Kantarellhelg!
Mini paj med kantarell!
Kantarellsoppa!
1 msk smör
4 st schalottenlökar
½ liter kycklingfond (1 ½ msk fond utspädd med vatten)
½ l mjölk
3 dl grädde
salt
peppar
Italiensk maräng!
3 st äggvitor
½ dl strösocker
½ tsk citronsaft
2 dl socker
½ dl vatten
Vispa äggvitor, ½ dl strösocker och citronsaft till hårt skum. Lägg 2 dl socker och vatten i en kastrull. Koka massan till 122 grader (använd digitaltermometer) Droppa i den varma socker massan i marängblandningen under ständig vispning. Vispa sedan hela tiden på lägsta hastighet tills marängen svalnat. Förvara marängen i kylskåp.
Sedan toppar du din efterrätt med Italiensk maräng. Bränn av marängen, antingen med gasolbrännare eller i ugn. Slå på grillen på ugnen på högsta tempratur och ställ in marängen nån minut, tills den fått fin yta!
Vit Sangria!
Kaffe!
Nyheter!
2 sorters muffins!
- Blanda ihop 1 portion vaniljkräm i en bunke
- Blanda smör och socker poröst i en annan bunke, tillsätt äggen 1 i taget
- Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljsocker
- Fördela smeten i formarna
- Lägg 1 klick vaniljkräm, alternativ hallonsylt på toppen på varje muffin
- Grädda ca 15 minuter
Att hitta kantareller!
Mitt första mobil inlägg :-D
Mitt första mobil inlägg :-D
Testar öl!
Rötmånad!
Party glass!
Mojito glass!
2 st äggulor
3/4 dl florsocker
1 st lime (skalet och saften)
2 msk hackad färsk mynta
1-2 msk rom
2½ dl vispgrädde
Gör så här:
Vispa äggulor och florsocker poröst.
Vispa ner lime, mynta och rom.
Vispa grädden och blanda den med äggsmeten.
Häll smeten i 4 portionsformar. Frys glassen 4 – 5 tim.
Kortare tid i glassmaskin, ca 45 minuter
Låt glassen tina i kylen ca 30 min innan servering.
Dekorera med mynta !
Tips!
Hittar du inte färsk mynta, ta färsk citronmeliss. Ljus rom ger en söt och mildare romsmak. Mörk rom ger en kraftigare karamellliknande smak och mer färg. Vill du ha en alkoholfri glass går det bra att ersätta med romessens.
Receptet hitta jag på glassrecept.se
Choklad = Lycka
Efes dark brown
Färska bär med kaffefluff!
1/2 krm salt
3 msk florsocker
2 dl vispgrädde
Vispa grädden. Blanda i kaffet i äggulesmeten. Vänd sedan ner grädden och äggviteskummet i äggulesmeten.
Röd vinbärsgelé!
Röda vinbär inehåller mycket pektin. Pektin och socker tillsammans blir gelé. Så att göra gelé på röda vinbär är väldigt lätt pga de naturliga pektinet. Det enda du behöver ha hemma är socker (och röda vinbär givetvis)
Ingredienser:
2 l (ca 1 kg) röda vinbär
3-4 dl vatten
9 dl (ca 750 g) socker/liter avrunnen saft
Skölj bären. Släng ev. dåliga bär. Det är inte så noga då alla bär ska mosas ihop, kokas och silas. Kvistar kan därför vara kvar. Lägg i en kastrull och tillsätt vatten. Koka upp och mosa bären med ex. en potatisstöt så de saftar sig. Mosa någon minut
Sila bären saften från bären och mosa ut den sista saften ur bären, låt stå och rinna ett tag. Den sista saften innehåller mycket pektin så försök få ut så mycket som möjligt.
Tillsätt 9 dl socker per liter saft till kastrullen. Koka upp saften med sockret under omrörning tills sockret löst sig. Ca 15 minuter. Skumma av.
Är du osäker på att vinbärssaften kommer stelna kan du göra ett geléprov*
Häll upp gelén i varma burkar, skruva på lock direkt och ställ in i kylen för att svalna.
*Gör geléprov genom att hälla lite av gelémassan på en kall tallrik. Dra med en sked tvärs över massan. Rinner den inte ihop är geléet färdigkokt.
I en del recept står att man ska använda knappt mogna vinbär. Om man använder mogna vinbär måste man tillsätta pektin eller melantin. Det gjorde inte jag men det blev gelé ändå.
Det står också att man ska använda syltsocker om man ska spara gelén en längre tid. När jag gjorde min "saft" så höll den sig i 2 år i kylen.
Kesella rabarber = CHECK
Nu har jag och 5 andra personer testat Arlas produkt Kesella Rabarber
Hanna på jobbet hade styrt upp en liten middag på Biscotti med Rikard, mig själv, Elina, Dennis och Gustaf. Den här middagen råkade falla in på Dennis födelsedag så då tyckte jag det var ett bra tillfälle att göra något på den där rabarber kesellan som jag ännu inte provat. Jag hittade ett recept på cheesecake på arla med rabarber kesellan. Perfekt tyckte jag!
På arla kallar de den rabarber cheesecake men här på bloggen heter den Sommar cheesecake! Just därför att den är garnerad med sommaren färska bär!
Jag hade inte JÄTTE höga förväntnigar på rabarber kesellan, men blev poitivt överraskad. Jag själv och de andra tyckte det var en god kaka. En del av oss tog om, det blev inga rester av cheeesecake.
Dennis med sista biten cheesecake!
Så för att sammanfatta testprovningen av Kesellas nya sommarsmaker så får även den här tummen upp av mig!
Sommar cheesecake!
Ingredienser:
75 g smör
10 digestive kex
2 burkar Kesselaa rabarber
3 äggulor
färska bär till garnering
Sätt ugnen på 175°. Hacka samman kex och smör i en matberedare. Tryck ut det i en form med löstagbar kant ca 23 cm i diameter. Rör samman kvarg och äggulor till en jämn smet. Bred ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min (tiden varierar)
Garnera med färska bär när kakan svalnat!
Sallad igen!
Jag gjorde ännu ett tappert försök att försöka stilla min hunger med sallad.
Jag inkluderade bara sånt jag gillar mycket, och la upp fint, för att få den där "fräscha" känslan!
Det var gott, en av det godaste sallader jag ätit, tack vare räkorna och äggen. Hur som helst jag blev inte helt tillfredställd den här gången heller. Men jag kommer fortsätta söka efter den perfekta salladen.
Havreformar med dajmgrädde & jordgubbar!
I stället för tårta hade Malinbakat det här trevliga bakelserna! JÄTTE goda!
Ingredienser:
Till formarna:
200 g smör
4 msk sirap
2 dl vetemjöl
2 kryddmått salt
4 msk socker
4 dl havregryn
1 tsk bakpulver
Till garnering:
2 dl vispad grädde
2 dubbeldajm
Hackade jordgubbar
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Rör ihop alla igredienserna. Klicka ut i formar (Typ muffinsformar) i en muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. När de kommer ut ur ugnen så tryck till en fördjupning i varje kaka. När de kallnat så ta bort kakorna från formarna. Fyll kakorna med dajmgrädde och garnera med hackade jordgubbar!
Vitlöksslungad potatis!
Ingredienser:
Potatis (fast sort)
Ströbröd
Smör ca 100 g
Vitlöksklyftor 2-4 st
Ugn:225 grader
Koka potatisen tills den är nästan klar.
Lägg smör och pressade vitlöksklyftor i en långpanna. Smält smöret i ugnen. Ta ut plåten och skaka runt potatisen i smöret och vitlöken. Strö över lite salt och strö sedan över ströbröd och skaka om tills ströbrödet är runt potatisarna. In i ugnen tills det de fått fin färg (ca 10 min)
Beställ kondomer diskret med sms
Gorgonzola sås!
Ingredienser:
2 st charlottenlökar
150-200 g gorgonzola
5-6 dl grädde
1 ½ msk kalvfond eller oxfond
1 tsk socker
Hacka löken och fräs den mjuk i en kastrull. Tillsätt grädde, fond och socker. Låt det puttra en stund under omrörning. Tillsätt gorgonzolan, rör om tills den smält. Smaka av och tillsätt eventuelllt mer ost eller fond efter smak.
MAXI snittar!
1. 2. 3. 4.
Sallad Sallad Sallad Sallad
Basturökt skinka Kokt ägg Brie Rostbiff
Mimosasallad Kräftstjärtar Vindruva Potatissallad
Dill Rostad lök
Konjaks provning!
Tre sorter åkte fram och vi bestämde att det var på sin plats att ha en liten provning och betygsätta det olika sorterna. Betygsättning går till så att man ger varje konjak korkar i betyg. 1 kork = sämst och 5 korkar = bäst i test
Rikard, Per-olof (pappa) och Kenneth (Rkards pappa) testade dessa tre:
Janneau V.S.O.P Larsen V.S Landy V.S.O.P
Rikard om:
Janneau:
Ganska sträv men en omslutande smak. Tummen upp!
Larsen:
Lite frän, mer alkoholsmak än Janneau.
Landy:
Mild och len :)
Kenneth om:
Janneau:
Len, lättdrucken, smakrik!
Larsen:
Lite er bismak men ändå lättdrucken. Den var god!
Landy:
Inget fel på den, men de andra var godare.
Per-Olof om:
Janneau:
Full pott!
Larsen:
Bra och prisvärd konjak!
Landy:
Dyrare än Larsen fast inte godare, typisk tax free konjak.
Den populäraste konjaken i våran provning var Janeau V.S.O.P som tog hem 14 poäng av 15 möjliga.
På andra plats kom Larsen V.S med 10 poäng. Sist men inte långt efter Larsen kom Landy V.S.O.P med 9 poäng.
Lite fakta om Konjak eller Cognac:
Konjak är destillerat vin. Den druvsort som används till den mesta produktionen av konjak kallas Ugni Blanc. Den ger ett fruktigt ljust vin som är särskilt bra för destillation. Sedan 1600-talet har man använt dubbel destillation och under hela vintern är destillationsapparaterna igång för att förvandla vinet till den fina konjaken. Den första destillationen kallas brouillis och den koncentrerar de rikaste aromerna. Den andra destillationen kallas bonne chauffe och ger en förfinad och starkare alkohol som kallas för coeur (hjärta) Det går åt nio liter vin till att framställa en liter ”coeur” som förädlas till konjak efter en lång mognadsprocess.
V.S.O.P = Very special old pale. Konjak som lagrats minst 4 år.
V.S = Very special. Konjak som lagrats minst två år.
Grillparty!
Jag hade snokat runt lite innan om vad vi skulle äta, och det skull bli god mat det visste jag, men det tillkom några trevliga överraskningar!
Bland annat en väldigt svalkande fördrink. Passade väldigt bra i värmen!
Och i stället för förrätt hade pappa fixat snittar. MAXI snittar!
Pappa skötte grillen, där grillades kyckling filé, fläskfilé, paprika, champinjoner och lök (som vi glömde bort att ställa fram när de var dags att äta)
Till åt vi vitlöksslungad potatis och gorgonzolasås som mamma hade ansvar för att få till inne i köket. Det fick hon också. Allt blev JÄTTE gott!
Sen blev det självklart lite sång och dans, drinkar och en cognacs-provning (som jag skriver om mer senare)
Tack Mamma & Pappa för ett grillparty i TOPPklass!
Recept på godsakerna kommer i veckan
Min favoriträtt !?
Det är svårt tycker jag att bestämma 1 favoriträtt. De finns ju så mycket gott, men jag måste säga att smörgåsar och smörgåsmat är det bästa jag vet.
Det här tycker jag är den godaste smörgåsen som finns! Stekt ägg, pannbiff, stekt lök och ost. Den slår till och med räksmörgåsar!
Nu ska jag göra mig en pannbiffsmörgås och åka och bada! :) Trevlig helg
Blåbärsglass!
Jag var och plockade blåbär igår, och idag slängde jag ihop en glasssmet och in i glassmaskinen, klart på 45 minuter. Himla gott! Det här receptet kan man använda utan maskin med, men då tar det lite lägre tid.
(Den hann smälta lite innan jag fick chans att ta en bild)
Ingredienser:
300 g blåbär
3 dl grädde
3 ägg
5 msk florsocker
1 tsk vanijsocker
Vispa äggen, vaniljsockret och florsockret. Tillsätt blåbären och vispa lite så att blåbären mosas lite grann men inte helt och smeten blir blå.Vispa grädden. Rör ner grädden i blåbärssmeten
Har du glassmaskin, så i med smeten iden och låt gå tills glassen är klar, jag körde min ca 35 minuter, då tyckte jag den var lagom
Om du inte har glassmaskin så häll ner smeten i en bunke och ställ i frysen i ca 4, rör om i smeten då och då.
Kesella Hallon!
Jag hade tur den här gången. Jag fick två kuponger från smartson för att testa en av Arlas nyheter. Keslla Hallon!
Hallon är en av mina favoriter och den här kvargen tyckte jag mycket om. Jag använder mig inte så mycket av kvarg, men det gör min jobbarkompis Andrea. Hon och några av det andra tjejerna på jobbet brukar äta bär och Kesella på morgon/frukost mötet. Så idag satt även jag och smaskade på bär och kesella på mötet :)
Nu när jag sitter och skriver om den känner jag att det inte skulle vara helt fel med en klick hallonkesella på kladdkaka.
Men som sagt, jag fick ju 2 kuponger den här gången, alltså har jag en burk kvar, så jag kanske ska göra en kladdkaka eller trevlig hallonmousse till helgen, nåt bakat ska testa den till.
East-West BBQ marinad
Ingredienser:
5 msk ketchup
5 msk apelsinmarmelad
2 msk farinsocker
3 msk sojasås
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk färsk mald ingefära
1 vitlöksklyfta, pressad
I love my Crock pot!
Jag har använt mig av slow cookers i matlagning förr och tycker det är så himla bra.
Idag testade jag min nya Crock pot för första gången. Innan jag gick till jobbet i morse så la jag ner en kyckling, hällde över en marinad och ställde "Crocken" på låg värme, och stack iväg.
8 timmar senare kommer jag hem, det doftar ljuvligt. Middagen är klar!
Man kan laga hela middagen i "crocken" men idag ville jag bara testa den, så jag la bara ner en kycklig så fick det bli sallad till. Jag är väldigt nöjd med resultatet. Marinaden jag hällde över kycklingen var himla god. Den kommer finnas under kategorin Tillbehör senare.
Äntligen!
Silltårta!
Jordgubbstårta/Midsommartårta!
Recepten finns under Kategorierna Baka och Smörgåstårtor och pajjer!
Elins silltårta!
2 förp. hönökaka = 6 halvmånar
Smör eller bordsmargarin
Ca 5 dl riven, vällagrad västerbottenost
1 dl finhackad gul lök
3 dl gräddfil
6 hårdkokta, skivade ägg
1-2 krm nymald vit- eller svartpeppar
Ca 2 dl lättmajonäs
2-3 dl mycket finstrimlad sallad
1 burk inlagd festsill med lök, 600 g
1 burk senapssill, 260 g
1 burk tomatsill, 275 g
Till garnering
1-1,5 dl finhackad gräslök
lökringar av röd eller gul lök
Små dillvippor
Smöra alla hönökakor. Lägg ihop två av bröden på ett stort fat så att de bildar en rund botten.
Fördela den rivna osten över botten samt strö över den hackade gula löken. Bred ut gräddfilen över osten.
Lägg på två nya bröd med skarven förskjuten. Täck dessa bröd med de skivade äggen. Krydda äggen med nymald peppar och bred majonäsen över.
Lägg på de två sista bröden och täck dessa med ett tunt lager finstrimlad sallad. Skär den inlagda sillfilén i lagom bitar och lägg dem som en yttre ring på tårtan.
Fortsätt med en mellanring av senapssill och slutligen tomatsillen i mitten. Garnera silltårtan med finhackad gräslök, lökringar av gul eller röd lök samt små dillvippor.
Elins Midsommartårta!
Ingredienser
Tårtbotten:
4 äggulor
3 dl socker
1½ dl vatten
1½ dl vetemjöl
1½ dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 äggvitor
Fläderkräm:
4 äggulor
3/4 dl socker
3 msk outspädd fläderblomssaft
3 dl vispgrädde
Garnering:
Vispgrädde
Färska jordgubbar
Gör så här:
Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda i vatten och vispa litet till. Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och tillsätt detta. Vispa äggvitorna för sig till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och grädda i 175° ca 30-35 minuter. Låt kakan svalna.
Rör ihop äggulor, socker, fläderblomssaft och vispgrädde i en kastrull. Sjud krämen under ständig vispning på svag värme tills den börjar tjockna. Låt den kallna.
Skär kakan i tre bottnar. Vispa grädden. Skär en handfull jordgubbar i skivor. Blanda hälften av grädden med den kalla fläderkrämen och bred ut denna gräddkräm över de två understa tårtbottnarna. Fördela de skurna jordgubbarna över varje botten. På den översta bottnen breder du först ut den oblandade, vispade grädden och dekorerar sedan med hela jordgubbar, alltså inga skivade jordgubbar på den.
Vit choklad & honung sorbet!
Som jag serverade med jordgubbar lite vaniljglass och chokladsirap (chokladsirapen syns inte på den här bilden)
Ingredienser:'
2 gelatinblad
5 dl vatten
1½ dl strösocker
1 dl flytande honung
150 g finhackad choklad
1½ dl mjölk
Lägg geatinbladen i blöt i kallt vattten (ca10 min). Finhacka chokladen. Koka uppp vatten socker och honung. Ta av kastrullen från spisen. Lägg ner chokladen. Låt stå i ca 5 min, rör sedan ned gelatinbladen. Låt svalna. Tillsätt mjölken och och häll sedan sorbet i glassmaskin i ca 40 min. Låt sedan ståt frysen 4 timmar innan servering.
Om man inte använder glassmaskin så ställ in i frysen direkt men då är det bra att röra om i sorbet några gånger och då tar det lite längre tid i frysen.
Jag blev nöjd med min sorbet, men jag tyckte den smaka lite väl mycket honung. Det andra åt upp och nån tog om så det är väl en smaksak. Nästa gång jag använder det här receptet kommer jag minska på honungen.
Här kan man läsa lite om glassmaskiner, fördelar och nackdelar osv.
Jack Daniels burgare
Jag har aldrig följt nåt recept är jag gör burgare så det blir lite svårt att skriva mått. Så jag ska väl försöka beskriva hur ja gör så gott jag kan.
Ingredienser:
500 gram köttfärs
4-5 charllottenlökar
Olja ca 2 msk
Oxfond
Worcestershire sause
Jack Daniels BBQ sause (jag använde smokey flavour)
Salt
Peppar
Finhacka eller riv löken. Blanda lök köttfärs och olja smidigt. Salta och peppra.
Ringla sedan över Oxfond. Hur mycket kan man undra? Jag brukar gör en glad gubbe över köttfärsen!
Knåda sedan in oxfond i köttfärsen.
Skvätt worcestershire sause över köttfärsen. Mått? Ca 1 tredjedel av oxfoden.
Sedan dags för Jack Daniels såsen. Mått? Flaskan jag köpte var på 275 g. Jag använde ca 1 tredjedel av flaskan. Men ta lite i taget. Blanda ihop. Smaka av kan man göra om man vågar, fast inget jag rekomederar sommartid, rötmånad och sådant.
Forma till burgare.
Mitt tips är att lägga in i frysen ett tag eller över natten. Burgarna är lättre att grilla, de går inte sönder lika lätt.
Linneas Rabarberdrink!
Ingredienser:
ca 250 g rabarber
1 dl vodka
5 dl vatten
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad saft från citron
Skär rabarber i bitar. Koka rabarberna med vattnet och sockret tills det är mjuka. Sila bort rabarberna och låt vätskan svalna litegrann. Tillsätt, vodkan, den pressade citronen och vaniljsockret. In i fryseni några timmar.
Strunta i vodkan för alkholfri variant.
Jag drack den som en slushie. Väldigt gott. Men prova även att fylla halva glaset med rabarberdrinken och toppa med sprite.
Frozen Strawberry Daiquiri!
Väldigt gott och svalkande!
Men det är inte så svårt att göra en själv. Här kommer ett recept jag brukar använda mig av:
Ingredienser:
4-6 cl ljus rom
4-5 jordgubbar
2 cl pressad lime eller citron
1/2 tsk socker
krossad is ca 1 ½ dl
Häll alla ingredieserna i en blender. Mixa 10-15 sekunder. Servera i cocktailglas och garnera med något fint.