Semlor!
Jag bakade semmelbullar igår. Jag var lite illa till mods för sist jag skulle ge mig på semmelbullar blev de stenhårda, men den här gången blev de perfekta! Receptet hittade jag i "Allt om mat"
Ingredienser:
ca 30 små semmelbullar
50 g jäst (för söta degar)
3 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
3/4 dl vit sirap
3/4 msk stött kardemumma
2 krm salt
540 - 600 g vetemjöl special (9-10 dl)
ägg till pensling
Grädde
Mandelmassa
Florsocker
Smula jästen i en bunke och häll över kall mjölk. Rör om så jästen löses upp. Tillsätt smör, sirap, salt, kardemumma och de mesta av mjölet (spara lite till utbakning) arbeta degen tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölad bänk och forma små (eller stora) runda bullar. Låt bullarna jäsa ytterligare 50 minuter under bakduk. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i ugn på 200 grader i 8-10 minuter, något längre om man gör större bullar. Låt svalna på galler.
Fylllning: Vispa grädden. Gröp ur små hål ur bullarna, blanda brödet från hålen med riven mandelmassa, jag hade lite mer mandelmassa än bullbröd. Rör ihop med lite ovispad grädde. Klicka ut mandelmassa-röran i hålen på bullen och bred på runt på bullen. Spritsa sedan på vispad grädde på mandelmassan och runt bullen. Lägg på lock och sikta på florsocker!
Det blev väldigt goda semlor, mycket saftigare än köpta!
Ingredienser:
ca 30 små semmelbullar
50 g jäst (för söta degar)
3 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
3/4 dl vit sirap
3/4 msk stött kardemumma
2 krm salt
540 - 600 g vetemjöl special (9-10 dl)
ägg till pensling
Grädde
Mandelmassa
Florsocker
Smula jästen i en bunke och häll över kall mjölk. Rör om så jästen löses upp. Tillsätt smör, sirap, salt, kardemumma och de mesta av mjölet (spara lite till utbakning) arbeta degen tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölad bänk och forma små (eller stora) runda bullar. Låt bullarna jäsa ytterligare 50 minuter under bakduk. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i ugn på 200 grader i 8-10 minuter, något längre om man gör större bullar. Låt svalna på galler.
Fylllning: Vispa grädden. Gröp ur små hål ur bullarna, blanda brödet från hålen med riven mandelmassa, jag hade lite mer mandelmassa än bullbröd. Rör ihop med lite ovispad grädde. Klicka ut mandelmassa-röran i hålen på bullen och bred på runt på bullen. Spritsa sedan på vispad grädde på mandelmassan och runt bullen. Lägg på lock och sikta på florsocker!
Det blev väldigt goda semlor, mycket saftigare än köpta!
Kommentarer
Postat av: VIKI
jag tävlar ut en vit freebra i valfri storlek, var gärna med o tävla! :)
http://vikzan.spotlife.se/2012/02/03/tavling-vinn-en-vit-freebra/
Postat av: Satu
Detta ska jag testa till fettisdagen sen! Första gången som jag tänkte ge mig på semlebak :)
Trackback