inte jag men det blev gelé ändå.
Det står också att man ska använda syltsocker om man ska spara gelén en längre tid. När jag gjorde min "saft" så höll den sig i 2 år i kylen.
Kommentarer
Trackback