Lite om olja!

Så här kan de se ut i matbutiken!



Och på inköpslistan står bara: Matolja!
Jahapp! Det finns ju lite att välja bland i alla fall.

Det här kan vara lite knepigt, vilken olja ska man köpa? dyr eller billig, maj eller raps? 
Det beror helt på vad du ska använda oljan till.

Olivolja:

Olivoljans smak  framställs av fukterna på olivträdet- oliverna. Det finns olika olivoljor, “extra virgin”  "virgin" eller “pure” oliv olja. Det olika namnen har att göra med pressningen av oliverna. Oliverna kallpressas eller varmpressas. *Kallpressningen är den första pressningen som ger den bästa oljan. Kallpressad olja har mycket lägre syrehalt vilket ger den en intensivare smak. När det står virgin eller extra virgin på flaskan är det kallpressad olivolja.
Oljan som finns kvar i fruktmassan efter kallpressningen tar man vara på genom att **varmpressa den.  Det är den varmpressade oljan som kallas “pure” oliv olja!
Kvalitén på olivolja beror på olivsorten, klimat, skörd mm. Billigare olivoljor är ofta en blandning av olivsorter.
Olivolja används främst som smaksättare.

Majsolja:

Majsolja är vegetabiliskt fett som pressas ur majsgroddar. Den är bra att använda som frityrolja eftersom den har en neutral smak och inte missfärgar eller avger os.

Rapsolja:

För att framställa rapsolja pressar man rapsfrön. Rapoljan kan precis som olivoljan framställas genom kall och varmpressning. Rapsoljan tål värme bra, så när man använder rapsolja vid hög värme går inga viktiga näringsämnen förlorade. Bäst lämpad för bakning och stekning.

Solrosolja:

Solrosoljan har en neutral karaktär som inte påverkar smaken hos andra ingredienser i det du lagar. Bra att använda till all matlagning där du inte tänkt använda olja som smaksättare.


  • Olja ska förvaras svalt men inte för kallt. Vid ca 14-16 grader mår den bäst.
  • Stek kött i en blandning av smör och rapsolja så får du fin stekyta.
  • Fritera i neutral olja tex. raps eller majsolja.
  • Olivolja tål inte värme lika bra som tex. rapsolja.


* Kallpressning betyder att oliverna pressas vid en temperatur på 28-35 grader celsius. Det är en kemikaliefri process där man bara använder sig av tryck för att producera högkvalitativ olja.

** Varmpressing innebär att man använder sig av olika industriella metoder föratt ta vara på resten av fruktmassan som är kvar efter kallpressningen

                                                                                                                                                          

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback