Rabarberkaka med marängtäcke!
Ingredienser:
50 g margarin
1 ägg + 3 äggulor
3 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
500 g rabarber
Marängtäcket:
3 äggvitor
1½ dl strösocker
Sätt ugn på 175 grader. Smält margarinet och låt det svalna lite. Vispa 1 ägg, 3 äggulor och 2 dl av sockret pösigt. Blanda mjöl och bakpulver noga. Vänd ner det i äggvispet lite i taget samtidigt med det smälta smöret.
Smöra och bröa en form med löstagbar kant. Häll i smeten.
Skär rabarbern i cm stora bitar och tryck ner dem jämt fördelat i smeten.
Grädda rabarberkakan i nedre del av ugnen i 30 min.
Medan kakan gräddas, gör marängtäcket. Vispa först äggvitorna till ett skum, och vispa sedan ner sockret lite i taget till en marängsmet.
När kakan vart inne i 30 minuter tar du it den och brer på marängsmeten,. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter till eller tills marängen fått fin färg!
Låt kakan svalna innan kanten tas bort. Lika god ljummen som kall!


Ölkultur!
Till att börja med så var Jesie och Per hemma hos oss på fördrink och ostbricka.


Nu har jag äntligen kommit ifatt med mitt ostätande. Jag har ju både köpt och fått så mycket ost den senste tiden att jag knappt hunnit äta den.
Vi kom ner lite sent till ölkultur så vi missade liveartisten. Det var synd.

Jag träffade min jobbarkompis Tuss på ölkutur. Det var för övrigt hon som fått mig intreserad av att gå dit!




Vi köpte en varsin ölbricka och provade 5 sorters öl.
1. ?
2. Hällby Hefe
3. Anders dubbel IPA
4. Bälgviken pale ale
5. Snopptorp starkporter
Det blev en liten förvirrig i ölbrickorna eftersom ölen inte stod lika och sedan kom en dam som jobbade på ölkutur och kollade och luktade på vår öl, sedan ändrade hon om i ordningen så jag är bara säker på att Snoppptorp starkporter stod på rätt plats på brickan. Det var i alla fall allas vår favorit.
Jag drack även Slagsta single hop tidigare i veckan och jag förvånas lite över att jag har blivit så förtjust i mörk öl. Det passar perfekt för jag och Rikard ska nämligen åka till Dublin nästa helg och då ska ju det drickas Guiness.

Mors dag!
När mors dag infördes i Sverige visste man inte riktigt hur dagen skulle firas, och därför skickades anvisningar ut i ett specielt morsdagshäfte. Där kunde man läsa om hur flaggan ska hissas, mor ska få kaffe och gott bröd på sängen och sedan vara fri från hushållsarbete hela dagen.
Att mors dag infaller den sista söndagen i maj beror troligen på att man då kan vara säker på att våren har kommit och att det finns blommor att plocka till mor.
Mors dag är finalen på min bak-tema-vecka. Tanken var att jag skulle ha med mig en massa gott till mamma idag. Och det hade jag också.



Men jag hade också inhandlat en liten gåva som jag tycker är en väldigt smart grej!


Man kan koka ett ägg i mikron. Väldigt bra om man bara vill ha ett varmt ägg på morgonen! Det tar högst 5 minuter.
GRATTIS MAMMA!!!

Rabarberkaka!
Jag drog upp rabarber från mammas och pappas trädgård i veckan. I morse, när varken internet eller TV fungerade pga av åskovädret igår, så döda jag lite tid med att baka jag en rabarberkaka.
Det är ett mjukt maränglager på toppen. Vi ska kalasa på den här till morsdag i morgon. Men jag var tvungen att smaka en liten bit. Den var riktigt god !
Jag är själv inte så överförtjust i den här sorterns kakor men det verkar som det blivit ändring på det nu :)
Receptet kommer ut under Baka-kategorin inom kort!

Helgtips!
Jag köpte en liten Vodka drink på flaska. Boris cool!

25 cl för 25 kr. Det fanns fyra smaker. Jag prövade smaken lemon/ginger. Den var väldigt frisk och god!
Jag dricker inte ofta öl, de ska vara riktigt varmt och jag ska vara riktigt törstig. Men i onsdags blev jag lite sugen, så jag testade ett lokalt öl från Eskilstuna ölkultur AB. Jag är från Slagsta så jag testade den här:


Så mitt tips är att ta er ner på stan i helgen. Ät och drick gott. Det är Pridevecka också!

Baka kaka!
Jag föreslog för Tia att jag skulle baka kakor och ge henne 10 stycken, och hon skulle okså baka kakor och ge mig 10 stycken. På det viset hade vi två olika sorters kakor hemma.
- Smart! har du kommit på den idén själv? fråga hon.
Jag tveka lite men bestämde mig för sannigen och erkände att det hade jag inte gjort. Sen fundera vi en stund och kom på att det var ju faktiskt Maria Montazamis idé.

Jag bakade Baileys kakor :) De var goda men de smaka inte så mycket Baileys. I vanlig ordning så hade jag lite bråttom och följde inte mina egna baktips. Så det blev lite mycket socker och en del annat i kakorna.


Tia hade bakat riktigt goda kakor också. Lite kokossmak med choklad på toppen!





Baileys kakor
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk ljus sirap
3 msk Baileys
Ca 100 g choklad, jag använde vanlig Marabou mjölkschoklad
Ugn 175 grader.
Rör ihop smör och socker till en smidig smet. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Häll ner sirap och Baileys i smör-sockret och rör gradvis ner mjölblandningen, ta lite i taget, annars är det svårt att få en smidig smet.
Grovhacka chokladen och rör sist ner den i smeten. Rulla små bollar av smeten som du plattar ut på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda ca 10-12 minuter, beroende på storlek
TIPS
Ta en choklad med smak, tex apelsinchoklad så blir det annan smak på samma kaka!


Tias Smörgåstårta
Fyllning 1:
leverpastej (bredbar)
gurkmajonäs
Fyllning 2:
creme fraiche
rökt skinka (fin hackad)
färsk persilja (fin hacka)
salt & peppar
Fyllning 3:
Kokt ägg (fin hackad)
smör
salt & peppar
Börja med att göra iordning de olika fyllningarna så de e klara. Skär sedan bort alla kanter på formfranskan. På första lagret bredde jag på smör, sen leverpastej och ett tunt lager me gurkmajonäs. På med ett lager bröd, sen på med skinkröran. Ett lager bröd till och sen äggsmöret. Ännu ett varv med bröd. Sen blanade jag ihop majonär och creme fraiche och täckte hela tårtan med. Plasta in ordentliget så brödet inte kan torka till under natten. Dagen därpå är det dax att dekorera tårtan, använd fantasin! Rulla ost och skinka, använd salladsblad och gurka, ägg, paprika och apelsin.
Jag tyckte tårtan blev något smaklös, och det beror nog på att jag är lite rädd för majonäs. Så ett tips är att t.ex ha i nån sked majonäs i skinkröran, så gör de nog susen!


Den efterlängtade smörgåstårtan!




Det var 3 olika fyllningar i smörgåstårtan.
Första lagret: Leverpastej och bostongurka-fyllning
Andra lagret: Skinkröra-fyllning
Tredje lagret: Äggsmör
En så otroligt bra tårta var det! Jag älskar smörgåstårta!
Tia hade blandat majonäs och Creme fraise att ha runt på sidorna. Och det var precis ett lagom tjockt lager så tårtan var inte alls så där kladdigt "majonäsig" som dom kan vara när man köper ibland. Och det var mycket fyllining i. Vi åt till och med smörgåstårta till Desperate Housewives då vi valigtvis äter godis. VÄLDIGT GOTT!!!
Ska lägga ut receptet när jag fått av Tia.

Baktips!
- Läs i genom hela receptet innan du ska baka. Varför? Jo för att se så du har alla ingredienser och tilllbehör som krävs för just det bakverket
- Förbereda! Ställ fram alla ingredienser, förbered tex. formar på plåt och sätt på ugnen innan du börjar baka, det finns inget som är så irriterande som när det är dags för gräddning så är ugnen kall :(
- Se tilll att du har färska råvaror, gammal jäst kommer antagligen sabba din deg.
- Allt som man bakar kan frysas. Däremot bör glasyr vara färsk, den kan bres på efter upptining.
1/4 cup = 0,6 dl eller 4 msk
1/3 cup = 0,8 dl eller 5,3 msk
1/2 cup = 1,2 dl
3/4 cup = 1,8 dl
1 cup = 2,36 dl
1,5 cup = 3,56 dl
2 cup = 4,74 dl
3 cup = 7,1 dl



Temavecka!

Efter att jag fick höra från Elin att hon gjort en misslyckad sats maränger från mitt recept blev jag orolig. Nu har jag bakat dom här utomordentligt fina och goda marängerna och samtidigt testat ett "idiotsäkert" recept som inte ska kunna misslyckas, det finns redigerat och klart här. Dessa trevliga maränger har även en skvätt karamellfärg i sig (det står inte i receptet) och en tjusig garnering som jag blev mycket nöjd med!


Senare i veckan kommer kakor och bröd bakas. Det är vad som är inplanerat så här långt. Men vem vet kanske blir det något mer smarrigt till helgen!
På återssende!


Ännu en lyckad grillkväll!

Tia, Kris och Ammi hade grillspett med fläskfilé, köttbulllar, champinjoner, lök, paprika!

Jag hade köpt ett Rosévin som jag tyckte var gott. Ammi och Elin rynkade på näsan när det smakade av det. "Skitäckligt" och "sliskigt" var deras kommentarer till vinet som gjore att jag låg och snarka på soffan kl 22:00. Jag fick ha det för mej själv i alla fall! :)

Mycket trevlig kväll!





Min grillmåltid med mitt goda vin till!

Gott till grillat! Halloumi & svamp
200 g Halloumi
4 skivor parmaskinka
färsk rosmarin
Skär halloumin i 8 skivor, skär skinkan i lagom stora bitar att man kan linda dem runt halloumin. Lägg lite rosmarin på osten vira sedan in ost i skinka. KLART
Svamphattar med tomat och mozzarella
8 portobellosvampar
Örtolja:
1 dl olivolja
1 msk balsamvinäger
3 msk hackade färsta örter, tex. timjan, rosmarin, basilika
Fyllning:
1 stor tomat
1 bit mozzarella, skuren i bitar
1 msk hackade färska örter
Blanda ihop örtolja. Dra loss foten från svamparna. Marinera sedan svamphattarna i örtoljan. Blanda ihop fyllningen i en skål.
Torka av svamparna och lägg dem med undersidan på grillen några minuter. Vänd sedan på dem och lägg på fyllningen. Grilla under lock tills fyllningen smält. KLART!


Tias glass Piña Colada
4-6 cl Rum
0,5 färsk ananas
2 dl vaniljglass
2 dl cocos mjölk
2 dl ananas juice
1msk citron juice
Mixa ihop alt med stavmixer. Garnera med något fint tex. ananas
Strunta Rum för alkoholfri variant, den blir precis lika god!



Ananasglaze
2 dl ananas i burk, med spad
2 dl mango chutney
1 finhackad chili
1 krm salt
2 krm vitlökspulver
Blanda alla ingredienser. Jag använde stavmixer.


Tävling!
Det här kan ni vinna:
(klicka på bilden för att komma direkt till Stockhomes facebooksida)
-Ett rosa vispskålset (3 olika storlekar)
-En silikonslickepott
-En silikonpensel
-Ett set silikonmuffinsformar i fina färger
-Jättesöta servetter med cupcakes på.
Tävlingen kan ni hitta här. Det är en bakblogg jag tipsat om tidigare. Gå in och tävla nu!
!

Slagsta glass!

Jag är själv uppvuxen med Slagsta glass! Med det menar jag, att jag växte upp i Slagsta, så jag åt den glassen lite oftare än andra barn runt om i staden.
Jag kommer inte riktigt ihåg, men måste vart 4 eller 5 år när farmor och farfar skjutsade hem mig till mamma och pappa. På vägen stannade vi vid Slagsta kiosken för att köpa glass. Jag ville bara ha en vanlig isglass först men farmor övertalade mig att smaka en bägare med Slagsta glass och chokladsås. Sedan dess ha jag vart såld. Jag äter alltid bägaren med Slagsta glass och chokladsås. Varför ändra på något man tycker är så gott och är så nöjd med.
Själva “Slagsta glassen” är en mjukglass som man inte kan jämföra med någon annan mjukglass i världen. Det vet jag för jag har rest till många platser och ätit mycket mjukglass (så tänk inte ens på att argumentera emot).
Idag (fredag) åkte jag och Rikard och tog en Slagsta glass efter jobbet, som en sann Eskilstunabo!
Det är Eskilstunabornas stora nöje faktiskt, att åka till Slagsta och slafsa i sig en av deras utomordentligt goda glassar! Sedan sitta där på uteserverigen, kavla upp ärmar och byxben, sola lite och prata om hur gott det är med Slagstaglass. Och det gör vi helt rätt i!




Min halvätna bägare med Slagstaglass och chokladsås. Jag blev så ivrig att jag börja äta av den innan jag kom ihåg att ett foto!

Fika tajm!


Ni kan vara lugna! Kaffedrinken är alkholfri! Tror ni jag tänker försöka förgifta den ömma moderns bröstmjölk!? ;)


Det här muffinsarna var väldigt goda, det är winernougat glass och hackad nougat i. Det smakar inte lika mycket glass som jag förväntat mig och hoppats på. Men jag rekomendrar att pröva det någon gång.
Jag har lagt ut min variant på recptet under "baka" kategorin här på bloggen. Men jag hitta receptet på den här bloggen. En blogg jag tycker man ska kolla in om man gillar att dekorera och göra fina bakverk.

Glass muffins
100 g smör
2 ägg
1 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
2½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
250g wienernougat glass (från SIA)
Nougat
strössel
Sätt igång ugnen på 200 grader
Häll socker, vaniljsocker och smör i en bunke och vispa det fluffigt.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa/mixa några minuter i taget efter varje ägg
Blanda mjöl och bakpulver i en skål och sikta ner blandningen i smör och äggblandningen.
Mixa ihop allt, eller vänd ner mjölet tills det är blandat och en slät smet.
Rör ner glassen tills den smält och du har en bra smet.
Skär upp lite av nougaten till små bitar och ha i smeten
I med smeten i muffinsformar
Grädda i 15-20 minuter
När muffinsarna är klara, smält nougat och bre på muffins, garnera med strössel eller vad du tycker blir fint/gott

Det här receptet hitta jag på den här bloggen. Här kan du se steg för steg hur man gör. Man kan använda vilken glass man vill.

Irish coffé (även alkholfri variant)
4 cl Jameson
farinsocker
nybryggt kaffe (starkt)
grädde
Ha i farinsocker i ett glas, ca 1 tsk, jag brukar ha i mer men det där är ju en smaksak. Häll över Jameson och sedan kaffe, rör om lite försiktgt. Toppa med lättvispad grädde. Garnera med att sprinkla lite farinsocker på grädden!
För alkoholfri variant. Ha ca 1-2 tsk Irish cream flavoured syrup i stället för Jameson. Du kan även skippa farinsockret.



Gästbloggare!

Elin Karlsson
23 år
Studerande
Hej kära läsare och välkomna till Linneas blogg som jag, Elin Karlsson, idag har tagit kommandot över. Linnea har bjudit in mig att gästblogga om ditten och datten, så nu har jag tagit mig tiden att skriva ner några rader. Som de flesta av er förmodligen känner till, har ju jag, Linnea och Tia varje tisdag turats om att laga middag till varandra. Årets kanske bästa idé (eller ja, förra årets bästa idé) är alltså det jag tänker slå ett slag för i detta inlägg, genom att börja med att redogöra för gårdagens misslyckade middag som jag själv stod för.
Nu när sommaren snart är här, och en sprillans ny grill står på vår gräsmatta så har jag blivit smått grill-kåt. Och trots att regnet har öst ner de senaste dagarna så var det med en åsnas envishet som jag hade bestämt mig för att grilla. Ni kan ju kanske själva räkna ut hur det gick. Jag lyckades ändå få lite grillyta på min fläskfilé och mina champinjoner innan jag gav upp, och tackade hjärtligt för ugnen som (enligt en mycket pålitlig källa, dvs en hemsida för en pizzabutik hemmahörande i Helsingborg) uppfanns av egyptierna för ca 6000 år sedan. In med allting i ugnen på full värme, och vänta.

Men inte nog med att grillningen blev ett totalt misslyckande, jag hade dessutom försökt mig på Hannas recept på bearniesås som är omnämnt tidigare här i bloggen. Men eftersom jag inte har haft engagemang nog att ta mig till någon tokspeciell butik, utan nöjt mig med att handla på gamla Hemköp i stan, så hade jag inte lyckats få tag på någon estragon, utan bedömde att vanlig, torkad dragon på burk nog går lika bra. Det var en grov missbedömning, som resulterade i att såsen mest smakade olja, med inslag av torra, vassa kryddbitar. Men att maten blev misslyckad spelade inte så där särskilt stor roll.
Då mina middagsgäster är oerhört väluppfostrade och trevliga så log dom och sa att maten visst var helt fantastiskt god, (allting går ju att skölja ner med mycket vatten) så middagen blev himla trevlig i alla fall. Summan av kardemumman här, är att det ju faktiskt är själva grejen som är det viktigaste, tanken som räknas ni vet. När man blir lite äldre (läs: när man börjar spana i spegeln efter diverse rynkor) så umgås man inte med sina vänner på samma sätt som man gjorde när man var yngre. Det är lätt att man fastnar i sina egna liv, och man glider ifrån varandra mer och mer. Därför är tillfällen som våra tisdagar guld värda. Vi har skapat oss en anledning att umgås för att prata av oss och hålla kontakten – äta måste man ju hur som helst. Det är ingen större ansträngning att laga mat till tre istället för två. Våra tisdagar syftar också lite till att pusha varandra att testa nya maträtter och inspireras av varandra så man inte fastnar i gamla vanor och lagar samma makaroner och köttbullar dag ut och dag in. Middagarna avslutas alltid med en överfull skål med godis framför TV:n.

Det behöver alltså inte alltid vara så komplicerat. Så ta mitt råd, och anamma tisdagsmiddagarna!
Den misslyckade middagen bestod i sin helhel av:
(Grillad) fläskfilé, som marinerats i olja, soja, salt, honung och pirri-pirri kryddmix.
Ugnrostad potatis och ugnsrostade charlottenlökar.
(Grillade) champinjoner som marinerats i olja, honung och vitlök.
Tzatsiki gjord på matlagningsyoghurt, riven gurka, vitlök, salt och peppar.
Den misslyckade beraniesåsen som jag inte ens tänker redogöra för, samt en småbladig sallad med massor av fetaost.

Tusen tack för er tid, ni som lyckats ta er ända ner hit. Mitt budskap idag blir: ”grilla mera” och ”köp bra gillkol”!
Puss& Kram, vi ses säkert igen.

Lite om olja!

Och på inköpslistan står bara: Matolja!
Jahapp! Det finns ju lite att välja bland i alla fall.
Det här kan vara lite knepigt, vilken olja ska man köpa? dyr eller billig, maj eller raps?
Det beror helt på vad du ska använda oljan till.
Olivolja:
Olivoljans smak framställs av fukterna på olivträdet- oliverna. Det finns olika olivoljor, “extra virgin” "virgin" eller “pure” oliv olja. Det olika namnen har att göra med pressningen av oliverna. Oliverna kallpressas eller varmpressas. *Kallpressningen är den första pressningen som ger den bästa oljan. Kallpressad olja har mycket lägre syrehalt vilket ger den en intensivare smak. När det står virgin eller extra virgin på flaskan är det kallpressad olivolja.
Oljan som finns kvar i fruktmassan efter kallpressningen tar man vara på genom att **varmpressa den. Det är den varmpressade oljan som kallas “pure” oliv olja!
Kvalitén på olivolja beror på olivsorten, klimat, skörd mm. Billigare olivoljor är ofta en blandning av olivsorter.
Olivolja används främst som smaksättare.
Majsolja:
Majsolja är vegetabiliskt fett som pressas ur majsgroddar. Den är bra att använda som frityrolja eftersom den har en neutral smak och inte missfärgar eller avger os.
Rapsolja:
För att framställa rapsolja pressar man rapsfrön. Rapoljan kan precis som olivoljan framställas genom kall och varmpressning. Rapsoljan tål värme bra, så när man använder rapsolja vid hög värme går inga viktiga näringsämnen förlorade. Bäst lämpad för bakning och stekning.
Solrosolja:
Solrosoljan har en neutral karaktär som inte påverkar smaken hos andra ingredienser i det du lagar. Bra att använda till all matlagning där du inte tänkt använda olja som smaksättare.
- Olja ska förvaras svalt men inte för kallt. Vid ca 14-16 grader mår den bäst.
- Stek kött i en blandning av smör och rapsolja så får du fin stekyta.
- Fritera i neutral olja tex. raps eller majsolja.
- Olivolja tål inte värme lika bra som tex. rapsolja.
* Kallpressning betyder att oliverna pressas vid en temperatur på 28-35 grader celsius. Det är en kemikaliefri process där man bara använder sig av tryck för att producera högkvalitativ olja.
** Varmpressing innebär att man använder sig av olika industriella metoder föratt ta vara på resten av fruktmassan som är kvar efter kallpressningen

HET AIOLI
3 äggulor
3 dl matolja
6-8 vitlöksklyftor
½-1 tsk sambal oelek, beror på hur het aioli du vill ha!
lite finhackad persilja
Se till att alla ingredieser har rumstemperatur. Blanda äggula och vitlök. Tillsätt oljan, först droppvis, sedan sakta i en tunn stråle samtidigt som du vispar kraftfullt. Tillsätt sedan sambal oelek och sist lite persilja.

Tips: Gör gära aiolin dagen innan, då har alla smakerna satt sig ordentligt. Lite godare, och hetare!

Hohohohohockeyfrilla
Jessi och Pär är här också! Vi ska käka smaskigt hockeygrubb, dricka billig hockeyöl och kasta flottiga cheezballs i luften när Sverige gör så många snygga mål att finnarna kommer gråtades (som fyraåriga småflickor som precis har brytit av ett ben på sin nyaste barbie) kliva av isen och önska att det aldrig behöver spela mot oss igen!
SVERIGESVERIGESVERIGESVERIGESVERIGESVERIGESVERIGESVERIGESVERIGESVERIGESVERIGESVERIGESVER


Varken jag eller Rikard är så där överdrivet sportintresserade, men det här handlar inte om sport, det här handlar om att KROSSA Finland. Och att vi får äta massa flottigt gott grubb till :)
Så här såg vårt hockeyrubb ut:



Vitlöksbröd, klyftpotatis, revbensspjäll, kycklingspett, het aioli, melon, physalis, lantchips (de bästa chipsen enligt Rikard. Och givetvis ÖL :)
HEJA SVERIGE!!!
P.S Jag tycker att det töntigaste i år är vår hockeyexpert Håkan Södergren kallas "HÅK-EYE"

God, enkel & tjusig dessert à la Hanna
Garnera med något fint eller gott!


Fredagen den 13:e


Det här cupcakesen var från ett recept som innehöll glass. Det var goda men jag är inte riktigt nöjd med smaken. Jag ska göra några små ändringar innan jag delar med mig av receptet.
Formen kakan står i är en engångs-ugn-form jag köpte i Stockholm på Mique. Den är i papp och tål 230 grader. När man ska skära upp kakan är det bara att vika ut sidorna. Väldigt smart och tjusig form!
Rikard överraskade mig med blommor och ost!

Jag har jättemånga ostar i kylen nu. Det får bli ostbricka i veckan :)
Jag fick en namnsadagspresent av mamma och pappa också. Det här köksredskapet har jag letat efter i några år, inte bara hemma utan på flera ställen i värden.


Nu Rikard kan du skrota det där gamla cyklopet!

Tack Rikard, mamma och pappa för presenterna på Linnea dagen

Det här kan nog va nåt!
Klicka här om du vil testa Rysk yogurten!

Hannas Bearnaisé sås
Vispa upp ett par äggulor,vispa försiktigt i lika mycket olja som äggulor(alltså 1 gula=1 dl olja) Efter allt är uppvispat så ha i lite vinäger, smaksätt med hackad estragon(dragon i lag på burk), salt o peppar. Smaksätt med så mycke syra (vinäger) som man själv vill ha!


Trenden har vänt!

Rikard och Gustaf hade ändå så mycket att prata om och vem har sagt att killar är dåliga på att duka och göra fint?! Inte jag i alla fall!

Mycket gott på grillen, goda röror och såser är ett måste. Hanna hade gjort bearnaisé igen, den var fin den. Jag hade tagit med örtostcrémen från i tisdags också hade vi en parmesanröra.



Rosévin är väldigt gott till grillat! Hanna hade köpt det här vinet:


Hanna överaskade med efterrätt! mycket uppskattat :)
Väldigt fin och god. Och det bästa är att den är superenkel och snabb att göra.
Tack Hanna och Gustaf för en trevlig grillkväll!

Helstekt marinerad fläskyttefilé med örtostcréme, potatisfritatta & sallad
60-80 g smulad fetaost
1 vitlöksklyfta
5 ägg+ 1 äggula
1 dl gräddfil
0,7 dl grädde
½ -1 tsk salt
nymalen svartpeppar
smör
Sätt ugnen på 200°. Skala den halvkokta potatisen och riv den på den grova sidan av rivjärnet. Skala och hacka löken, fräs den sedan några minuter i lite smör, ta upp och låt svalna. Vispa ihop ägg, ägggulan, gräddfil och grädde. Rör ner potatisen, osten, riven vitlök, lökfräset, salt och peppar. Smörj en ugnssäker form och häll ner potatissmeten.Sätt in lådan i ugnen tills den stelnat, det tar ca 20 minuter, beroende hur hög och stor formen är. Ta ut potatislådan, låt den svalna något. Lådan går att förbereda dagen innan och värma i ugnen igen, pensla ytan med smör.
Den är god till det mesta till och med kall till en bit sill eller rökt lax.
Receptet på fritattan hörde jag på P1 mat program Meny. Torsdagar 10:00
Servera detta med en god sallad!

Lyckad middag!


Stockholm!
Jag trodde inte att jag skulle skriva om en kort visit till den kungliga huvudstaden Stockholm i min blogg. Men den här trippen var så bra att det definitivt är värt att nämna.
Jag, Rikard, Dennis och Elina skulle åkte i fredags till Stockholm och bodde på hotell. Rikard och Dennis skulle på pistolskytte, en upplevelsepresent de fått i julklapp. Jag och Elina skulle shoppa. Vi bor bara 1 ½ timme från Stockholm, ändå så åker jag aldrig dit. Jag har alltid tyckt de är så stressigt och jobbigt att vara där, men den här gången var annorlunda, det kändes som att vara utomlands.
Vi åkte vid lunch på lördagen till vårt hotell på Kungsholmen. Marroitt Courtyard, det är ett 4-stjärnigt nybyggt hotell. Det var väldigt modernt och trendigt.

Rikard och Dennis stack iväg på sin pistolgrej direkt, så jag och Elina promenerade ner mot centrum. Vi gick hela vägen längs vattnet (ca 2 km) och vi hade ju så bra väder i helgen, så det kändes inte som Sverige. Man hörde många olika språk, och det var många svenskar som pratade Engelska med oss, jag kände mig i och för sig som en turist, då jag gick runt och fotade sevärdheter.


När vi shoppat klart och Rikard och Dennis var klara med sin pistolgrej gick vi tillbaks till hotellet och drack lite vin och gjorde i ordning oss för kvällen.
Det blev middag på Hard Rock café.

Där alla också pratade Engelska med oss!? Jag åt nog en av det godaste burgarna i mitt liv. Jag har aldrig varit överförtjust i hamburgerdressing, jag tycker bara hela burgaren blir kladdig och blöt. Jag hittade en burgare som var utan dressing och den var såååååååå saftig och god. Man har verkligen lycktas med en burgare när man inte behöver varken dressing eller sås till!





Efter Hard Rock var vi proppmätta och det var rätt sent så vi tog en sista drink på hotellet sen var det ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZova

Söndagen började med en gigantisk frukost. Dom hade självklart frukostbuffé på hotellet! Och den var inte liten. Det fanns allt. (hade inte med mig kamera ner)
Sedan var det fullspäckat schema!
Först ut var Vasamuseet.





I år har skeppet Vasa legat på land i 50 år. Jag har inte varit på Vasamuseet sedan lågstadiet. Det har kommit till mycket i museet sen dess.
Sedan begav vi oss från Stockholm till Hedlandet. Det är en outlet som ligger lite utanför Mariefred. Vi shoppade lite och sedan var det dags för fika. Eftersom vi var i närheten gjorde vi oss till och fikade på Taxinge Slott.

Där finns det en del att välja på.

Som sagt var det en väldigt skoj helg i Stockholm! Tack Elina och Dennis för trevligt sällskap!

Djurs föda!






En sund blogg!
Alla recept på efterrätter, godis och drinkar du hittar här håller inte jag på att stoppa i mig varje dag.
Min jobbarkompis Andrea är en riktig hurtbulle. Hon skriver en blogg som heter Friskusen. Där skriver hon och ger tips om kost och träning. Så kika in där, för jag kan garantera att du blir peppad att röra dej och sen kan du laga alla onyttiga recept du hittar här med gott samvete ;)


Baileys Coffé
nybryggt svart kaffe
Vispgrädde
Häll ner Baileys i Irish coffé glas, har man inga såna går det lika bra med vinglass!
Töm på kaffe. Toppa sedan med lättvispad grädde (det tycker jag är allra godast). Garnera genom att sprinkla lite farinsocker på grädden.
Var försktig när du toppar med grädden så den håller sej på ytan. Sprutgrädde går bra det med, men vanlig grädde är ju lite godare.
Man kan även smaksätta drinken med andra likörer, då häller du bara i en skvätt (ca 2 cl) av av den också. Här är några av mina favoriter:
- Cointreau, smakar som apelsinchoklad.
- Frangleico, en likör med smak av hasselnöt.
- Mintuu, med mintuu behöver du bara ta en liten skvätt för att få mintsmak. Baileys finns även med mintsmak. Mycket god!
- Butterscotch, då får drinken en kolasmak! MUMS!


Vintips inför helgen!



Men jag ska återgå til vinprovar biten.
Jag hade köpt två viner som är nya på systembolget. Det första var ett mousserande rosévin!
De Vergy Prestige Rosé

Frankrike
- Alkoholhalt 7,5 %
- Sockerhalt 48 gram/liter
- Användning Serveras vid cirka 8°C som sällskapsdryck.
- Smak Söt, bärig, ungdomlig smak med inslag av geléhallon, smultron och mandarin.
De andra vinet var ett vanligt torrt vitt vin!
Hellfire Bay Sauvignon Blanc Semillon

Western Australia, Australien
- Årgång 2008
- Alkoholhalt 13,0 %
- Sockerhalt Mindre än 5,0 gram/liter
- Användning Serveras vid cirka 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur.
- Smak: Torr, fruktig, aningen aromatisk smak med inslag av päron, ananas, nässlor, bivax och grapefrukt.
De mousserande rosévinet var helt min smak. Jag tycker om sött vin. Bara 7,5 % men det är nog bara bra för jag tror det kan slinka ner rätt många glas en varm sommarkväll ;)
De vita vinet tyckte jag inte lika bra om. Men kan tänka mig att pröva det en gång till mat. Vi var inte helt rättvisa mot det vita vinet i och med att vi hade ätit klart och druckit upp det mousserande vinet, och även klämt in en kaffedrink innan vi drack de.
De var mina åsikter om vinerna. Se vad Jessi tycker i det här klippet!
Tack Jessi för en mycket trevlig vinkväll! Det får vi göra om snart, på din "balle" ;)

Det stora korvtestet!
När jag var på Stigtomta slakteri köpte jag korv. Två sorter, Frukost korven och wästerbotten & bacon korven. Mamma och pappa hade också köpt korv, sommar grillare (från vanliga butiken). Det var ett perfekt tillfälle att testa de olika korvarna och se om det här korvarna från Stigtomta var godare! Styckmästare Anders Jansson hade nämligen förklarat att deras korvar bara innehåller köttfärs (och kryddor givetvis) och inte massa nermalt ben och annat slaktavfall som det man vanligtvis stoppar korvar med.

Korv nr 1 = Wäster & bacon korven
Korv nr 2 = Frukost korven
Korv nr 3 = Sommargrillaren
Vi betygsatte korvarna genom att de poäng från 1-5

Korv nr 1: Mycket GOD korv. Den här vill jag grilla mera. Betyg:




Korv nr 2: Lika GOD som den där ostiga korven. Betyg:




Korv nr 3: Lite tråkig och vanlig men ok. Betyg:




Korv nr 1: Smakar som isterband. Isterband är gott. Betyg:




Korv nr 2: Den godaste korven idag. Betyg:





Korv nr 3: Inget fel på den, men de andra va godare Betyg:




Korv nr 1:Den godaste korven idag Betyg:





Korv nr 2: Den smakar mer än valig frukostkorv, god! Betyg:




Korv nr 3: SÄMST! Betyg:


Det blev en delad förstaplats mellan Wester & bacon koren och frukostkorven! Med 13 poäng av 15 möjliga!
Jag gav inga poäng för jag orkade bara äta av Stigtomta korvarna, men av dom två tyckte jag att frukost korven var godast!
Till efterrätt åt vi den där Varma chokladmoussen med limefärskost!



Närproducerat! del 1

Butiken var mycket större än jag väntat mej och de sålde inte bara ost utan också en hel del andra produkter från sörmländska producenter. Det fanns t ex olika marmelader, kryddor och krydd & ört blandningar, saft, skorpor. Jag köpte förutom ost en rabarberchutney.


Efter vi var klara på Jürss så begav vi oss vidare söderut mot Stigtomta. Där ligger det ett slakteri som heter just Stigtomta slakteri. Elin känner styckmästaren på slakteriet så de blev lite studiebesök av de hela. Väldigt intressant och roligt.


Stigtomta slakteri har ingen hemsida jag kan länka till, så jag skriver lite info här:
- Alla djur som slaktas på Stigtomta kommer från gårdar i deras närområde, därför kan de garantera att djuren behandlats väl under levnadstiden.
- Eftersom djuren kommer från närområdet slipper de långa och påfrestande transporter.
- Djuren utfodras och slaktas samma dag de anländer, varje djur besiktigas av veterinär både före och efter slakt.
- Stigtomta slakteri är godkänt för KRAV och Demeter
- På stigtomta slaktas ca 3500 djur/år.

Kryddsmör!
Ca 150 g smör
1 dl hackad persilja
Skal av 1 citron
4 vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Blanda ihop allt ordentligt. lägg smörklutten på ett bakplåtspaper och rulla ihop till en korv. Lägg in i kyl ellr frys. Håller si fräsh ca 2 månader i frysen.


Hannas Råraka!
Råriv potatis o platta till en liten plätt,stek i stekpanna tills gyllenbrun färg. Servera med löjrom,creme fraiche,hackad rödlök och en dill kvist!


BBQ
Elin och David hade kött och korv, så jag och Rikard tog med lite potatis, grönsaker och lite annat som är gott på grillen!







Vi grillade entrcote, chorizo, chaminjoner, paprika, och banan. Och så grillade vi färskpotatis och lök i foliepaket med vitlökssmör.
Men en sådan grillmåltid är ändå inte fullbordad utan antingen sås eller röror!

Elin hade gjort en tzaziki och aioli. Jag hade gjort ett kryddsmör.
Det var inte alls så skönt väder ute på Valborg, så vi fick ta efterätten inomhus!

Elin hade fixat och donat en hel del (som vanligt) för vår grillfets och till och med gjort maränger (min favorit). Så till efterrätt blev det maränger, glass, grädde och jodgubbar. Och en liten Irish Coffé. Det satt fint!
Tack kamrater för en TOPPEN Valborg med förstklassig grilllmat!!!

Tre rätters hos Hannis!
När jag gick över till Hanna kom jag på att jag inte ens visste vad vi skulle äta och jag som brukar blir rätt nyfiken hade till och med glömt att fråga.
Till förrätt:
Rårakor med löjrom!

Till Varmrätt:
Marinerad fläskfilé med ungspotatis, sparris och hemmagjord bearnaisé sås!

Till efterrätt:
Varm chokladmousse med limefärskost!

Jag hoppas på att kunna få recepten på Hannas mat senare i veckan. Receptet på efterrätten hittade jag på den här bloggen! Men nu har jag även lagt in det bland mina efterätter.

Varm chokladmousse med limefärskost
Chokladmousse
200 g smör
200 gr mörk choklad
5 äggvitor
5 äggulor
300 g strösocker ( ca 3,3 dl)
Smält smöret och chokladen tillsammans med sockret i vattenbad. Vispa äggvitorna fluffigt (du ska kunna vända på bunken). Vänd ner äggulorna i chokladblandningen, vänd försiktigt ned äggvitan. Häll smeten i smorda forma.
Grädda i ca 6-10 minuter i 200 grader när gästerna kommer. De är klara när de har ”svällt” i ugnen och blivit till mousse konsistens ( innan är det bara en smet). Ska serveras varma. Toppa med limefärskost och bär
Limefärskost cremé.
I burk philadelphia ost (färskost)
3 msk florsocker
Saft och skal av två lime.
Blanda allt tillsammans och smaka av med ev. mer florsocker.
På de här måtten blev det 5 portionsformar och en mellanstor pajform. Gör man större portiononer måste det givetvis gräddas längre.
