Saffransbullar!
Igår bakade jag saffrasbullar. Jag tycker lussekatter kan bli så torra så jag brukar göra bullar istället med mandekmassa-fyllning. Jag hitta ett recept i "Allt om mat"på saffransbullar, på ett lite annorlunda sätt än jag brukar göra. Så jag bakade båda varianterna i år. Kul att pröva något nytt.
Ingredienser:
ca 40 bullar
2 paket saffran (á ½ g)
50 g jäst
1 ½ dl socker
200 g smör
5 dl röd mjölk
½ tsk sallt
ca 14 dl vetemjöl (840 g)
1 ägg till pensling
Fyllning:
2 dl russin
½ dl glögg
200 g mandelmassa
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, häll mjölk i de smälta smöret, värm till 37 grader (fingervarmt). Häll lite av mjölk och smör blandningen över jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt resten av degvätskan, saffran, socker och salt. Jag brukar använda mig av degkrokarna på elvispen när jag ska arbeta in de torra ingredinserna. Ha i mjölet litegrann i taget. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 40 min.
Gör fyllning:
Blanda russin och glögg, låt stå i ca 30 min. Riv mandelmassan och blanda med smör. Låt russinen rinna av och blanda med mandelamassan.
När degen jäst klart. Forma 40 bulllar av degen. Placera i formar på plåt och gör ett hål i mitten. Klicka i fyllningen i hålet. Låt bullarna jäsa 20 minuter till. Pensla dem sedan med uppvispat ägg. Grädda 10 min på 250 grader.
Ingredienser:
ca 40 bullar
2 paket saffran (á ½ g)
50 g jäst
1 ½ dl socker
200 g smör
5 dl röd mjölk
½ tsk sallt
ca 14 dl vetemjöl (840 g)
1 ägg till pensling
Fyllning:
2 dl russin
½ dl glögg
200 g mandelmassa
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, häll mjölk i de smälta smöret, värm till 37 grader (fingervarmt). Häll lite av mjölk och smör blandningen över jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt resten av degvätskan, saffran, socker och salt. Jag brukar använda mig av degkrokarna på elvispen när jag ska arbeta in de torra ingredinserna. Ha i mjölet litegrann i taget. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 40 min.
Gör fyllning:
Blanda russin och glögg, låt stå i ca 30 min. Riv mandelmassan och blanda med smör. Låt russinen rinna av och blanda med mandelamassan.
När degen jäst klart. Forma 40 bulllar av degen. Placera i formar på plåt och gör ett hål i mitten. Klicka i fyllningen i hålet. Låt bullarna jäsa 20 minuter till. Pensla dem sedan med uppvispat ägg. Grädda 10 min på 250 grader.

God variant på saffransbullar!

Det här bullarna gör jag på vanligt sätt som när man bakar kanelbullar. De är fyllda med smör, mandelmassa och socker. Penslade med ägg och mandelflarn på toppen.

Kommentarer
Postat av: Satu
Lussebullar verkar vara på tapeten i år (flera som bloggar om dem). Ska testa ditt recept i helgen :)
Trackback