Helstekt marinerad fläskyttefilé med örtostcréme, potatisfritatta & sallad

Helstekt fläskytterfilé:
ca 600 g
Bryn köttet i stekpanna så det får fin yta. Laga i ugn på 150 grader i ca 1 timme, om du använder kötttermometer tills den står på 70 grader. Ta ut och låt vila i folie 5 -10 minuter.
Jag marinerade köttet dagen innan.

Marinad:
1 dl olja
3 vitlöksklyftor
lite honung
lite soja

Örtostcréme:
250 g kesella
100 g philadelphia ost
ca 1 dl grovriven parmesan ost
½ dl persilja
½-1 dl basilika
flingsalt
nymalen svartpeppar
Blanda först ihop kesellan och philadelphian. Blanda sedan ner parmesan och örterna. Jag använde fryst basilika och persilja. Om man vill använda färsk så ta en kruka basilika och lite mindre persilja. smaksätt med salt och peppar.

Potatisfritatta:
6-7 halvkokta stora potatisar
1 liten gul lök
60-80 g smulad fetaost
1 vitlöksklyfta 
5 ägg+ 1 äggula
1 dl gräddfil
0,7 dl grädde
½ -1 tsk salt
nymalen svartpeppar
smör

 

Sätt ugnen på 200°. Skala den halvkokta potatisen och riv den på den grova sidan av rivjärnet. Skala och hacka löken, fräs den sedan några minuter i lite smör, ta upp och låt svalna. Vispa ihop ägg, ägggulan, gräddfil och grädde. Rör ner potatisen, osten, riven vitlök, lökfräset, salt och peppar. Smörj en ugnssäker form och häll ner potatissmeten.Sätt in lådan i ugnen tills den stelnat, det tar ca 20 minuter, beroende hur hög och stor formen är. Ta ut potatislådan, låt den svalna något. Lådan går att förbereda dagen innan och värma i ugnen igen, pensla ytan med smör.

Den är god till det mesta till och med kall till en bit sill eller rökt lax.

Receptet på fritattan hörde jag på P1 mat program Meny. Torsdagar 10:00

 

Servera detta med en god sallad!

 

 



                                                                                                                                                          

Kommentarer
Postat av: Amanda

Åh så gott det där verkade!

2011-05-14 @ 12:58:40
URL: http://mycketamanda.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback