Tårtan!
Efter en del surfande på olika bakbloggar har jag konstaterat att de är väldigt populärt att baka tårtor och täcka dem med sugarpaste. För er som icke vet vad SP (förkortining sugarpaste) är, jag var en av dem tills nyligen, så är det en sockerpasta gjord på florsocker, glycerol, glukos, gelantin, olja och vatten.
Jag har funderat ett tag på att försöka mig på att baka en sån där tårta med SP. Och i söndags fyllde min mamma år, så i födelsedagspresent fick hon bla en tårta.
Mamma är från Norge så jag hade bestämt att göra en tårta i form av en Norgeflagga.
Det är mycket förberedelser och jobb invoverat i en sådan här tårta. Det verkar så lätt på alla dessa bakbloggar, men verkligheten är en annan. Till att börja med ska man göra SP några dagar innan. Fast de var en baggis egentligen, förutom att när jag skulle färga min SP röd, så ville den inte bli röd. Jag hade i nästan en hel flaska karamellfärg men den förblev rosa. Jag bestämde mig för att inte bry mig om det.
Vi skulle fira på söndagen. På lördaggen började jag med att baka mina tårtbottnar och göra fyllning till tårtan så att jag kunde kencentrera mig på garneringen på söndagen. Och det var en väldig tur att jag lagt upp tårtbakandet i etapper på det här viset, för utbakandet av SP och täckandet av tårtan var minst sagt svårt, pillergöra och kladdigt (och jag som hatar att göra degar pga allt kladd) . Jag hade rosa sugarpaste fastklistrat på mina händer, det är som tuggummi och överallt jag tog blev det rosa fläckar såklart. Jag vet inte om jag fick in snitsen, men på slutet när jag skulle lägga på det vita korset på flaggan gick det väldigt smidigt, jag undrar om det är lättare och mindre kletigt när man använder ofärgad SP. Misstänker att den där flaskan röd färg bidrog till den extra kletiga konsistensen. Så här blev min Norge tårta i alla fall.
Jag har funderat ett tag på att försöka mig på att baka en sån där tårta med SP. Och i söndags fyllde min mamma år, så i födelsedagspresent fick hon bla en tårta.
Mamma är från Norge så jag hade bestämt att göra en tårta i form av en Norgeflagga.
Det är mycket förberedelser och jobb invoverat i en sådan här tårta. Det verkar så lätt på alla dessa bakbloggar, men verkligheten är en annan. Till att börja med ska man göra SP några dagar innan. Fast de var en baggis egentligen, förutom att när jag skulle färga min SP röd, så ville den inte bli röd. Jag hade i nästan en hel flaska karamellfärg men den förblev rosa. Jag bestämde mig för att inte bry mig om det.
Vi skulle fira på söndagen. På lördaggen började jag med att baka mina tårtbottnar och göra fyllning till tårtan så att jag kunde kencentrera mig på garneringen på söndagen. Och det var en väldig tur att jag lagt upp tårtbakandet i etapper på det här viset, för utbakandet av SP och täckandet av tårtan var minst sagt svårt, pillergöra och kladdigt (och jag som hatar att göra degar pga allt kladd) . Jag hade rosa sugarpaste fastklistrat på mina händer, det är som tuggummi och överallt jag tog blev det rosa fläckar såklart. Jag vet inte om jag fick in snitsen, men på slutet när jag skulle lägga på det vita korset på flaggan gick det väldigt smidigt, jag undrar om det är lättare och mindre kletigt när man använder ofärgad SP. Misstänker att den där flaskan röd färg bidrog till den extra kletiga konsistensen. Så här blev min Norge tårta i alla fall.
I måndags körde jag om en långtradare och såg i backspegeln att han hade en Norgeflagga i fönstret. Då ser jag att jag gjort korsen i fel färg. Där det är ett vitt kors ska det vara ett blått och tvärtom. Så j***a typiskt!
Men det var en väldigt god tårta och det är det viktigaste. Den var fylld med hallonmousse och nougatgrädde.
Det verkar som de flesta använder sig av ett recept på tårtbotten som kallas "lika delar" . Det menas att man mäter upp mjöl och socker beroende på hur mycket ägg man har. Recept på "lika delar och hur man gör SP hittar ni om ni klickar på den länken. Tjejen som skriver den bloggen gör många fina tårtor.
Det verkar som de flesta använder sig av ett recept på tårtbotten som kallas "lika delar" . Det menas att man mäter upp mjöl och socker beroende på hur mycket ägg man har. Recept på "lika delar och hur man gör SP hittar ni om ni klickar på den länken. Tjejen som skriver den bloggen gör många fina tårtor.
Mamma fick också lite hemmagjord müsli. Det är bra med ätbara presenter, mer sånt i vårt köpgalna samhälle!
Kommentarer
Trackback