Svenskar och Bearnaise!
I Sverige gillar vi sås. Jag tillåter mig själv att spekulera lite om sås idag. Och jag utgår från mig själv som en svensk person, som bor i Sverige och som ofta lagar till (eller öppnar en burk) sås till maten.
Jag är helt övertygad om att det började med brunsås, att det var den första såsen som svenskarna började ha till och på all sin mat. När jag växte upp var det mycket brunsås i alla fall.
När jag var i Australien skickade mamma ibland över sådana där halvfabrikat-pulver-såser. Bland annat den klassiska brunsåsen. Australiernarna som fick smaka stönade och sa att de var den godaste "gravy" de någonsin ätit. Och jag skulle nog inte gjort annat än att hålla med dom om jag själv vuxit upp på deras vattniga variant till brunsås.
Det känns som allt har ändrats nu. Barnen som växer upp idag blir nog mer vana med bearnaisesås i stället för den gamla brunsåsen. Det är inte klokt egentligen, vi äter bearnaise till de mesta idag. På pizzerian frågar till och med personalen om man vill ha extra "bea". LCHF verkar vara den pouläraste dieten nu för tiden, och där passar "bean" in perfekt.
Jag är helt övertygad om att det började med brunsås, att det var den första såsen som svenskarna började ha till och på all sin mat. När jag växte upp var det mycket brunsås i alla fall.
När jag var i Australien skickade mamma ibland över sådana där halvfabrikat-pulver-såser. Bland annat den klassiska brunsåsen. Australiernarna som fick smaka stönade och sa att de var den godaste "gravy" de någonsin ätit. Och jag skulle nog inte gjort annat än att hålla med dom om jag själv vuxit upp på deras vattniga variant till brunsås.
Det känns som allt har ändrats nu. Barnen som växer upp idag blir nog mer vana med bearnaisesås i stället för den gamla brunsåsen. Det är inte klokt egentligen, vi äter bearnaise till de mesta idag. På pizzerian frågar till och med personalen om man vill ha extra "bea". LCHF verkar vara den pouläraste dieten nu för tiden, och där passar "bean" in perfekt.
- Bearnaisesåsens namn är uppkallat efterde sydfranska området Béarn
- Såsen lagades/skapades första gången år 1836
Kommentarer
Trackback