Kantarellrisotto!
Det här är den först risotton jag själv tillagat. Jag är nöjd, den blev väldigt god. Jag åt endast den som rätt. Men känner att jag hade velat haft någonting mer till. Så jag rekomenderar att servera den istället för tex potatis till någon kött eller kycklingrätt. Det är också därför den och står under kategorin "Tillbehör"
Ingredienser:
2 liter kantareller
4 dl avorioris
3-4 scharlottenlökar
1 dl vitt vin
9 dl svampbuljong (1 buljongtärning på 9 dl vatten)
2 dl riven parmesanost (färskriven)
salt & peppar
smör
Skiva och skär kantarellerna i bitar. Finhacka löken. Fräs kantareller och lök i en ordentlig klick smör i en stor kastrull tills det mesta av vätskan kokat in. Koka upp vattnet med buljongtärningen i en separat kastrull.
Rör ner riset i kantarellblandningen och låt det fräsa med i 2-3 minuter. Häll i vinet och låt de koka under omrörning. Späd med buljongen, lite i taget. Rör nästan hela tiden. Låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på. Fortsätt till buljongen är slut och riset är krämigt. Det tar ca 20 minuter. Rör sist ner parmesanosten och lite smör. Smaksätt med salt och peppar.
Jag sparde lite kantareller som jag bara smörstekte och la på toppen tillsammans med lite parmensanost.
Kommentarer
Trackback